Samlivseksperten svarer

Skal jeg gå fra kjæresten for min datters skyld?

Skal jeg velge kjæresten, eller skal jeg ta min datters parti? Forfatter og samlivsekspert Vibeke Dorph svarer.

Pluss ikon
<b>DILEMMA:</b> Kvinnen ønsker å være sammen med kjæresten, men vil ikke gjøre datteren ulykkelig. Hva skal hun gjøre?
DILEMMA: Kvinnen ønsker å være sammen med kjæresten, men vil ikke gjøre datteren ulykkelig. Hva skal hun gjøre? Foto: Getty images/Oliver Rossi
Sist oppdatert

Spørsmål:

Jeg er mor til en datter på 17 år, som jeg har med en mann som jeg ble skilt fra da hun var ganske liten.

Datteren min brøt kontakten med faren sin for noen år siden, fordi han aldri stilte opp for henne. Selv har jeg i åtte år vært kjæreste med en mann som gjør meg lykkelig.

Vi har riktig nok vært fra hverandre i et par måneder, men vi er så smått i gang med å prøve å finne hverandre igjen, noe jeg er glad for.

Kjæresten min og jeg har aldri bodd sammen, men datteren min har likt ham godt hele tiden. De har derfor fått et fortrolig forhold, hvilket dessverre ikke gjelder for kjæresten og hans datter, som er jevnaldrende med min.

Datteren min og kjærestens datter har hatt en del kontakt, og da har datteren min hørt kjærestens datter fortelle noen ikke så pene ting om faren sin. Det har satt datteren min i et dilemma.

For selv har hun bare opplevd at kjæresten min har vært snill overfor både meg og henne. Det gjør det vanskelig for henne, for de tingene hun har hørt fra min kjærestes datter minner om de dårlige opplevelsene hun i sin tid selv hadde med sin egen far.

Opplevelser av å bli sviktet og å mangle tilstedeværelse i livet sitt. Av den grunn synes datteren min det tøft at jeg og kjæresten vil gjenoppta forholdet.

Det har satt meg i en klemme, for skal jeg velge kjæresten eller skal jeg ta min datters parti?

Hilsen usikker kvinne.

Les også: (+) – Er jeg rar som er ferdig med menn i midten av 40-årene?

Svar fra samlivsekspert:

<b>VIBEKE DORPH:</b> Forfatter og samlivsekspert. Vibeke svarer på spørsmål om parforhold, familiekonflikter, kjærlighetssorg og andre problemer.
VIBEKE DORPH: Forfatter og samlivsekspert. Vibeke svarer på spørsmål om parforhold, familiekonflikter, kjærlighetssorg og andre problemer.

Jeg synes du lar datteren din stikke den unge nesa si altfor langt ned i ditt personlige liv.

Datteren din er 17 år gammel, og dermed i en alder hvor hun burde være mest opptatt av sitt eget liv og å øve seg på å stå på egne ben.

Det skal hun fortsette med, for jeg synes det virker rart når det har endt med at det er hun og ikke du som bestemmer hvem du har lyst til å være kjæreste med.

Og ja, det kan godt hende at din kjærestes datter går rundt og føler seg oversett, det er det faktisk mange mennesker som gjør, uten at det resulterer i at hele verden skal innrette seg etter det – heldigvis.

Datteren din er snart voksen, om ikke så lenge har hun flyttet hjemmefra. Skal du da sitte der mutters alene, bare fordi hun og din kjærestes datter har det best sånn?

Jeg har aldri hørt om tilfeller hvor det kommer noe godt ut av å la unge mennesker dirigere rundt med foreldrenes følelsesliv på den måten.

Tvert imot, føyer du datteren din, så er det en sykelig vei dere begge to beveger dere ut på.

Derfor, be datteren din om å fokusere på alle de mange fine tingene hun sikkert har i sitt nye liv som snart voksen, og gjør det som passer deg best.

At voksne mennesker er fullt ut i stand til å ta sine egne sunne valg, er en klok lekse du kan gi videre til datteren din, nettopp ved å gjøre det som nå engang passer deg og kjæresten din best.

Denne saken ble første gang publisert 05/10 2023, og sist oppdatert 12/10 2023.

Les også