Utroskap

«Nora» (24): – Han fortalte meg at han var i et åpent forhold

Flørten med den sjarmerende kollegaen skulle by på flere overraskelser for «Nora» (24).

Pluss ikon
UTROSKAP: Nora trodde det en dag kunne bli de to. Slik skulle det ikke gå.
UTROSKAP: Nora trodde det en dag kunne bli de to. Slik skulle det ikke gå. Foto: Illustrasjon: Getty Images
Sist oppdatert

Klikk.no kjenner kvinnens identitet. Navn i denne artikkelen er endret for å sikre anonymitet.

– Jeg hadde nylig gått gjennom et brudd og var klar for å date litt etter at egoet mitt hadde fått en liten knekk, forteller 24 år gamle Nora til Klikk.no.

Nora var på ingen måte forberedt på alt som skulle skje da hun møtte Kevin gjennom jobben for om lag tre år siden.

Da hun og Kevin først ble kjent, hadde Nora et godt øye til kollegaen til Kevin. Det ble sendt flørtende blikk mellom henne og vennen hans, og det var god stemning i starten.

Hun ble venn med Kevin og fortalte ham om den lille tiltrekningen hun følte overfor vennen hans.

– Han var snill og snakket meg opp til denne mannen. Jeg syntes det var hyggelig gjort. For å være tydelig, var denne mannen singel. Jeg pleier ikke å gå for menn som har kjæreste, presiserer hun.

Kollegaen til Kevin delte ikke Noras interesse, og forholdet endte før det fikk begynt. Men hun og Kevin hadde nå utviklet et vennskap som inkluderte artige samtaler på jobb, samt kaffe og lunsj på jobb innimellom.

– Vi brukte mye tid sammen og koste oss i hverandres selskap. Plutselig en dag la han an på meg. Jeg trakk meg fort unna og presiserte at jeg ikke synes dette var greit av ham. Jeg hadde en bevissthet om at han var i et forhold, og han var heller ikke en typisk fyr jeg går etter.

Han ga ikke opp og fortalte Nora at han var i et åpent forhold med kjæresten sin. Han påsto at både han og kjæresten hans hadde andre flørter på siden, og at forholdet ikke var så seriøst.

Nora avviste ham tre ganger, før hun ga etter den fjerde gangen.

– Han var flink med ord og fortalte meg alt jeg trengte og ønsket å høre. Som mange andre, var jeg svak for smiger og søte ord, sier hun.

Les også (+): Jeg forlot familien for en 15 år yngre elsker

Dyp hemmelighet

Kevin oppsøkte Nora ofte og kom gjerne til de stedene hun befant seg.

Flørten foregikk i flere uker, frem til hun fikk se hans sanne jeg og hemmeligheten hans ble avslørt.

En dag Nora var hjemme hos ham, fikk hun plutselig øye på et av bryllupsbildene av ham og kona. Hun merket seg dette i stillhet og turte ikke å ta det opp med ham på det tidspunktet.

– Det viste seg at Kevin var gift og hadde et barn. Dette kom frem i en samtale vi hadde senere. Det var aldri et åpent forhold. Han løy slik at han kunne smigre meg og få meg interessert i ham, forteller Nora.

Men nå var det allerede for sent. Nora var for involvert med følelsene sine.

I mellomtiden fikk hun stadig høre søte og betryggende ord fra Kevin. Ord som fikk henne til å tro at hun betydde noe. Ord som skapte et håp og ønske om at det en dag kunne bli de to.

– Da blir det plutselig veldig lett å rasjonalisere det som skjer, og fokuset blir bare på deg og ham. Alle andre damer, inkludert kona, er bare ansiktsløse navn du lett kan glemme eksisterer. Helt til du drar hjem og kommer på at han har noen å dra hjem til, og du er alene, sier Nora.

Flere damer på siden

Senere viste det seg at Nora ikke var den eneste Kevin hadde på siden.

– Jeg jobbet i et lite kontor, og en dag var han sammen med meg og kollegaen min som også er en jente. Jeg merket at de åpenlyst flørtet. Hun fniste og ble smigret av hans sjarmerende kommentarer. Jeg tenkte: «Jaja, han er ikke min, så la han få sitt øyeblikk», forteller Nora.

Hun falt gang etter gang for unnskyldningene hans fordi hun bar på et håp om at det en dag kunne bli de to.

– Jeg har aldri opplevd at en person legger seg så flat og unnskylder seg så mye. Dette har han åpenbart gjort før. Han vet hva som skal til, og hvilke ord han skal si. På et punkt blir man overbevist, sier Nora.

Lite visste Nora at han kom til å dra det så langt at han inviterte kollegaen hennes på date, som senere ledet til sengs.

– Jeg snikleste meldingene mellom henne og Kevin. Det var da jeg fikk en åpenbaring. De tingene han sa til meg, sa han til henne også. Vi trodde vi betydde noe for ham, men det gjorde vi aldri. Hun som meg, falt for det han sa, og trodde det en dag kunne bli dem.

– Han fikk oss til å tro at forholdet mellom han og kona var så å si over, og at han skulle gå fra henne, sier Nora.

Nora eller kollegaen våget ikke å fortelle kona hans om affærene som foregikk bak ryggen hennes. Hva som skjedde mellom dem er uvisst, men de er fremdeles sammen og gift i dag.

Les også (+): Mannen min var bortreist, og jeg dro til en gammel venninne. Da jeg så over i nabohagen, falt hele livet mitt sammen

Uerobra og utfordrende

Nora har opplevd å bli «lurt» til å være en elskerinne to ganger. Hun erfarte at disse mennene ofte prøver hardt for å fange kvinnens interesse.

– Mange tenker ofte at det er kvinner som går etter menn med kjæreste, men disse mennene prøver hardt å fange interessen til kvinner. Du kan ikke stjele en mann som ikke vil bli stjelt. Hvorfor skulle man ha lyst til å blande seg inn i noe sånt frivillig? sier Nora spørrende.

– Jeg sitter ikke her og tror at jeg er noe bedre enn damene deres. Det er jeg ikke. Jeg er bare uerobret og «new and shiny». Damene deres har gitt hele seg, og nå ønsker de nye nytt. De føler nok ikke at damene deres er en utfordring lenger, legger hun til.

Denne opplevelsen preget Nora lenge og fikk henne til å føle seg både dum og brukt.

– Samtidig føler jeg ikke at jeg har gjort noe utpreget galt, for det er ikke jeg som er utro. Jeg ble sjarmert og betatt av en mann jeg i utgangspunktet ikke hadde noen interesse for.

Kona møtte hun aldri, og det synes hun er like greit.

– Jeg klarte bare å stå i situasjonen så lenge jeg ikke møtte henne, sier Nora.

I årene etter har Nora kommet over flere menn i forhold, og bitt seg merke i hvor frampå de er.

– På mange måter oppfører de seg akkurat slik som damer ønsker - de er rause, selvsikre og gir mye av seg selv når man er fysisk i rommet med dem. Samtidig er single menn ofte litt mer tilbakeholdne fordi de ønsker et forhold, og vil ikke risikere å miste sjansen ved å være for frampå, sier Nora.

– Og til henne som sitter i dag og tror hun dater en gift mann - du gjør dessverre ikke det. Jeg vet han får deg til å føle at du er spesiell og at det dere har er spesielt, men du er bare en av flere. I morgen er det en annen jente han sier akkurat det samme til, legger hun til.

Les også (+): Jeg visste hun var forelsket i en gift mann. Jeg fikk sjokk da jeg skjønte hvem det var

Utroskap

– Ifølge en studie utført av Bente Træen og Frode Thuen, rapporterte 26 prosent av mennene og 17 prosent av kvinnene at de har vært utro før. Utroskap i studien ble definert som å ha en seksuell relasjon til noen utenfor sitt faste forhold.

Dette forteller Regine Larsen, psykolog ved Psykologvirke sin avdeling for par og familier til Klikk.no.

Det finnes mange grunner til at noen velger å være utro, og noen av dem har ingen sammenheng med deres nåværende partner å gjøre.

Mange partnere som har opplevd å bli bedratt kan tro at det har noe med dem selv å gjøre. Psykologen påpeker at mange velger å være utro av rent personlige grunner.

– Det kan være for å kjenne på behovet for å bli begjært og kjenne spenning. Veldig mange sier de føler seg levende, at de kommer i kontakt med andre sider av seg selv enn de har kjent på lenge. Sider ved seg selv som de har savnet. Jeg opplever også at flere utroskap skjer når det er store omveltninger i livet, som for eksempel i forbindelse med barn, eller når man mister noen som står nær, sier Larsen.

UTROSKAP: Psykolog Regine Larsen mener det er mulig for parforholdet å overleve utroskap, men det må jobbes med.
UTROSKAP: Psykolog Regine Larsen mener det er mulig for parforholdet å overleve utroskap, men det må jobbes med. Foto: Privat

Andre ganger kan noen velge å være utro etter lange perioder med lite seksuell kontakt i et forhold, eller stor emosjonell avstand.

– De fleste snakker om ulike måter å være utro på, og det er ikke alltid det har vært mye fysisk seksuell kontakt, men det har vært drømmer, fantasier, og deling av intimitet på andre måter, sier Larsen.

Noen ønsker å ha en elsker/elskerinne for å oppleve spenning og få et avbrekk fra hverdagen.

– Mange er fornøyd i eget parforhold, eller har gode grunner for å bli, men har samtidig behov de ikke opplever å få utløp for i et parforhold. Min erfaring er at flere velger å åpne opp parforholdet sitt nå enn tidligere, hvor det er åpent at man har en annen partner på siden, sier Larsen.

– Hvilke triks bruker folk i forhold for å «lure» noen inn i et seksuelt forhold?

– Det jeg kan tenke meg er at kanskje ikke alle spiller med åpne kort, at de enten gir uttrykk for at de er single, eller lever i et åpent forhold. Det kan også bli gitt lovnader fra den som er utro om at hen har tenkt til å gå fra partner, at det er en emosjonell kontakt der, at det er forelskelse som gjør at man fortsetter med det seksuelle forholdet, men mange opplever at de ikke går. Så det kan i alle fall være med på å opprettholde det, svarer Larsen.

– Kan et forhold overleve utroskap?

– Ja, det kan overleve utroskap. Det er hardt arbeid, og det kommer an på hvor alvorlig tillitsbruddet er, men jeg har sett mange par jobbe seg gjennom det i parterapi. Den belgiske psykologen Ester Perel sier at par må starte på nytt etter et utroskap, at de må velge hverandre på nytt, og akseptere at parforholdet aldri blir det samme igjen. Jeg tror hun har rett i det, avslutter Larsen.

Denne saken ble første gang publisert 23/02 2024, og sist oppdatert 25/02 2024.

Les også