Spørsmål og svar

Kjæresten min beskylder meg for å være utro og kommer med et urovekkende forslag. Hva gjør jeg?

Kjæresten min har anklaget meg for å være utro to ganger. Plutselig en dag foreslo han noe helt uakseptabelt. Hva gjør jeg? Forfatter og samlivsekspert Vibeke Dorph svarer.

Pluss ikon
UTROSKAP: Hun har flere ganger blitt beskyldt for utroskap, og han lytter ikke til henne. Nå ønsker hun råd fra samlivsekspert.
UTROSKAP: Hun har flere ganger blitt beskyldt for utroskap, og han lytter ikke til henne. Nå ønsker hun råd fra samlivsekspert. Foto: Illustrasjonsfoto: Getty Images
Publisert

Spørsmål

Jeg mistet mannen min til kreft for 12 år siden. Vi hadde et lykkelig ekteskap med barn, svigerdøtre og barnebarn.

Tre år etter hans dødsfall, fikk jeg en ny kjæreste. Alle barna synes det var bra, og etter ett år flyttet han inn hos meg.

Det gikk veldig bra de første årene, men plutselig en dag ville ikke kjæresten min prate med meg. Jeg ble selvsagt opprørt og spurte hva som var galt. Han ble sint og brøt ut at han visste at jeg hadde en annen mann.

Jeg fikk sjokk. Det stemte overhodet ikke. Det kunne jeg aldri ha gjort mot ham.

Etter noen dager ba han om unnskyldning og vi gikk videre. Han så ut til å glemme det fort, men det var vanskelig for meg. Hvordan kunne han tro noe slik?

To år senere gikk det galt igjen. Kjæresten min var igjen overbevist om at jeg hadde noen andre. Nok en gang ble jeg sjokkert, og han ville ikke fortelle hvor disse anklagene kom fra.

Til gjengjeld kom han med et forslag om å ha et åpent forhold. Han hadde hatt åpent forhold med sin tidligere kone, men det var jeg ikke interessert i.

Vi snakker ikke lenger om anklagene hans, men alt dette har festet seg hos meg og går utover forholdet vårt. Akkurat nå har vi det ikke bra sammen. Kanskje det er fordi jeg ikke kan legge anklagene hans bak meg.

Han er mye borte og kommer og går når han vil. Nylig kom jeg også over en melding der det sto uhyggelige ting om meg.

Jeg er så trist, sur og sint. Mest av alt er jeg sint på meg selv fordi jeg ikke klarer å snakke om problemet med ham. Jeg er konfliktsky og tør nesten ikke å diskutere med ham. Han, derimot, er ekspert på å diskutere og kan være nedlatende, og da blir jeg bare helt taus.

Hva kan jeg gjøre?

Svar

Det ser ut til at forholdet du hadde til din avdøde mann var ekstremt sunt. Et forhold der dere brukte energien på å være der for hverandre i stedet for å rive hverandre ned.

Av den grunn forstår jeg at du er forvirret, fordi du er ikke vant til å bli anklaget ut av det blå. Du er heller ikke vant til å bli møtt med nedlatenhet hvis du prøver å snakke om problemene dine. Derfor kan jeg forstå at du ikke har det bra, men jeg forstår ikke hvorfor du klandrer seg selv for at det er slik.

Du har ikke gjort noe galt. Det er kjæresten din som tråkker over grensene. Å anklage deg for ting du ikke har gjort er grenseoverskridende. Det er også grenseoverskridende når kjæresten din gir deg en rask unnskyldning etterpå og så går videre. Det kan også føles vanskelig når han møter deg med nedlatenhet når du prøver å diskutere problemene dine.

EKSPERTEN: Vibeke Dorph er dansk forfatter og samlivsekspert.
EKSPERTEN: Vibeke Dorph er dansk forfatter og samlivsekspert.

Han burde være klar over feilene sine, men det er han ikke. Han virker ikke spesielt opptatt av hvordan du har det. Han vil sannsynligvis ikke endre den oppførselen av seg selv. Så, hvis forholdet ditt må endres og du ønsker å ha det bedre, må du sørge for det selv.

Her synes jeg du skal starte med å fortelle kjæresten din at du må snakke ordentlig om hvordan du har det.

Gjør det tydelig for ham at denne samtalen kun kan finne sted hvis han dropper nedlatende kommentarer og holdninger, og istedet vender ørene ut og møter deg med forståelse. Han er nødt til å finne følsomheten sin.

Jeg kan tenke meg at hans anklager stammer fra en mistillit han bærer på fra et tidligere forhold, som trolig har vært ganske turbulent. Dere er nødt til å finne deres følelsesmessig intimitet igjen, og han må prøve å legge dette bak seg. Hvis han ikke er interessert i det, så har du det bedre alene.

Det er ingen andre steder du kan føle seg så ensom og ulykkelig som i et forhold med en person som ikke vil eller kan åpne seg for deg.

Lykke til!

Hilsen Vibeke Dorph

Saken ble første gang publisert på Alt.dk

Denne saken ble første gang publisert 20/10 2023.

Les også