SPØR eksperten:

– Jeg elsker ham over alt på jord, men jeg kan bare ikke sove ved siden av ham

– Jeg klarer ikke sove ved siden av kjæresten min lenger. Hva burde jeg gjøre? spør leseren. Eksperten svarer.

Pluss ikon
UTFORDRENDE: – Det er mange som sliter med å sove ved siden av partneren.
UTFORDRENDE: – Det er mange som sliter med å sove ved siden av partneren. Foto: Getty Images.
Sist oppdatert

Spørsmål:

Jeg er en jente i 20-årene som har vært sammen med kjæresten min i fire år. I begynnelsen sov vi alltid sammen og det var aldri noen problemer i det hele tatt.

Så flyttet vi sammen, og etter det har det bare gått nedover. Jeg har blitt mer og mer irritert og sint, men det største problemet mitt er at jeg ikke kan sove med kjæresten min lenger.

Han har veldig dyp pust, noe som forstyrrer søvnen min i stor grad. Jeg elsker ham virkelig over alt på jord, men jeg kan bare ikke sove ved siden av ham, så jeg ender ofte opp med å gå inn i stua og sove på sofaen.

Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre! Jeg savner å sove med ham, men jeg kan ikke hjelpe at ørene mine tydeligvis er så utrolig følsomme. Jeg har nå begynt å tvile på om dette kan fortsette, da det både er irriterende for han, men også for meg.

Jeg har alltid vært en litt følsom jente, men etter at vi har flyttet sammen har ting gått helt amok! Spesielt har jeg blitt veldig følsom for lyd, og jeg aner ikke hvordan jeg skal få det til å stoppe. Jeg vil bare være den glade og positive jenta jeg en gang var, hvor jeg og kjæresten min også kunne sove sammen. I stedet er jeg nå konstant sint og sliten.

Hva burde jeg gjøre? Jeg savner virkelig å få sove ordentlig med kjæresten min.

Svar:

VIBEKE DORPH: Forfatter og samlivsekspert.
VIBEKE DORPH: Forfatter og samlivsekspert. Foto: Klaus Rudbæk.

Det er ikke alltid gull og grønne skoger å flytte sammen, selv med en kjæreste som du er veldig glad i. Det er i hvert fall min egen erfaring, for jeg måtte også venne meg til at det var en annen person rundt meg hele tiden når jeg flyttet sammen med min kjæreste etter å ha bodd alene i flere år. Men det ble jeg vant til, og i dag er han mannen min.

Når man i tillegg er sensitiv, er det helt naturlig at utfordringene føles større. Så start med å senke skuldrene, det er ikke noe galt med deg.

Nå tenker jeg at det dårlige humøret ditt nok henger sammen med at du sover dårlig om natten. Det er litt tabu, men du er heller ikke alene om det problemet.

Det er mange som sliter med snorking eller på annen måte støyende naboer i ektesengen, og helt ærlig; det er en litt merkelig konstruksjon at man skal ligge så tett opp til hverandre hele den lange natten.

Hvis jeg var deg ville jeg startet med å droppe skammen, og angrepet problemet på en løsningsorientert måte. Snakk med partneren din om hvordan dere to kan ordne det, slik at dere begge får en god natts søvn.

Finn deretter alternative løsninger. Kanskje du kan kjøpe deg noen gode ørepropper? Eller kanskje du må ha en ekstra, oppredd seng som du kan skli over i når du har sagt god natt til kjæresten din.

Uansett, ikke list deg rundt, få problemet løst i stedet. Jeg er også sikker på at sensitiviteten din vil avta når du og kroppen din har blitt vant til å leve tett med et annet menneske, for slikt tar tid for de fleste.

Vibeke Dorph

Denne saken er hentet fra alt.dk.

Eksperthjelp: Se flere spørsmål og svar om sex og samliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 08/11 2022, og sist oppdatert 20/11 2023.

Les også