spør eksperten:

Jeg har forelsket meg i en mann som er helt perfekt. Men én ting kan bli et stort problem

– Mannen jeg har truffet er annerledes enn meg på ett viktig punkt, forteller leseren.

Pluss ikon
PROBLEM: Vi er veldig forskjellige på et bestemt punkt, kan det bli et problem?, spør leser.
PROBLEM: Vi er veldig forskjellige på et bestemt punkt, kan det bli et problem?, spør leser. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Dette er kanskje et rart spørsmål, men jeg synes det er utrolig vanskelig. Jeg har forelsket meg i en herlig mann som har alle de kvalitetene jeg leter etter.

Det er bare ett problem: Han er kristen. Og jeg er redd det vil skape problemer.

For eksempel har han sagt at når han får barn, er det viktig at de blir døpt og oppdratt kristent. Jeg er ikke døpt selv, og for meg vil det bli helt feil å oppdra barna religiøst – jeg vil heller la dem vokse opp i undring og velge selv.

Jeg kan helt fint prøve å følge normale kristne leveregler, men det kan jo uansett oppstå konflikter når vi har et så ulikt syn på verden?

Bortsett fra dette, er han som sagt vidunderlig. Kan et forhold fungere når man har vidt forskjellig tro?

Svar:

Hei

EKSPERTEN: Camilla J.J. Sørensen er parterapeut, sexolog og skribent, som driver Kjærlighetsterapeuten AS.
EKSPERTEN: Camilla J.J. Sørensen er parterapeut, sexolog og skribent, som driver Kjærlighetsterapeuten AS. Foto: Privat.

Når det kommer til ulikt livssyn, så høres det ut som du er åpen for kompromiss. Det kan jo hende han også er det? Isåfall er det det sunne relasjoner handler om, at dere begge kan gå i møte med hverandre.

Det dere trenger er en god forventningsavklaring hvor du forteller hva du egentlig føler om dette, og hvorfor. La også han få plass til å dele hva han egentlig tenker.

Har dere snakket nok om dette? Det er bedre å åpne opp og være sårbare enn å bekymre seg. Kanskje finner dere ut at dette ikke er så farlig.

Vi mennesker er minst 70 prosent forskjellige uavhengig av livssyn, og likevel klarer mange å få et godt liv sammen. Jeg mener at det viktigste i gode parforhold ikke er å dele tro, men at det handler om evnen til å tilpasse seg, se hverandres behov og inngå kompromiss. Det er ikke alt vi kan bli enig om, og slik er det noen ganger.

Det følger med uenigheter i alle parforhold, uavhengig av tro. Uenigheter rundt bosted, hvor barna skal gå i barnehage, hvor en skal reise på ferie og hvor man skal feire høytider. Alt handler om kommunikasjon og at dere begge virkelig lytter og anerkjenner hverandres verdier og behov.

Selv om en lytter, trenger en ikke være enig, men en kommer lengre om en lytter og føler på anerkjennelse.

Jeg tror nok dere kan klare å finne en vei her hvis dere begge virkelig er rette for hverandre, så lenge dere begge er villig til å rikke litt på dere.

Hilsen Camilla

Eksperthjelp: Se flere spørsmål og svar om sex og samliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Historier fra virkeligheten

Camilla

Denne saken ble første gang publisert 21/11 2022, og sist oppdatert 22/11 2022.

Les også