Parterapeuten svarer:

Hvordan skal jeg takle kjærestens fortid?

Noen ganger kan det være vanskelig å akseptere at kjæresten har hatt mange partnere før. Hva gjør man da?

Pluss ikon
<b>EKSPERTSPØRSMÅL</b>: - Han har vært singel i mange år, har hatt veldig mange partnere og har prøvd mye «kinky».
EKSPERTSPØRSMÅL: - Han har vært singel i mange år, har hatt veldig mange partnere og har prøvd mye «kinky». Foto: Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Jeg ble skilt for noen år siden, etter et ekteskap som varte i over 20 år. Nå har jeg fått en ny kjæreste, og vi har det kjempefint sammen. Problemet er at han har fortalt at han har en helt annen fortid enn meg.

Han har vært singel i mange år, har hatt veldig mange partnere og har prøvd mye «kinky». Jeg har jo også hatt andre partnere, men på langt nær like mange som ham. Det er dessuten mange år siden jeg hadde andre partnerne.

Jeg synes det er så vanskelig å tenke på alt han har opplevd før meg, og er redd han vil synes jeg er kjedelig og prippen. Har du noen tips til å komme videre og ikke tenke så mye på det mer?

Hilsen usikker kvinne.

Svar fra parterapeut:

Så utrolig flott at du er i et parforhold hvor du kjenner at dere har det fint sammen!

Dere har vært sammen i litt over et år, og i denne fasen av parforholdet er det naturlig at temaer som tidligere sexpartnere kan komme opp. Når vi møter en partner, kommer også erfaringen med. At vi har ulike preferanser, er egentlig kjempebra!

Ulike erfaringer er viktig og gir dere mange fordeler. Men hvor mye man skal dele, er jo en annen sak.

<b>CAMILLA J.J. SØRENSEN:</b> Parterapeut, sexolog og skribent som driver bedriften Kjærlighetsterapeuten.
CAMILLA J.J. SØRENSEN: Parterapeut, sexolog og skribent som driver bedriften Kjærlighetsterapeuten. Foto: Privat

Lurt å snakke om sex

Du nevner at det er et problem for deg at han har tatt opp dette. Husk at din partner endte opp sammen med deg, og selv om dere har ulike preferanser, ønsker han jo å være sammen med deg og ikke de andre som han har hatt kinky sex med.

Det er veldig bra at dere snakker om sex. Ikke alle par gjør det. Men jeg fornemmer at du ikke liker å høre så mye av den informasjonen du får? At du ikke ønsker å tenke så mye på det, og er redd for at han skal synes at du er kjedelig og uerfaren?

Føler du deg ikke god nok, er du redd for at det skal bli slutt og at sexlivet deres skal bli et problem? I så fall kan dette skape frykt for å miste, og det er ikke bra å sitte med alene.

Dette kan skje i alle parforhold. Når fortiden bringes på banen, kan en eller begge føle på ulike, vanskelige følelser. Men det er ikke alt som er nødvendig å snakke om. Noen detaljer kan man holde tilbake.

Les også: (+) – Kjæresten min har en forventning om sex, noe jeg ikke alltid har lyst til

Seksuelt konservativ

For noen par er det pirrende å høre om fortiden, for andre kan det være nyttig. Det kan også skape utfordringer og bli et problem hvis informasjonen gjør at den ene blir redd for å ikke være spennende nok – eller for å være for pågående.

Selv om du ikke ser på deg selv som kinky, betyr ikke det nødvendigvis at du er seksuelt konservativ. Tvert imot. Du og kjæresten har nok bare forskjellige sexspråk.

Begrepet sexspråk, eller seksuell personlighet som vi også kan kalle det, er fortsatt ganske ferskt i Norge, og er utviklet av sexolog Jaiya Ma. Hun kaller det «erotiske språk», og informasjon om disse er verdt å få med seg, da vi mennesker er ganske ulike som erotiske vesener.

Les også: (+) – Jeg elsker ham over alt på jord, men jeg kan bare ikke sove ved siden av ham

<b>MÅ IKKE DELE:</b> Det er lurt for forholdet å snakke åpent og ærlig med hverandre, men dere trenger ikke å dele alt, særlig hvis det blir for mye informasjon for en eller begge.
MÅ IKKE DELE: Det er lurt for forholdet å snakke åpent og ærlig med hverandre, men dere trenger ikke å dele alt, særlig hvis det blir for mye informasjon for en eller begge. Foto: Unsplash

Fem erotiske språk

Her kommer litt mer om de fem ulike språkene eller personlighetene vi har:

Seksuell type: De som har dette språket, tennes av det vi gjerne tenker på som sex. Samleie, orgasme, penetrering, kjønnsorgan, nakenhet og så videre. De liker å ta eller se på, og aktiveres da raskt.

Sensuell type: Tennes av at alle sansene vekkes. Lukt, smak, syn, berøring og så videre. Her kan man utforske alle sanser. De som er sensuelle, blir lett distrahert av hverdagen og trenger å lære seg og koble av og være i kroppen for å oppnå nytelse.

Energisk type: Tennes av forventning og liker å ha lengsel og oppbygning. Handler om å berøre før du faktisk berører. Gi eller få litt og litt. Leke med energien. Kan få orgasme uten berøring.

Kinky type: Tennes av tabuer, og det som er tabu for deg i fantasiene dine, kan også være det du tenner på. Noen liker leketøy, andre liker pisk. Hva man liker er forskjellig fra person til person.

Formskifter: Er du en formskifter, tennes du av alt mulig. Gjerne av sexleketøy eller annet som kan bringes inn i sexen.

Hvis vi føler oss konservative i sexlivet, er det naturlig å tenke at vi må strekke oss etter en partner som er mer ekstrem. Men er dette riktig? Har dere ikke begge noe som kan redefineres sammen?

Når vi finner ut hvilket språk vi har, vet vi mer om hva vi liker. Dette forsterker den seksuelle selvtilliten i sexlivet. Og vi vet at alle sexspråkene er like viktige!

Det er vanlig å ha litt av alle fem språkene, men ofte har vi et primærspråk og et sekundærspråk. Vi vekkes av det primære og fortsetter videre i det sekundære.

Vekk sexlysten ved å avdekke hva som er dine erotiske språk. Har du og kjæresten ulike språk, kan det være grunnen til at dere ikke er helt fornøyde akkurat nå – eller at dere er i tenkeboksen.

Les også: (+) – Må man tenke på partneren når man onanerer?

Utforsk sammen

Selv om det er bra å snakke om sex, er det også lov å si hva du ønsker å høre – og ikke. Hvis du ikke ønsker mer informasjon om tidligere sexpartnere, er det lurt å si fra om det. Sett noen grenser. For er det egentlig nødvendig? Hva vil det gi deg hvis du sitter igjen med en følelse som er vanskelig?

Nå vet jo ikke jeg hva han egentlig tenker, men det kan jo hende han er nysgjerrig på om du ønsker å prøve noe kinky sammen med ham? Kanskje han har spurt? Sexspråket kinky trenger ikke være pisk, klør eller smerte.

Det er et hav av nyanser her, og når dere vet mer om hvilket språk dere begge har, har dere det som et utgangspunkt – og da kan dere redefinere noe som bare er deres. Noe dere ikke har gjort med andre før. Og det er verdifullt, det. Synes du ikke?

Hvis dere vil utforske dette nærmere, kan dere også ta kontakt med en sexolog som vil guide dere videre. Tenk uansett over hvor dere tror dere er når det gjelder disse språkene – kanskje blir det starten på noe nytt og magisk for sexlivet deres? Lykke til!

Har du et spørsmål til Camilla? Send det til [email protected].

Denne saken ble første gang publisert 28/07 2023.

Les også