Sjalu på ekskjæresten

– Han kommenterer på alt eksen legger ut i sosiale medier

– I tillegg til at han følger med på alt hun gjør på Instagram, sender de snapper flere ganger i uka. Er det normalt? spør dame, som rett og slett blir litt sjalu på ekskjæresten hans. Les hva samlivsterapeuten mener om dette.

Pluss ikon
SNAP OG INSTAGRAM: Hun blir sjalu når han fortsatt pleier kontakt med ekskjæresten sin. Hvor mye kontakt kan man akseptere at partneren har med ekskjæresten?
SNAP OG INSTAGRAM: Hun blir sjalu når han fortsatt pleier kontakt med ekskjæresten sin. Hvor mye kontakt kan man akseptere at partneren har med ekskjæresten? Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Kjæresten min har fortsatt mye kontakt med eksen sin. De har ikke barn sammen, men han kommenterer alt hun legger ut på Instagram, og de sender snapper flere ganger i uka. Er det normalt?

Er det rart at jeg reagerer på dette?

Hilsen hans nye kjæreste

Svar:

Hei!

Det er jo dere to som er sammen, og jeg syns ikke det er rart at du reagerer på at han har jevnlig kontakt med sin eks.

Det er heller ikke uvanlig at noen blir venn med eksen sin, eller var venn før de ble kjærester. Er det tilfelle her? Er de venner, eller har de bare kontakt, og så forstår du ikke helt hvorfor de har denne kontakten?

Holder han det hemmelig?

Når vi er i et parforhold, vil vi ikke at forholdet skal trues. Og det kan oppleves truende om en tidligere eks fortsatt er med i bildet på et eller annet vis.

Sosiale medier er jo en del av hverdagen for mange, og de vi har kontakt med der, er jo litt med i hverdagen vår. Spørsmålet er om det er ok for deg?

EKSPERTEN: Camilla J. J. Sørensen er samlivsterapeut og sexolog og driver bedriften Kjærlighetsterapeuten.
EKSPERTEN: Camilla J. J. Sørensen er samlivsterapeut og sexolog og driver bedriften Kjærlighetsterapeuten. Foto: Marianne Holvik

Forteller han deg at de har kontakt, eller har du selv sett det? Føler du at han skjuler noe, eller er han åpen om det? Det er et mindre faresignal om det er full åpenhet, for da har han mest sannsynlig ikke noen skjulte hensikter med dette.

Vennskap eller behov for bekreftelse

Av erfaring fra terapirommet hører jeg at en slik type kontakt kan komme av at en har et bekreftelsesbehov hos kjæresten sin. Derfor sier en at en snakker en del med eksen.

Andre ganger er det bare slik at det blir et vennskap en har lyst til å beholde. Det kan også være andre årsaker, men det viktigste er at du skal føle deg respektert i ditt parforhold, Mener du at han respekterer deg?

Du har lov til å fortelle han hva du syns er vanskelig med dette. Alle par er ulike og unike, og hvordan det er i andre parforhold, har ikke noe å si. Dette handler om dere, og hva dere blir enige om. Hva kan du finne deg i, hva er han villig til å gjøre?

Snakk om grenser

Et råd er at dere kan ta en samtale om grenser. Del hva dere begge tenker at grensen går av ulike tilnærminger til forskjellige relasjoner eller situasjoner. Det er ikke alltid så lett å ta opp dette, men et råd er da å snakke om hva du føler rundt dette når dere ikke er i kampens hete. Si hvordan du har det med dette, men uten å kritisere eller angripe. Og si hvorfor du egentlig reagerer på det.

Utforsk også hvor viktig denne kontakten er med eksen er for han, siden han fortsatt har kontakt, og så kan dere kartlegge grenser som kan være med på å skape enighet og trygghet for dere begge.

Lykke til!

Hilsen samlivsterapeut og sexolog Camilla J. J. Sørensen

Denne saken ble første gang publisert 07/02 2024.

Les også