Sex og samliv

Første natt hos ny kjæreste. Så gjør han noe jeg synes er veldig merkelig

– Sist helg overnattet jeg hos den nye kjæresten for første gang. Da jeg våknet, var jeg alene. På en lapp fant jeg en beskjed som fikk meg til å stusse. forteller nyforelsket jente. – Det var nok ikke vondt ment, sier sexologen.

Pluss ikon
FØRSTE NATT SAMMEN: Hun synes det den nye kjæresten valgte å gjøre, var veldig spesielt. Sexolog Camilla J. J. Sørensen, som driver Kjærlighetsterapeuten, mener hun kan ha tolket situasjonen feil.
FØRSTE NATT SAMMEN: Hun synes det den nye kjæresten valgte å gjøre, var veldig spesielt. Sexolog Camilla J. J. Sørensen, som driver Kjærlighetsterapeuten, mener hun kan ha tolket situasjonen feil. Foto: Ekspertportrett Marianne Holvik, illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Jeg har fått meg en ny kjæreste! Han er kjempesøt, og jeg er veldig forelsket. Men sist helg overnattet jeg for første gang hos han, og da gjorde han noe som fikk meg til å stusse litt.

Vi hadde vært ute, og det ble sent, så jeg følte for å sove litt lenger om morgenen. Det gjorde tydeligvis ikke han. Han sto opp i 8-tida.

Da jeg sto opp et par timer senere, fant jeg bare en lapp på kjøkkenet: Han hadde ordnet rundstykker og eggerøre til meg til frokost, det sto klart i kjøleskapet, men selv hadde han dratt ut for å gå en tur!

Så stusslig! Er det ikke veldig rart å spise uten meg og gå seg en tur alene når jeg er på besøk? Til og med første gang jeg overnatter?

Jeg skjønner at det er kjedelig hvis den ene våkner tidlig og den andre sover lenge. Men det hadde føltes litt bedre om han hadde spurt meg før vi la oss, om jeg har lyst å sove lenge dagen etter, og så kunne han sagt: «Gjør det, du! Jeg pleier å våkne tidlig, så da stikker jeg bare ut og går meg en tur, og så spiser vi frokost sammen når du våkner.»

Hva tenker sexologen?

Hilsen nyforelsket

Svar:

Hei!

Gratulerer med kjæresten!

Å være nyforelsket er en spennende tid hvor en ikke kjenner hverandre så godt ennå. Som regel, hvis dere akkurat har blitt kjent. Da navigerer man seg litt frem.

I starten er det en del stress- og trygghetshormoner som regjerer. Av og på. Siden dere ikke kjenner hverandre så godt, kan du raskt gå fra å føle på trygghet, til utrygghet. Eller usikkerhet basert på hva en sier eller gjør.

Det tar tid å bli kjent

Det er vanlig at en tolker seg gjennom denne tiden. Hva en gjør og ikke gjør. Det er disse forskjellen dere har, som dere ikke har oppdaget helt ennå. Det tar tid å bli kjent.

I denne fasen vil det være viktig å være åpen om hvordan ulike situasjoner får deg til å føle deg, og se hvordan det blir tatt imot.

Da du sov der første gang, var det jo noe helt nytt for deg, og du hadde nok trengt å ha kjæresten din der med deg da du våknet. Da du var alene, hva kjente du på da? Når du klarer å identifisere følelsene, og eventuelt hvor du har kjent på disse før, så kan du komme langt.

Ulike forventninger

Det kan jo hende at kjæresten din føler seg så trygg på deg at han tenkte at du bare kunne sove der, og at han trengte frisk luft, men ikke ville vekke deg? Og så laget han frokost til deg slik at du skulle føle deg velkommen.

I et parforhold har vi alle ulikheter og forventninger. Det er helt vanlig at en tenker «hvorfor gjorde han ikke sånn eller sånn?» etter noe har skjedd, rett og slett fordi en kanskje ville gjort det selv.

Så når dere snakker om dette, kommer han nok til å ha en god forklaring på dette. Han mente helt sikkert ikke noe vondt med det at han tok den lufteturen.

Slik kan du ordlegge deg

Igjen så skal du ta dine følelser på alvor, så når du har identifisert dem, som jeg skrev over her, så kan du kommunisere det til partneren, slik at dette ikke ligger og gnager og plager deg.

Et tips til hvordan ta dette opp på en god måte:

1. Start samtalen med en positiv åpning først. Deretter beskriver du situasjonen som du vil snakke om, så objektivt som mulig.

2. Fortell hvordan den fikk deg til å føle.

3. Beskriv hva har du behov for.

4. Avslutt med et vennlig ønske.

Du kan for eksempel begynne slik:

«Jeg trives så godt sammen med deg og har det så fint. Da jeg våknet opp alene etter å ha sovet hos deg første gang ...

... så kjente jeg på/følte jeg......

Jeg har så behov for at......

Er det mulig...?

Og husk: Vi mennesker er minst 70 prosent forskjellige. Med tiden vil dere lære hverandre å kjenne bedre. Lykke til med kjærligheten!

Hilsen samlivsterapeut og sexolog Camilla Sørensen

Les flere ekspertsvar om sex og samliv her.

Denne saken ble første gang publisert 01/03 2024.

Les også