Spørsmål og svar

– Er jeg rar som er ferdig med menn i midten av 40-årene?

Kvinnen i 40-årene har vært singel en periode og har funnet ut at hun ikke ønsker seg en ny partner. Parterapeut Camilla J.J. Sørensen deler sine råd.

Pluss ikon
EKSPERTSPØRSMÅL: - Er jeg rar som foretrekker et liv «alene»? NB: Illustrasjonsbilde.
EKSPERTSPØRSMÅL: - Er jeg rar som foretrekker et liv «alene»? NB: Illustrasjonsbilde. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Jeg er litt over 40 år, og for fire år siden ble jeg skilt fra mannen min. Jeg har ventet på å bli klar for å møte en ny, men med tiden har jeg innsett at jeg egentlig ikke vil ha en ny partner.

Jeg elsker å ha leiligheten for meg selv, sove alene og bare tenke på meg selv (og barna, de ukene de er her, selvfølgelig).

Er det innafor å være ferdig med menn i midten av 40-årene? Er jeg rar som foretrekker et liv «alene»?

Hilsen einstøing.

Svar fra parterapeut:

Hei! Velkommen til den fine selvstendighetsalderen!

Jeg liker å kalle 40-årene det, for når vi kommer hit, har vi levd et innholdsrikt liv og gått gjennom en del utfordringer som har gitt oss god vekst og gjort oss modnere og tryggere.

Stadig flere liker å leve alene, og det er helt ok. Jeg blir glad av å lese at du elsker å ha det livet du har nå. Du trenger ingen og trives godt med det. Det må være en gave å føle det slik fire år etter skilsmissen!

Du er ikke rar i det hele tatt. Og det du bestemmer deg for, trenger jo heller ikke bli skrevet i stein. Det er ditt liv, og du får bare ta livet som det faller seg.

Les også: (+) – Jeg elsker ham over alt på jord, men jeg kan bare ikke sove ved siden av ham

<b>CAMILLA J.J. SØRENSEN:</b> Parterapeut, sexolog og skribent som driver bedriften Kjærlighetsterapeuten.
CAMILLA J.J. SØRENSEN: Parterapeut, sexolog og skribent som driver bedriften Kjærlighetsterapeuten. Foto: Privat

Trives alene

I parforhold som går mot slutten, lever man ofte lenge med egentlig ikke å ha det så veldig bra. I et forhold må man tenke på hverandre, og det er vanskelig å få plass til bare seg noen ganger.

Alt er relativt, men jeg forstår godt at du liker det livet du har nå. Du har ungene når du har dem og har kun deg selv å tenke på når de ikke er der.

Noen spørsmål fra venner, familie og kjente kan sikkert være: «Når skal du møte en ny?» eller «Går du på date?».

Er du er lei av disse spørsmålene? Er det derfor du prøver å komme til en konklusjon, fordi det er så kjedelig å svare på disse spørsmålene hver gang?

Et tips er å finne en fast setning du kan si hver gang du får det samme spørsmålet. Det er også lov å bare si det som det er. «Nei, jeg trives så godt alene at jeg ikke tror jeg har lyst på en ny».

Les også: (+) – Må man tenke på partneren når man onanerer?

<b>TID FOR DEG SELV:</b> Du er den viktigste personen i livet ditt, så vil du helst leve uten en partner, er det selvsagt opp til deg!
TID FOR DEG SELV: Du er den viktigste personen i livet ditt, så vil du helst leve uten en partner, er det selvsagt opp til deg! Foto: Getty Images

Ulike relasjoner

Det er ikke sånn at man må velge enten-eller. Det finnes mange ulike relasjoner. Man kan være lekepartnere eller bare nære venner. Uansett trenger du ikke å bestemme deg for noe, men hvis du har behov for det, gjør du det du trenger og tar livet som det kommer. Bare nyt det.

Du er i din beste alder, og det er ditt liv. Og husk: Den viktigste personen i livet ditt, er deg!

Har du et spørsmål til Camilla? Send det til [email protected].

Denne saken ble første gang publisert 03/08 2023, og sist oppdatert 03/08 2023.

Les også