Singel og dating

– Er jeg et desperat sistevalg for henne?

– Jeg prøvde å sjekke henne opp flere ganger da vi var yngre, men så kommer hun nå, mange år senere, og vil gå på date. Vil følelsen av å være et desperat sistevalg følge meg videre dersom vi blir sammen? spør singel mann (42). Les hva samlivsterapeuten sier.

Pluss ikon
<b>USIKKER: </b>Han sliter med følelsen av å ikke være hennes førstevalg, men heller et desperat sistevalg.
USIKKER: Han sliter med følelsen av å ikke være hennes førstevalg, men heller et desperat sistevalg. Foto: Illustrasjonsbilde, Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Jeg er en mann på 42 år som ikke har hatt noe fast forhold på en stund, men nå for et par uker siden tok en tidligere flamme kontakt med meg. Jeg har kjent henne lenge – vi var ungdomskjærester, og jeg har forsøkt å sjekke henne opp igjen et par ganger i voksen alder også, men har da blitt avvist.

Men nå sendte hun altså en sms og lurte på om vi skulle ta en kaffe. Det var jo hyggelig, tenkte jeg, men la ikke noe mer i det. Vi møttes og tok den kaffen, og etterpå hintet hun om at vi burde gå på en ordentlig date.

Jeg er jo singel og er på leteren selv, men nå spør jeg meg om jeg bør gå videre med henne? Det høres kanskje litt sjofelt ut, men jeg tenker litt på at andre menn har fått nyte henne da hun var på sitt beste, mens jeg skal få henne først nå? Selv gir hun uttrykk for at jeg er vinneren.

Vinner av hva? Jeg ser på meg selv som taperen. Overtenker jeg, eller kan denne følelsen av å være et desperat sistevalg for henne følge meg videre dersom vi blir sammen?

Hilsen singel type

Svar:

Heisann mann 42!

Så sporty at du sender inn brev til oss! Jeg skal gjøre mitt ytterste for å gi deg et godt svar.

Å være singel i 40-årene kan være spennende, men noen ganger også krevende. Datingkulturen vår har blitt ganske så digitalisert. Det finnes mange plattformer å date på, men det er viktig å ikke glemme å se seg rundt seg i det virkelige liv.

EKSPERTEN: Camilla J. J. Sørensen er sexolog og parterapeut og driver bedriften Kjærlighetsterapeuten.
EKSPERTEN: Camilla J. J. Sørensen er sexolog og parterapeut og driver bedriften Kjærlighetsterapeuten. Foto: Marianne Holvik

Mennesker har blitt så vant til digital dating, men i din generasjon så har du ikke vokst opp med sosiale medier. Det kan du bruke til din fordel.

Oppsøk og tør å ta kontakt med mennesker på ulike arenaer. Ofte så er det bare frykt for avvisning som gjør at en ikke tør å gå bort. Tenk om alle hadde turt! Da hadde mange kommet bort for å si hei. Kun litt info om dette siden du er singel før jeg går i gang med spørsmålet ditt!

Hva fortjener du?

Du skriver at dere var ungdomskjærester. Nå kjenner dere hverandre godt nok til at du kanskje kan dele tankene dine?

Har du lettet hjertet ditt? Fordelen ved å kjenne personen fra før kan jo være at dere kan bruke den åpenheten som er arena for å legge alle kortene på bordet. Er noe du trenger å høre fra henne? Eller si? Dere har jo en fortid sammen. Hvem valgte å gjøre det slutt?

Så tøft av deg å gå på date med henne og kaste deg ut i dette, selv etter tidligere avvisninger. Det virker som om det ligger noen følelser inni deg fra tidligere?

Å kjenne på avvisning er ikke en god følelse. Er det noe inni deg som sier at hun hadde sin sjanse tidligere? Om det er det, kan du jo stille deg selv spørsmålet hva du fortjener, for det er jo det viktigste. Du er den viktigste personen i ditt liv.

Hva føler du - egentlig?

Bak ordene dine ligger det noen tanker og følelser. Følelser prøver å fortelle oss noe. Hvis noe føles feil, så er det som regel feil. Hva sier følelsen din egentlig?

Jeg vet ikke, men er det det at du ikke føler at hun har sett på deg som god nok for henne tidligere, og at du nå står litt opp for deg selv og sier, jo, det har du vært hele tiden, og at hun ikke kan komme nå?

Selv om dere kjenner hverandre fra før, så er det lurt å starte med blanke ark, og det via god kommunikasjon. Si nøyaktig hva du tenker og føler. Er du viktig for henne, så kommer den samtalen til å gå helt fint.

Jeg - ikke du

Når vi skal ta opp vanskelige temaer, så pass på å snakke i «jeg-form». Bruk ord som «Jeg føler», «jeg tenker», og ikke «du gjør» eller «du gjør ikke». Da er det større sjanse for at hun ikke tar det du sier som kritikk, men at det heller blir en god samtale og ikke diskusjon.

Du er god nok akkurat som du er, og det finnes kun én utgave av deg. Og hold fast ved det. Lykke til!

Hilsen samlivsterapeut Camilla J. J. Sørensen

Les flere ekspertsvar om sex og samliv her.

Denne saken ble første gang publisert 12/02 2024, og sist oppdatert 12/02 2024.

Les også