SEX FOR første gang:

Helene debuterte med sjarmøren for å bli godtatt – dette er hennes oppfordring til de som skal debutere seksuelt

Fem nordmenn deler sine historier om da de debuterte seksuelt. Her er deres beste råd.

Pluss ikon
ÅPEN OM SEX-DEBUTEN: Fem nordmenn forteller om sin seksuelle debut. For to av dem var opplevelsen mindre hyggelig, mens for tre andre vekker det positive minner.
ÅPEN OM SEX-DEBUTEN: Fem nordmenn forteller om sin seksuelle debut. For to av dem var opplevelsen mindre hyggelig, mens for tre andre vekker det positive minner. Foto: Illustrasjonsbilde, Getty Images
Publisert

– Jeg var 13, og godtok for å bli godtatt. Trodde jeg, forteller Helene (52) til klikk.no om sin seksuelle debut.

Den ble ikke som hun hadde ønsket.

Mirjam på sin side, opplevde sin debut helt annerledes.

– Jeg håper helhjertet at alle jenter og gutter opplever en slik første gang, sier hun.

Les også: Tre råd til alle som skal ha sex første gang

I denne saken deler fem personer historien som sin seksuelle debut og hvordan det gikk etterpå. De deler også sine beste råd.

Tore (46) debuterte med drømmedama – og fikk en datter

Min historie foregår på folkehøyskolen. Da jeg begynte der sommeren 1994, var jeg et relativt ubeskrevet blad rent seksuelt.

Jeg hadde opplevd oralsex og fingret en og annen på fest, men aldri fått helt til dette med samleie. Et par forsøk hadde det blitt, men det ble mest fyllerør og da funker ikke utstyret optimalt. Jeg var derfor en 18 år ung jomfru. Jeg husker første gang jeg så henne.

Nydelig jente, med veldig fint og langt kreppa hår. Hun hang med skolens "bad boys", og siden jeg var så langt i fra en som man kan komme, så slo jeg fra meg tanken om å få snøret i bånn der. Men du verden så feil man skulle ta. For å gjøre en lengre historie kort, så ble vi sammen mens vi gikk tur i duskregnet samtidig som hele resten av Norge satt klistret til TV-skjermen og fulgte opptellingen etter valget som skulle avgjøre om Norge skulle bli medlem i EU eller ikke.

Les også: (+) Kjetil (37): – Jeg er sexavhengig

"Kom her", sa hun, og spredte beina. Jeg fomlet litt, urutinert som jeg var, men fikk en hjelpende hånd fra henne. Jeg vil aldri glemme følelsen av å gli inn i en kvinne for første gang. Det tok ikke så lang tid før jeg kom ... og som jeg kom ... "Å fy fader, det der blir sekslinger", var det første jeg utbrøt. At ingen av oss brukte prevensjon var ikke så nøye der og da, vi var jo veldig forelsket. Dermed var døren åpnet, snora var klippet, showet var i gang og varte til vi dro hvert til vårt på juleferie.

(I romjulen ble hun gravid, så i dag har jeg en datter.)

Mitt råd: Ideelt sett, så er det jo åpenbare ting som å bruke prevensjon for eksempel. Men jeg er litt sånn at det som skjer det skjer, og det er vanskelig å grunne på ting som har skjedd.

Les også: (+) Analsex: – Dette er alfa og omega

Helene (52) debuterte med sjarmøren for å bli godtatt

Jeg var 13, og godtok for å bli godtatt. Trodde jeg. Sex har vel alltid blitt brukt for ens fordel, først og fremst for hankjønns del, dog noen hunkjønn og benyttet/benytter det, like gjerne nå, som en gang da.

Min debut ble som enda en nedlagt for denne sjarmbomben av en eldre gutt/mann (han presset på for å få det som han ville, egentlig en voldtekt sett med dagens øyne). Ingen positiv opplevelse som oppgraderte seg med andre etterpå der altså. Det preges i livet, av hvordan man blir tatt i mot, uansett, og spesielt der man tror kjærligheten finnes.

Mitt råd: Jeg vil si til alle unge at de er store i seg selv, at det som betyr noe er de selv og hva de føler selv. Det er ingen som skal si hva de føler, mener, kjenner, selv om folkeskikk og respekt skal ytes. Be dem bruke sin indre guide, magefølelsen, den sier gjerne rett og fører dem dit de skal. Jeg ville sagt dette til mitt yngre meg, i tillegg til å fortelle at jeg er sterk i meg selv og vil klare livet mer enn jeg aner.

Les også: (+) Trekant-sex: – Vær skamløs, men dette må du IKKE gjøre

Mona (59) debuterte med en fremmed gutt på et fremmed sted

Min første gang var ikke romantisk eller planlagt av meg. Første gang jeg møtte denne gutten var på diskoteket hvor jeg og en venninne danset hver helg til sent om kvelden. Diskoteket var godt besøkt av en gruppe menn. Vi var ikke interessert i deres fremstøt. Venninnen min fant en gutt som var interessert i henne, og noen uker senere kom en gutt i livet mitt. Jeg kan ikke huske navnet hans.

Noen uker senere inngikk han en avtale med meg, jeg skulle møte faren, jeg var ekteskapsmateriale. Men faren var ikke hjemme og i stedet tok han meg med til et soverom og utnyttet meg. Det gjorde vondt og i noen dager følte jeg meg dårlig og trist. Jeg hadde ikke tenkt på å ha sex og hvert fall ikke på denne måten. Ingen romantikk og ikke på et hyggelig sted. Noen uker senere rev han i stykker bildet mitt og fortalte meg at det var over. Jeg hadde ikke noe imot det.

Mitt råd: Ikke bli med til steder der du ikke er kjent, men avtal og møtes på steder der det er flere mennesker, og ta små skritt av gangen før du bestemmer deg for å gå for DET, vær sikker på at denne personen er en gutt du stoler på og han du vil tilbringe din mest dyrebare første gang med. Det jeg har lært er ikke å gå bli med mennesker noe sted, hvis jeg ikke kjenner dem godt.

Les også: (+) Nei, du er ikke unormal om du har disse drøye sexfantasiene

Mirjam (54) debuterte med sin første store kjærlighet

Min deflorering fant sted på gutterommet hans. Tapet med gamle flyvemaskiner på den ene siden, og en vegg full av eggekartonger på den andre. Jeg husker de franske kyssene med en fransk gutt da jeg var 13. Jeg visste fra filmer at du skulle lukke øynene og at det skulle ta minst et par minutter. Jeg fortsatte å kikke på klokken min og skjønte ikke helt hvorfor folk drev med det.

Helt til jeg fylte 16 år. Min beste venninne bestilte billetter til en konsert, og jeg dro sammen med henne. Her møtte jeg G, sangeren og bassisten i bandet. Mens han satt i baren og drakk øl, sa han mens han la armen rundt meg "hun skal gifte seg med meg" og i stedet for min vanlige reaksjon: "Hva?!", fniste jeg bare.

De neste 3 årene og 9 månedene var vi kjærester, sjelevenner, uatskillelige. Helt til jeg trengte å utforske verden. Vi tok det sakte. Vi kysset (nå forsto jeg greia), lyttet til musikken, holdt hender, gikk på konserter og fester, streifet rundt i byen. Og etter omtrent 3 måneder hadde vi ordnet med prevensjon, og det skjedde. Han var mild, det var deilig. Min første gang og ren kjærlighet. Uskyldig og full av tillit. En glede, en lykkefest. Ingen misforståelser eller ødeleggelser. Ingen svik, jeg stolte på ham naturlig, uten spørsmål. Og med rette.

Mitt råd: Jeg håper helhjertet at alle jenter og gutter opplever en slik første gang. Og hvis du ikke gjorde det, vær så snill å innse at den eksisterer, ren kjærlighet, likeverdighet og å føle deg trygg med noen du elsker. Kjærlighet skal ikke skade, det bør være en berikelse av livet ditt. Du fortjener alt du drømmer om. Ikke godta noe mindre.

Les også: (+) Derfor skal du ha mer sex

«Lola» (55) debuterte med sin fremtidige ektemann

De sier at kvinner med naturlig rødt hår er lidenskapelige og glade. Som jente hadde jeg ennå ikke opplevd det, jeg var mer anstendig og kysk! Han var høy, hadde på seg skinnjakke og kjørte motorsykkel. Jeg elsket hvordan han så ut.

Kyssene hans fikk hjertet mitt til å rase og kroppen krible. Likevel trodde jeg at sex var galt. Hver gang vi prøvde hørte jeg nonnenes stemmer eller så min mors misbilligende ansikt. Vi hadde vært sammen i over 2 år da det skjedde, jeg var 17. Det føltes naturlig og enkelt. Det var ingen fyrverkeri eller lidenskapelige skrik.

Til tross for all den tiden var vi faktisk uforberedte, hadde ingen prevensjon og måtte avbryte. Likevel var det samhold og en trygg intimitet.

Mitt råd: Fyrverkeriet og lidenskapen kom senere da jeg lot mitt seksuelle jeg vokse og blomstre. Nå, etter mange års ekteskap og flere tiår som kjærester, er han fremdeles høy. Imidlertid er skinnjakken nå en dressjakke og motorsykkelen en familiebil. Jeg elsker enda hvordan han ser ut.

Den trygge intimiteten forblir, men vi omfavner også fyrverkerier og skrikende lidenskap! Gjennom ham har jeg lært å akseptere min seksualitet og elske min, mindre enn perfekte, kropp. I en ideell verden ville jeg ha akseptert meg selv som jente og ikke opplevd skyldfølelse for en så naturlig handling.

Denne saken ble første gang publisert 26/08 2021.

Les også