OL med fransk åpning

Venter OL-orgie: – Fikk meg mer på to og en halv uke enn jeg hadde fått hele livet frem til da

«Det viktigste er ikke å vinne, men å score», ser ut til å være mottoet for mange OL-stjerner. Og arenaen er lukkede rom i deltagerlandsbyen.

ETTERTRAKTET: Det er ikke bare tanken på medaljer OL-utøverne har i bakhodet når de ankommer Paris i sommer, basert på det tidligere utøvere forteller om det som foregår bak lukkede dører under lekene.
ETTERTRAKTET: Det er ikke bare tanken på medaljer OL-utøverne har i bakhodet når de ankommer Paris i sommer, basert på det tidligere utøvere forteller om det som foregår bak lukkede dører under lekene. Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP (NTB)
Publisert

Under oldtidens idrettsleker i Olympia i Hellas konkurrerte utøverne nakne. Fortsatt sverger mange av utøverne til å utøve fysiske bragder i netto’en.

Men da utenfor idrettsarenaene.

Når Paris forbereder seg på innrykk av topptrente, veldreide atleter, stinne av overskudd og med minimal og kroppsnær bekledning, forbereder arrangørene seg på konsekvensene.

For om pampene i Den internasjonale olympiske komité ikke henger helt med på utviklingen innenfor politikk og menneskerettigheter, er de på høyden når det kommer til sex. IOC venter åpenbart en orgie med fransk åpning 26. juli.

Løssluppent

Deltagerlandsbyen kan betraktes som en av klodens mest eksklusive klubber, med dørvakter som kun slipper inn de aller mest veltrente og vakre menneskene i verden. Skal vi tro beretningene innenfra, er det ikke bare på fotballbanen det scores, og ikke bare på friidrettsarenaen atletene ligger nede og hiver etter pusten.

Når den olympiske ilden tennes på i Eiffeltårnets nabolag siste fredag i juli, markerer det også starten på 19 intense dager og netter med full fyr i deltagerlandsbyen. Gjennom flere OL skal det ha vokst frem en kultur som inkluderer mye tilfeldig sex.

Praksisen startet for alvor under OL i Barcelona i 1992.

– Jeg var med i mitt første OL i Barcelona, og fikk meg mer på to og en halv uke enn jeg hadde fått hele livet frem til da, har den britiske bordtennisspilleren Matthew Syed uttalt til avisen The Times.

En annen som bekrefter den løsslupne stemningen i deltagerlandsbyen, er Tony Azevedo, kaptein på det amerikanske vannpolo-landslaget med fire OL bak seg.

– Når du flytter inn, er det som første dagen på videregående. Du er nervøs og superspent. Alle møter folk og forsøker å finne noen å hooke up med, sier han til sportsmagasinet ESPN.

Les også: Karen Marie Ellefsen får fortsatt frysninger av opplevelsene: – Det ville aldri bli maken til ­leker igjen

<b>TO TIL HVER:</b> Gå for gull, lyder oppfordringen på kondom­pakkene som inngikk i tyskernes standardutstyr før OL i 2000. Pakken inne­holdt to kondomer. Vesentlig mer ventet i del­­tager­­landsbyen.
TO TIL HVER: Gå for gull, lyder oppfordringen på kondom­pakkene som inngikk i tyskernes standardutstyr før OL i 2000. Pakken inne­holdt to kondomer. Vesentlig mer ventet i del­­tager­­landsbyen. Foto: KAI PFAFFENBACH

Eksplosjon i vellyst

I de påfølgende OL etter Barcelona skal sexlekene ha eksplodert. I Sydney 2000 ble det delt ut 100 000 kondomer til utøverne. I Aten i 2004 ble det del ut over 130 000, i London 150 000.

Aldri har det vært delt ut så mange som til deltagerlandsbyen OL i Rio de Janeiro i 2016: da var antallet oppe i 450 000, hvorav 350 000 mannlige og 100 000 kvinnelige kondomer, fortalte media-koordinator Rachel Rominger i IOC til Vi Menn.

Det gir et snitt 42,8 kondomer per utøver.

– Dette er et tiltak for å oppfordre atletene til å praktisere sikrere sex mens de er i Brasil, sa Rominger.

Vinter-OL ligger ikke langt etter: Under vinter-OL i Pyeong­chang i 2018 delte arrangørene ut kondomer tilsvarende 37 per deltager.

Ifølge beretninger fra tidligere OL-deltagere er tiltaket på sin plass.

Les også: (+) Den norske agentheltens mystiske skireiser vakte oppsikt

<b>SUVENIR-GUMMI:</b> Daværende ordfører i London, Boris John­son, viser frem standard­inn­redningen på deltager­rommene før OL i London i 2012; en pakke med kondomer, smykket med lekenes offisielle logo.
SUVENIR-GUMMI: Daværende ordfører i London, Boris John­son, viser frem standard­inn­redningen på deltager­rommene før OL i London i 2012; en pakke med kondomer, smykket med lekenes offisielle logo. Foto: Scott Heavey – Getty Images

Sex overalt

Hope Solo, keeper på det amerikanske fotballaget som tok gull i 2008, har fortalt om hvor vilt det kan bli når flere tusen veltrente atleter fulle av energi samles for å bo på et avgrenset område i to intense uker.

– Det er mye utøversex under OL. Det er ikke som på et utested der det gjerne er flaut å ta kontakt med folk. Her er det lett å komme i snakk, har hun tidligere fortalt til magasinet ESPN sin årlige «The Body Issue»-utgave.

De lystbetonte aktivitetene begrenser seg ikke bare til soverommet.

– Jeg har sett utøvere ha sex under åpen himmel, på plener og mellom bygninger. Folk er mer «dirty», sier Solo.

Hun forklarer den ekstreme lysten med at atleter er ekstreme mennesker.

– Når de trener, er de utelukkende fokusert på det. Når de skal nyte alkohol, blir det ikke bare én drink, men 20. Med en engangsopplevelse så stor som OL, ønsker du å ha gode minner, enten det gjelder sex, festing eller prestasjoner på idrettsbanen.

<b>HOPPET AV FØR SVINGEN:</b> Omfanget av den løsslupne sexen i OLs deltagerlandsby var så stort at den religiøse trestegshopperen Jonathan Edwards ba sine medatleter om å roe ned og opptre med sømmelig.
HOPPET AV FØR SVINGEN: Omfanget av den løsslupne sexen i OLs deltagerlandsby var så stort at den religiøse trestegshopperen Jonathan Edwards ba sine medatleter om å roe ned og opptre med sømmelig. Foto: Simon Bruty/Anychance/Getty Images

Kåte svømmere

Flere amerikanske utøvere understøtter Hopes opplevelse av deltagerlandsbyen som et sex-paradis overfor sportsmagasinet ESPN.

– Byen blir ganske vill. Den største smeltedigelen av mennesker du kan tenke deg, forteller den tidligere toppsvømmeren Eric Shanteau, som deltok under OL i 2008 og 2012.

Nettopp svømmerne har rykte på seg for å være de aller kåteste. Det ryktet fikk de påklistret allerede i Sydney. Det gikk så heftig for seg hos vannfolket, at den kristne tresteghopperen Jonathan Edwards gikk ut offentlig og ba dem roe seg.

Eric Shanteaus enda mer berømte svømmekollega, Ryan Lochte, utdyper:

– Hvor mye sex? Jeg vil si det dreier seg om 70–75 prosent av utøverne.

Lochte fortalte i forkant av London-OL at han var bedre «rustet» til å nyte lekene i 2012:

– Under forrige OL hadde jeg kjæreste. Det var en tabbe. Nå er jeg singel, så dette OL blir bra, sa Lochte før OL i London i 2016. Fasiten er ukjent.

Les også: (+) Karen-Marie har bodd alene i 50 år: – Iblant kan det føles litt tungt

<b>OVERDREVET:</b> Lindsey Vonn fra USA har deltatt i fire OL. Hun demper forventningene til unge utøvere som forventer orgie-tendenser i OL-landsbyen.
OVERDREVET: Lindsey Vonn fra USA har deltatt i fire OL. Hun demper forventningene til unge utøvere som forventer orgie-tendenser i OL-landsbyen. Foto: Jean Catuffe/Getty Images

Viltre, hvite italienere

Om svømmerne er utøvergruppen som har rykte for å ha sterkest libido, er nasjonen som har fått det samme stempelet, Italia. Fra Beijing i 2008 uttalte terreng­syklist Jill Kinter følgende:

– Italienerne var spesielt villige. De hadde soveromsdørene åpne. Om en kikket inn, fikk en se menn i tanga som sprang rundt hverandre.

Den nå pensjonerte fotballspilleren Brandi Chastain forteller dette om sin opplevelse på hjemmebane i 1996:

– Da vi kom inn i matsalen for første gang under Atlanta-OL, ble vi møtt med høye jubelrop. Vi fikk raskt øye på to franske håndballspillere som sto og matet hverandre kun iført sokker, sko, susp, slips og hatt. Vi ble helt satt ut.

– Etterpå satt vi med maten i flere timer, så på de andre menneskene i salen og lurte på hvorfor vi i det hele tatt hadde giftet oss. Det var som en skolekantine, men her var alle nydelige å se på, tilføyer lagvenninnen Julie Foudy.

Det er altså bare nesten sant at «Det som skjer i deltagerlandsbyen, blir i deltakerlandbyen». Men skal man tro OL-deltagere som den tidligere alpinstjernen Lindsey Vonn med deltagelse i fire OL bak seg, er det ikke alltid så mye fart i sengehalmen i deltagerlandsbyen. I hvert fall ikke i vinter-OL.

− Det ble ikke noe på meg, det kan jeg si, sa hun til nettstedet TMZ etter sitt siste OL i 2018. Også norske utøvere har vært tilbakeholdne med å dele historier om trøst for viderekomne og forbrødring/-søstring blant deltagerne.

<b>TIDENES SEX-LEKER:</b> 450 000 kondomer ble distribuert blant 10500 utøvere under OL i Rio de Janeiro i 2016.
TIDENES SEX-LEKER: 450 000 kondomer ble distribuert blant 10500 utøvere under OL i Rio de Janeiro i 2016. Foto: EPA/DAVE HUNT

Denne saken ble første gang publisert 21/02 2024.

Les også