Grensevaktene mot Mexico

USAs evigvarende grense-trøbbel 

Grensen mellom USA og Mexico er 3145 kilometer lang og har bare et drøyt 1100 kilometer langt grensegjerde. Røft terreng, grensevakter, helikoptere og droner utgjør resten av "sperringen".  

<b>USA-MEXICO-GRENSEN:</b> Dette bildet er tatt fra et helikopter tilhørende USAs tollvesen som overvåker grensen mellom Mexico og USA. Som bildet viser så ender denne delen av grensegjerdet mot en fjellside i delstaten Arizona. 
USA-MEXICO-GRENSEN: Dette bildet er tatt fra et helikopter tilhørende USAs tollvesen som overvåker grensen mellom Mexico og USA. Som bildet viser så ender denne delen av grensegjerdet mot en fjellside i delstaten Arizona.  Foto: John Moore
Publisert

Det er alltid hektisk langs grensen mellom USA og Mexico. 365 dager i året er det en katt-og-mus-lek mellom ulovlige immigranter og lovens håndhevere. Ved turistattraksjonen Organ Pipe National Monument i delstaten Arizona blir for eksempel en gruppe ulovlige immigranter på en hvilken som helst dag arrestert etter at grensevakter ved hjelp av droner har sporet dem gjennom ulendt terreng helt fra de krysset grensen.

<b>POPULÆR FLUKTRUTE:</b> Ajo-fjellene som ruver over Sonora-ørkenen langs grensen mot Mexico er en populær fluktrute fordi det ulendte terrenget gjør det umulig å ha et sammen­hengende grense­gjerde. En helikopterpatrulje er på leting etter en gruppe som skal ha kommet seg over grensen. 
POPULÆR FLUKTRUTE: Ajo-fjellene som ruver over Sonora-ørkenen langs grensen mot Mexico er en populær fluktrute fordi det ulendte terrenget gjør det umulig å ha et sammen­hengende grense­gjerde. En helikopterpatrulje er på leting etter en gruppe som skal ha kommet seg over grensen.  Foto: John Moore
<b>PÅ KONSTANT UTKIKK:</b> En amerikansk helikopterpatrulje speider etter ulovlige immigranter nær den lille grensebyen Welton på snaut 3000 innbyggere i Arizona. 
PÅ KONSTANT UTKIKK: En amerikansk helikopterpatrulje speider etter ulovlige immigranter nær den lille grensebyen Welton på snaut 3000 innbyggere i Arizona.  Foto: John Moore

Drømmen knust

Samtidig – ved en grensepost nær Yuma – også det i Arizona – er det morgenmøter for helikopterpiloter som skal ut på dagens patruljer. Så ankommer en drone som har vært på spaning. Fra dronen er det blitt filmet immigranter som tror de har kommet seg trygt over grensen. Immigrantene vandrer lykkelig uvitende om at en drone har fulgt dem hele veien gjennom ulendt terreng. Drømmen om USA blir knust da en patrulje plutselig dukker opp og arresterer dem. Slik går dagene, ukene og månedene i grenseland.

Da det den 30. september ble satt sluttstrek for regnskapsåret 2022 ble det i USA registrert en ny rekord: Amerikanske tollmyndigheter rundet to millioner arrestasjoner av immigranter som ulovlig hadde tatt seg over grensen fra Mexico til USA. I henhold til myndighetene skyldes ikke det høye antallet bare økt trykk ved grensen, men også bedre grensekontroll gjennom flere grensevakter og bedre ressurser som for eksempel helikoptere og droner.

<b>FULL STOPP:</b> Disse ulovlige immigrantene ble tatt av en grense-patrulje nær Organ Pipe National Monument i Arizonas grissgrendte grensestrøk. 
FULL STOPP: Disse ulovlige immigrantene ble tatt av en grense-patrulje nær Organ Pipe National Monument i Arizonas grissgrendte grensestrøk.  Foto: John Moore
<b>MORGENBRIEFING:</b> Gabriel Mourik har samlet grensevakter, både bakkemannskap, drone- og helikopterpiloter til morgenmøte på grenseposten ved Yuma i Arizona hvor de blir tildelt dagens utfordringer. 
MORGENBRIEFING: Gabriel Mourik har samlet grensevakter, både bakkemannskap, drone- og helikopterpiloter til morgenmøte på grenseposten ved Yuma i Arizona hvor de blir tildelt dagens utfordringer.  Foto: John Moore

Doble gjerder

Langs grensen er det en evig katt-og-mus-lek.

De flyr konstant over grenseområdene og koordinerer med bakkemannskap for å avskjære immigrantene som har kommet seg over grensen. Det er ingen enkel oppgave med en grense som strekker seg 3145 kilometer fra Stillehavet i vest til Mexicogolfen i øst. Det er nesten dobbelt så langt som de 1702 kilometerne fra Norges sydligste punkt Lindesnes til Norges og Europas nordligste fastlandspunkt, Nordkapp.

I tillegg krysser grensen en rekke forskjellig terreng, alt fra urbane områder til ørkener. Gjerdet varier derfor mye for å tilpasse terrenget. Mellom San Diego lengst sør i California og Tijuana på den andre siden av grensen er det høye, doble gjerder for å avskrekke immigranter fra å krysse ulovlig. En del av gjerdet strekker seg tvers over badestrender og fortsetter et stykke ut i Stillehavet.

I andre deler av California strekker grensegjerdet seg over skiftende sand gjennom Imperial Sand Dunes, delstatens største område med sanddyner og et populært utfluktsmål. Men det hindrer ikke at det er satt opp et stygt gjerde tvers over sanddynene. Grensen har fått kallenavnet «det flytende gjerdet» fordi det sitter på toppen av sanddynene og beveger seg med den skiftende sanden.

<b>DRONEPILOTEN:</b> En pilot fjernstyrer en drone langs grensen mellom USA og Mexico fra kontrollrommet ved grenseposten Fort Huachuca. Piloten ser alt dronen filmer på skjermen foran seg.
DRONEPILOTEN: En pilot fjernstyrer en drone langs grensen mellom USA og Mexico fra kontrollrommet ved grenseposten Fort Huachuca. Piloten ser alt dronen filmer på skjermen foran seg. Foto: John Moore
<b>ARRESTASJON:</b> En grensevakt fører to ulovlige immigranter som er blitt tatt etter å ha kommet seg over grensen til Arizona til en vei hvor de vil bli hentet av et kjøretøy og etter hvert utvist.   
ARRESTASJON: En grensevakt fører to ulovlige immigranter som er blitt tatt etter å ha kommet seg over grensen til Arizona til en vei hvor de vil bli hentet av et kjøretøy og etter hvert utvist.    Foto: John Moore

Forskjellige gjerder

GRENSEFAKTA

Mexico-USA-grensen er riksgrensen mellom nasjonene Mexico og USA. Grensen går fra Mexicogolfen i øst til Stillehavet i vest og strekker seg gjennom seks delstater i Mexico og fire i USA. Den 3145 kilometer lange grensen passeres av cirka 350 millioner mennesker årlig via de 28 offisielle grenseovergangene og er verdens mest passerte grense. Grensen ble gradvis til rundt 1848-1853 og den første offisielle grenseovergangen ble etablert ved byen Brownsville i Texas i 1910. 

Imellom California og Texas på vei østover langs grensen er det et utvalg av forskjellige gjerder med forskjellige former, størrelser og materialer. De er ikke koblet sammen for å danne et så sammenhengende gjerde som mulig. Gjennom en del av Arizona nær Yuma fungerer kasserte containere som grensegjerde. På strekninger uten noen form for fysiske sperringer blir det satset på at grensevaktene har all slags høyteknologisk overvåkingsutstyr til å hjelpe seg med. I tillegg til de før nevnte dronene og helikopterne blir også bevegelsessensor-­kameraer og varmluftsballonger benyttet.

I Texas er det mange steder enten umulig eller upraktisk med ­gjerder. Legendariske Rio Grande og det ulendte terrenget langs elven har vært en naturlig grense gjennom deler av delstaten siden 1848. Båndene mellom byene og tettstedene på begge sider av grensen gjennom Texas har vært sterke og er det den dag i dag. I tillegg er det en rekke rancher med beitemarker og jordbruksland hvor gjerdene stopper ved eiendommene. 

Selv containere blir brukt som grensegjerde.

Selv om mange papirløse immigranter greier å krysse grensen på steder uten fysiske barrierer regner myndighetene med at grensevaktene kjenner områdene så godt at de vet at det vanskelige terrenget vil tvinge dem til å velge bestemte ruter. Og der setter de opp sine sjekkpunkter. De største gruppene av ulovlige immigranter kommer fra Venezuela, Nicaragua og Cuba.

<b>VARIERT GRENSE:</b> Containere kan bli brukt til så mangt. Her ved Yuma i Arizona fyller de ett av mange hull langs grensen.
VARIERT GRENSE: Containere kan bli brukt til så mangt. Her ved Yuma i Arizona fyller de ett av mange hull langs grensen. Foto: John Moore
<b>LANG REISE:</b> Den 56 år gamle cubanske immigranten Felix Bermudez står i september 2022 ved grensegjerdet etter å ha ankommet sammen med familien. De forlot Cuba tre uker tidligere med fly til Nicaragua. Derfra reiste familien gjennom Sentral-Amerika og Mexico for å komme til USA og søke om politisk asyl. 
LANG REISE: Den 56 år gamle cubanske immigranten Felix Bermudez står i september 2022 ved grensegjerdet etter å ha ankommet sammen med familien. De forlot Cuba tre uker tidligere med fly til Nicaragua. Derfra reiste familien gjennom Sentral-Amerika og Mexico for å komme til USA og søke om politisk asyl.  Foto: John Moore

Drømmen om USA

2022 satte ny rekord med to millioner arrestasjoner.

Et eksempel er 56 år gamle Felix Bermudez som i september 2022 står og kikker lengselsfullt mellom plankene på grensegjerdet ved Yuma i delstaten Arizona. Den cubanske immigranten befinner seg dessverre for ham foreløpig på feil side, det forjettede landet USA er på den andre siden. Det er tre uker siden han forlot Cuba sammen med familien. Første etappe var med fly til Nicaragua. Derfra har reisen gått langs veien nordover gjennom Sentral-Amerika og til slutt gjennom hele Mexico til familien nå står ved grensen. Håpet – eller drømmen – er å komme seg til den andre siden og søke politisk asyl for seg og familien. 

<b>OVERVÅKINGSDRONEN:</b> En drone returnerer til basen Fort Huachuca i Arizona etter endt spaning. Droner med sine kameraer er blitt et viktig redskap i grenseovervåkingen.  
OVERVÅKINGSDRONEN: En drone returnerer til basen Fort Huachuca i Arizona etter endt spaning. Droner med sine kameraer er blitt et viktig redskap i grenseovervåkingen.   Foto: John Moore
<b>GRENSE I SANDDYNENE:</b> Dette er grensegjerdet mellom USA og Mexico gjennom Californias Imperial Sand Dunes. Grensen har fått kallenavnet flytende gjerde fordi det sitter på toppen av sanddynene og beveger seg med den skiftende sanden. 
GRENSE I SANDDYNENE: Dette er grensegjerdet mellom USA og Mexico gjennom Californias Imperial Sand Dunes. Grensen har fått kallenavnet flytende gjerde fordi det sitter på toppen av sanddynene og beveger seg med den skiftende sanden.  Foto: John Moore

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 62 2022

Denne saken ble første gang publisert 12/01 2023.

Les også