Johnny Haglund på landsbygda øst i Polen 

To ting gjør at polakkene ved grensen frykter Ukraina 

Store trailere dundrer ustoppelig østover mot grensen til Ukraina. Hver og én av dem har en stridsvogn på planet. De skal inn i krigen mot Putin som de fleste i Polen støtter. Men det som har kommet gjennom motsatt vei, skremmer. Og da snakker vi ikke om flyktninger.


Pluss ikon
<b>HJELP TIL VANSKELIG NABO:</b> Store trailere med stridsvogner dundrer langs motorveien S17 øst i Polen, på vei til krigen i Ukraina. Våpentransporten bekymrer beboere langs grensen mellom Polen og Ukraina. De har allerede fått mer enn skremmende last i retur.
HJELP TIL VANSKELIG NABO: Store trailere med stridsvogner dundrer langs motorveien S17 øst i Polen, på vei til krigen i Ukraina. Våpentransporten bekymrer beboere langs grensen mellom Polen og Ukraina. De har allerede fått mer enn skremmende last i retur. Foto: Haglund, Johnny og Agata Kukla
Sist oppdatert

Smale, polske landeveier dekkes av våt snø. Atmosfæren er hyggelig. Og stille.

− Ikke så merkelig, kan hotelleier Radosław i landsbyen Wola Uhruska fortelle.

For turistene er borte.

− Du kommer ikke hit for å se på natur og fugler når krig og terror er like ved.

I samme åndedrag påpeker Radosław at han ikke er veldig redd for at Putin skal angripe Polen.

− Var litt bekymret i starten da flyktninger kom over grensen og vi følte konflikten på kroppen. Men så dro flyktningene videre og hverdagen kom tilbake.

− Du kan jo ikke gå rundt å være bekymret hele tiden, resonnerer han.

Men noe plager hotellverten:

− Vi bor et steinkast unna Ukraina. Det er disse grensestrøkene mye av våpentransporten passerer på vei fra Vesten til Ukraina. Russland vil neppe angripe Polen. Men de kan ønske å sette våpentransporten ut av spill. Og da kan Putin fort finne på å bombe oss, frykter han.

Denne engstelsen ble ikke mindre etter 15. november i fjor.

<b>TOMT I BAREN:</b> Hotelleier Radosław i landsbyen Wola Uhruska, like ved grensen mot både Hviterussland og Ukraina. Han forteller at turistene i området nesten er borte. Det begynte med migrantkrisen i 2021 og 2022, hvor Hviterussland sendte tusenvis av migranter til grensen mot Polen og EU, og fortsatte med invasjonen i Ukraina.
TOMT I BAREN: Hotelleier Radosław i landsbyen Wola Uhruska, like ved grensen mot både Hviterussland og Ukraina. Han forteller at turistene i området nesten er borte. Det begynte med migrantkrisen i 2021 og 2022, hvor Hviterussland sendte tusenvis av migranter til grensen mot Polen og EU, og fortsatte med invasjonen i Ukraina. Foto: Haglund, Johnny

Holdt pusten etter smell

− Jeg var ute i åkeren da jeg hørte smellet.

Bonde, brannmann og borgermester i landsbyen Chłopiatyn, Mariusz Łepik tar vennlig imot meg. Men det glade uttrykket i ansiktet forsvinner straks han begynner å fortelle om novemberdagen i fjor. Den dagen det smalt og Mariusz fikk telefon fra en brannmann-kollega.  

− Et missil hadde truffet landsbyen Przewodów, og vi brannfolk ble blant de første på stedet.

Han viser frem et bilde av et hull i bakken. På mobilen har han også et bilde hvor det ligger en død person på bakken.

<b>FØRST PÅ ÅSTEDET:</b> Bonde, brannmann og borgermester i landsbyen Chłopiatyn, Mariusz Łepik er blant flere som forteller at Polen er truffet av ikke bare én rakett fra Ukraina, men flere verden ikke har fått høre noe om
FØRST PÅ ÅSTEDET: Bonde, brannmann og borgermester i landsbyen Chłopiatyn, Mariusz Łepik er blant flere som forteller at Polen er truffet av ikke bare én rakett fra Ukraina, men flere verden ikke har fått høre noe om Foto: Haglund, Johnny

Den 15. november 2022 holdt verden pusten da det ble bekreftet at et missil hadde truffet en polsk landsby. To mennesker døde, og mange fryktet krigen brått var på vei vestover − ut i Europa. 

Først var det usikkerhet rundt hvem om hadde skutt den. Kyiv insisterte i starten på at det ikke var deres bombe. Men etter hvert ble det klart at det ikke var Russland som hadde avfyrt missilet. Missilet var ukrainsk, og at det hele mest sannsynlig var et uhell.

− La meg være klar; dette er ikke Ukraina sin feil, sa Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg i ettertid. Og presiserte:

− Russland bærer det hele ansvaret fordi landet fortsetter sin ulovlige krig mot Ukraina (The Guardian, 16. 11. 22).

Det er den offisielle versjonen.

Men problemstillingen er klassisk og en gjenganger fra krigssoner over hele verden: Alle nyheter i offisielle kanaler siles. Det eneste man vet er at man neppe får vite alt. Derfor har ryktebørsen gode tider. Å verifisere alle opplysninger er nærmest umulig.

Den uoffisielle er litt annerledes.

<b>GRENSEELVEN:</b> Til venstre: Nato. Til høyre: Land invadert av Russland. Ved den polske landsbyen Swierze går elven Bug som et skille mellom Polen og Ukraina.
GRENSEELVEN: Til venstre: Nato. Til høyre: Land invadert av Russland. Ved den polske landsbyen Swierze går elven Bug som et skille mellom Polen og Ukraina. Foto: Johnny Haglund

Ett missil? Eller flere?

− Vel, jeg ønsker ikke å mene noe om hvorvidt dette var et uhell eller om det var en provokasjon fra ukrainske myndigheter, sier Mariusz.

Men han innrømmer at mange langs grensen tror missilet var sendt med vilje for å gi Vesten en vekker og et hint om at krigen kan ramme andre land i Europa. Et motiv kunne være å gi omverden ytterligere et påskudd til å hjelpe Ukraina militært.

<b>TREFFPUNKT:</b> Her traff det ukrainske missilet 15. november i fjor.
TREFFPUNKT: Her traff det ukrainske missilet 15. november i fjor. Foto: Mariusz Łepik

− Fordi, legger Mariusz til; det dreier seg ikke om bare ett missil.

− Minst to missiler har truffet Polen, hevder han.

Påstanden er basert på utsagn fra folk han kjenner, inkludert grensevakter, og ikke minst hva hans kontakter høyere opp i systemet har fortalt.

− Men fordi de andre missilene ikke har drept mennesker, har de ikke blitt omtalt.

Han forstår hvorfor:

− Myndighetene vil ikke vil skape panikk eller at konflikten skal eskalere.  

Mariusz er ikke den eneste som kommer med disse påstandene.

Trusselen fra øst

I Przewodów, på eiendommen til firmaet Agrocom Setniki, hvor det ukrainske missilet traff 15. november i fjor, forteller Aleksandra Jakubska at to av hennes kollegaer ble drept den dagen. En tydelig beveget Aleksandra understreker at det kunne gått langt verre. Skolen ligger bare 200 meter fra der missilet traff.

Også hun hevder også at flere missiler har truffet polsk jord. Minst fire. Aleksandra avslører samtidig at hun kanskje ikke er veldig begeistret for Ukraina. Missiltreff er ikke hele årsaken:

− Jeg selger gresskarfrø, men kan ikke leve av det på grunn av ukrainske jordbruksproduksjon.

«Minst ti missiler». Radek (bildet) og kona Ewelina har alltid levd rett ved grensen. Radek kjenner mange grensevakter, og han hevder minst ti missiler har falt ned på polsk jord etter krigens utbrudd. Her foran familiens hus.
«Minst ti missiler». Radek (bildet) og kona Ewelina har alltid levd rett ved grensen. Radek kjenner mange grensevakter, og han hevder minst ti missiler har falt ned på polsk jord etter krigens utbrudd. Her foran familiens hus. Foto: Haglund, Johnny

Ewelina og mannen Radek har alltid bodd rett ved grensen. De har samarbeidet med ukrainere i alle år, og da konflikten startet og krigens flyktninger dukket opp, hadde de huset fullt i flere uker.

− Men etter hvert forsvant flyktningene videre til mottak andre steder i Polen og Europa, forteller Radek.

Men da dukket et annet, uventet problem opp.

Som mange husker, ble korn mangelvare i verden på grunnet russisk okkupasjon av ukrainske havner. Men så begynte Ukraina å transportere korn og andre jordbruksprodukter gjennom Polen og frem til kysten i nord hvor det gikk videre ut i verden.

− Bra for verden, påpeker Radek,

− Men ikke for oss.

− Ingen har helt kontrollen på hvor mye som kommer over grensen, og heller ikke hvor mye av dette som havner på markedet i Polen. Her selges det til langt lavere priser enn hva bøndene i Polen kan selge for.

− Ukrainerne betaler jo ingen skatter eller avgifter her, påpeker Radek.

I hans tilfelle, har prisen på gresskarfrø blitt halvert. Også andre bønder har nærmest mistet levebrødet.

− Dette fører i noen tilfeller til at folk her ikke ser på Ukraina med samme sympati som resten av verden, medgir Radek.

Misnøyen stikker dypere enn missiler på avveie og konkurranse fra billig hvete og gresskarfrø. For å forstå, må vi tilbake i tid.

<b>I SKUDDLINJEN:</b> Ved fabrikken til høyre i bildet, Agrocom Setniki i landsbyen Przewodów, litt over seks kilometer fra grensen, falt et ukrainsk missil ned 15 november 2022.
I SKUDDLINJEN: Ved fabrikken til høyre i bildet, Agrocom Setniki i landsbyen Przewodów, litt over seks kilometer fra grensen, falt et ukrainsk missil ned 15 november 2022. Foto: Haglund, Johnny

Åpne historiske sår

Artur er administrerende direktør i firmaet Aqua East Polska Sp som holder til like ved grensen. Artur har blitt tildelt pris av polske myndigheter for å ha hjulpet ukrainske flyktninger. Han kjenner polens historie godt.

<b>PRISBELØNNET HJELPER:</b> Artur produserer mineralvann. Han er ikke redd for at Putin skal invadere Polen. Men;− Investorer som ville investere her, trakk seg straks missilet fra Ukraina datt ned i Przewodów, forteller han og hevder investorene er mer nervøse enn innbyggerne i området.
PRISBELØNNET HJELPER: Artur produserer mineralvann. Han er ikke redd for at Putin skal invadere Polen. Men;− Investorer som ville investere her, trakk seg straks missilet fra Ukraina datt ned i Przewodów, forteller han og hevder investorene er mer nervøse enn innbyggerne i området. Foto: Haglund, Johnny

− Jeg er imot krigen. Men samtidig prøver jeg å se det hele fra flere vinkler enn den vi blir servert av media.

Artur understreker at han hjelper hver eneste flyktning som kommer. Men det betyr ikke at han uten videre godtar den etablerte beretningen om konflikten.

− Stoltenberg og Biden har helt klart sin egen agenda, det er jeg sikker på, sier han og spår i samme åndedrag om jeg har hørt om Wołyń massakrene? Der ukrainske styrker mellom mars 1943 og slutten av 1944 massakrerte mellom 50 000 og 100 000 polakker?

Wołyńmassakrene er omdiskutert. Historikere er enige om at ukrainske opprørssoldater, kalt UPA, i samarbeid med lokale ukrainere, torturerte og drepte polske innbyggere i det tyskokkuperte Polen.

− De fleste ofrene var kvinner og barn. Mange av ble torturert, voldtatt, brent – uavhengig om det var barn eller voksne.

Selv mistet Artur sin bestefar i massakrene, og han har hørt altfor mange grusomme fortellinger fra de eldre.

− Ukraina ønsket ikke at territorier som før krigen tilhørte Polen, men som Ukraina mente var deres, skulle tilfalle Polen etter krigen, forteller Artur som forklaring på massakrene.

Polen svarte riktignok med samme mynt i ettertid.

− Men dette var ikke i nærheten av ukrainernes folkemord, hevder Artur.

I juli 2016 vedtok parlamentet i Polen en resolusjon, som anerkjente massakrene som folkemord.

− Ikke bli overrasket om du møter eldre mennesker som er skeptiske til ukrainere, advarer Artur.

− Ikke fordi de selv har opplevd det, men fordi UPA sine herjinger er nærmere og sitter sterkere hos dem som mistet foreldre, besteforeldre, tanter og onkler i massakrene.

I grensestrøkene øst i Polen merkes det faktisk at de unge kanskje er mer ivrige på å snakke Ukrainas sak, enn de eldre.

− Myndighetene i Ukraina har hyllet UPA som helter, og det plager mange i Polen, hevder Artur.

Han påpeker at selv om dette er lenge siden, viser det at fremstillingen fra NATO, EU og USA der Russland er ond og Ukraina er god, trenger en viss nyansering.

Den nye Hitler

Ikke alle deler Artur sitt syn, men det merkes likevel hos flere grensebeboere at de neppe ser på Ukraina som Polens beste venn.

<b>– PUTIN ER DEN NYE HITLER:</b> Danuta innrømmer å være redd, men er likevel klar på at Putin vil møte beinhard motstand skulle han være så dum å prøve seg på Polen.
– PUTIN ER DEN NYE HITLER: Danuta innrømmer å være redd, men er likevel klar på at Putin vil møte beinhard motstand skulle han være så dum å prøve seg på Polen. Foto: Haglund, Johnny

Men de fleste er likevel klare på én ting; de hjelper samtlige flyktninger som kommer. For selv om folk er skeptiske til Ukrainas styresmakter, er det noe annet med landets folk. Én forklaring ligger også i historien:

− Polen var okkupert av Sovjet fra 1945 til '90-tallet. Vi som husker, vet hva det betyr å være under Russisk regime, forteller Danuta.

Hun har alltid bodd ved grensen og hun har opplevd kommunismen og Polen som et såkalt østblokkland; selvstendig, men kontrollert av Sovjet:

− Putin er den nye Hitler, og selv om vi i Polen har vår historie med Ukraina, unner jeg ikke engang min verste fiende å leve under russisk diktatur, påpeker damen. Hun understreker at for Ukraina handler ikke dette bare om å vinne en krig, men om å beholde sin frihet.

Så forandres ansiktsuttrykket;

− Kommer Putin denne veien, skal han være klar over at vi vil kjempe med alt vi har Og han må pokker ikke tro Polen blir et lett bytte, avslutter den hyggelige bestemoren med lyn i blikket.

Denne saken ble første gang publisert 31/03 2023, og sist oppdatert 25/04 2023.

Les også