Ferieøya Rhodos

Et sikkert kort

I mylderet av greske øyer er Rhodos en sikker vinner. Her finner du alt fra kritthvite strender og blått hav, til hyggelig byer, middelalderfestninger og klaustrofobiske tunneler. 

<b>POPULÆR:</b> Lindos ligger på østkysten av Rhodos og er kjent for sine hvitkalkede hus, smale gater og nydelige strender. Byen har også sitt eget Akropolis.
POPULÆR: Lindos ligger på østkysten av Rhodos og er kjent for sine hvitkalkede hus, smale gater og nydelige strender. Byen har også sitt eget Akropolis. Foto: Getty Images
Publisert

Den duggfriske ølen ser forlokkende ut i den stekende varmen som enkelt når inn til restaurantbordene. Dagens første strandtur er unnagjort, og nå er det tid for lunsj.

– Det er godt å være tilbake på Rhodos, medgir Somjai Paulsen (42) mens hun setter gaffelen i det innbydende fiskemåltidet
på tallerkenen.

Oslo-kvinnen, som opprinnelig er fra Thailand, ser flere likhetstrekk mellom de greske øyene og sitt hjemland.

– Gjestfriheten og den imøtekommende væremåten kjenner jeg meg igjen i. Det behagelige klimaet er også en av årsakene til at jeg gjerne vender tilbake hit til Rhodos, sier hun.

Selv om hun har vært på øya flere ganger, finner hun stadig nye ting å oppdage.

– Det er det som er så herlig her. Alltid koselig å gå i gamlebyen, eller vandre langs de trange smugene i Lindos, for neste dag å prøve en strand man ikke har vært på tidligere. Rhodos har mye å by på, og hver gang jeg er her, får jeg lyst til å oppleve mer, sier Paulsen.

<b>RHODOS BY:</b> Suleymaniye-moskeen i den gamle delen av Rhodos by vitner om at øya en gang tilhørte det osmanske riket. 
RHODOS BY: Suleymaniye-moskeen i den gamle delen av Rhodos by vitner om at øya en gang tilhørte det osmanske riket.  Foto: foto: Lee Charlton

Livet etter pandemien

<b>POST PANDEMI:</b> Energiske Tsambika (samme navn som stranden) ved Ouzaki Taverna i Kolimbia har merket et kraftig oppsving i antall besøkende i 2022.
POST PANDEMI: Energiske Tsambika (samme navn som stranden) ved Ouzaki Taverna i Kolimbia har merket et kraftig oppsving i antall besøkende i 2022. Foto: Christian klaffmo

Innehaver Tsambika smiler bredt mens hun serverer mer leskende drikke i varmen til Somjai og de andre restaurantgjestene på Ouzaki Taverna i Kolimbia, en halvtimes kjøring fra Rhodos by. På gresk vis setter hun også frem ouzo til alle – og tar selv en skål med gjestene mens hun danser til zorbaen i bakgrunnen.

– Vi åpnet to år før pandemien, og man kan trygt si vi fikk en trang start. Men nå er turismen heldigvis på vei tilbake, sier Tsambika, som faktisk deler navn med en av øyas mest populære strender.

Ikke helt gresk

Info om Rhodos

Beliggenhet: Rhodos er den største øya i den greske øygruppen Dodekanesene,
som består av 12 større og 150 mindre øyer. Øygruppen ligger sørøst i Egeerhavet i nærheten av Tyrkia.

Areal: 1401 kvadratkilometer

Antall innbyggere: 115 000

Høyeste punkt: 1216 moh.

Med sitt behagelige middelhavsklima med varme somre, milde vintre og 300 soldager i året, har Rhodos vært en sikker chartervinner for solhungrige skandinaver i en årrekke. Fra den middelalderske gamlebyen til postkortaktige strender, her finner man noe for enhver smak. Overalt hvor man går, møter man gjestfriheten som grekerne er så kjent for.

Men Rhodos har faktisk kun vært gresk i snaue 75 år. Riktignok etter å ha tilhørt antikkens Hellas i sin tid. Ifølge Store norske leksikon havnet Rhodos under Romerriket etter Aleksander den stores død. Deretter tilhørte øya Det bysantinske riket før det ble erobret av osmanene i 1522. I 1912 ble Rhodos en del av Italia, før øya tilfalt Hellas igjen etter andre verdenskrig, i 1947.

Her følger et lite utvalg av noen av tingene man kan oppleve på øya.

<b>STRENDER:</b> Rhodos har flere flotte strender. Tsambika på østkysten er blant de flotteste. 
STRENDER: Rhodos har flere flotte strender. Tsambika på østkysten er blant de flotteste.  Foto: Getty Images

Rhodos by

Reisen

Pakketur er en grei løsning og de store turoperatørene som Ving, Apollo og Tui har alle ukentlige avganger hit fra vårtil høst. Flytiden fra Oslo er cirka fire timer. Man kan også komme hit med rutefly. Det er båtforbindelse fra Rhodos til blant annet Kreta.

Et besøk til Rhodos er ikke komplett uten en tur til Rhodos by og spesielt gamlebyen, som står på UNESCOS verdensarvliste. Johannitterne delte Rhodos by i to etter at de gikk i land på Rhodos i 1309. Den indre kjernen besto av Ridderbyen, mens handelsbyen lå i en halvsirkel rundt. De bygde også en fire kilometer lang mur inni byen, som er godt bevart den dag i dag og en turistattraksjon i seg selv. Murene og tallrike byggverk er fra johannittertiden og gamlebyen er en blanding av bysantinsk, romersk og tyrkisk arkitektur. På innsiden av festningsverket ligger gamlebyen, og her er det kun gågater. Et mylder av sjarmerende tavernaer og butikker venter.

Den nye delen av byen, Mandraki, har også mye å by på. Ved havnen kan man blant annet se stedet der den berømte Kolossen på Rhodos ble bygget. Den 30 meter høye statuen til ære for solguden Helios ble ødelagt av et jordskjelv 226 år før Kristus. Rhodos by har også en fin by­strand som er mye besøkt, tross en del vind. Byen har også et populært kasino.

Strendene

<b>TRANGT OM SALIGHETEN:</b> Artikkel­forfatteren tvang seg gjennom den 150 meter <br/>lange Seven Springs-­tunnelen der man vasser i stummende mørke mens veggene blir trangere og trangere.
TRANGT OM SALIGHETEN: Artikkel­forfatteren tvang seg gjennom den 150 meter
lange Seven Springs-­tunnelen der man vasser i stummende mørke mens veggene blir trangere og trangere.
Foto: Christian klaffmo

Rhodos er kjent for sine mange, vakre strender. En tur til Tsambika-stranden, en halvtimes kjøring fra Rhodos, er en flott opplevelse. Her finner man flere strand­restauranter, og den kritthvite stranden ligger lunt til bak noen frodige åser som gir beskyttelse mot vinden som ofte råder på Rhodos. Stranden er langgrunn, og derfor populær blant barnefamiliene.

Faliraki-stranden, et kvarters kjøring fra Rhodos by er øyas kanskje mest kjente. Antallet sol- og badetrengende står dermed i stil.

Ønsker man roligere forhold, kan Gennadi-stranden sørøst på øya anbefales. Underlaget er riktignok steinete og badesko anbefales. Men vannet er krystallklart og perfekt for snorkling. Og her finner du garantert fred og ro. Agathi-stranden ligger ti minutter unna Lindos som er stedet å gå hvis du vil ferdes blant de lokale.

Også vestsiden av Rhodos har flere fine strender, men her blåser det mer.

<b>UTSIKT:</b> Ruinene av Monolithos-festningen. Turen opp kan anbefales, ikke minst for utsiktens skyld. 
UTSIKT: Ruinene av Monolithos-festningen. Turen opp kan anbefales, ikke minst for utsiktens skyld.  Foto: Getty Images

Flere middelalderborger

Rhodos har flere byggverk, festninger og borger stående igjen etter johannitterne. På vestsiden av øya finner man blant annet Kritina-slottet som ligger ved byen ved samme navn. Ikke minst kan en tur til Monolithos anbefales. Slottet ble bygget på en 236 meter høy åsside i 1476. Utsikten utover havet og bukten under er inntagende. Det perfektet stedet å ta et bilde!

Foto: Lee Charlton

Fra sommerfugler til antikke bosettinger

Maten

<b>MATLYKKE: </b>Somjai Paulsen (42) fra Oslo er på familietur til Rhodos. – Herlig å være tilbake samt konstatere at maten og gjest­friheten fortsatt er like frem­tredende, sier hun.

Det greske kjøkken er kjent for sine friske smaker med utstrakt bruk av ferske råvarer. Overalt på øya kan man få velsmakende måltider med dagens ferske fangst fra havet. Ellers slår en moussaka aldri feil.

På vestsiden, 35 kilometer sør for Rhodos by, finner man restene etter den antikke byen Kamiros, som ble oppført i det sjette århundre før Kristus. Et arkeo­logisk arnested.

Eller hva med en tur til sommerfugldalen med det passende navnet The Valley of the Butterflies, 26 kilometer fra Rhodos by, der sommerfugler i hopetall tiltrekkes av den spesielle tresorten som befinner seg der. Dalen har også et naturhistorisk museum.

En kort kjøretur fra Rhodos by finner man Kalithea Springs. Kildevannet her er kjent for sin helbredende effekt. Fra åpningen i 1929 strømmet folk fra hele verden til i håp om å få lindret leddplager, bli kvitt astmaen eller til og med diabetes. Kilden lå brakk i flere år, men gjenåpnet i 2007 og er i dag en populær turistattraksjon med både restaurant, nærliggende hotell og en konsertarena.

Overnatting

Rhodos er en øy som er godt utviklet med tanke på turisme og utvalget av hoteller er stort. Øya har vært chartermål siden 1960-tallet. Her finnes hoteller i alle prisklasser.

Seven Springs i nærheten av Kolimbia, en halvtime fra Rhodos by, er også verdt et besøk. En elv, med utspring fra syv kilder, renner langs et hyggelig restaurantområde. Her kan man hilse på påfugler som går rundt på området i all sin fargeprakt. Hoved­attraksjonen er imidlertid den 150 meter lange tunnelen som leder ut i en flott naturpark. Tunnelen er trang og bare to meter høy. For en voksen, kraftig mann kan plassen oppleves som knapp. Her går man dessuten i stummende mørke, og det er ikke lett å snu om man først har gått inn. Ikke for de med klaustrofobi!

Kilder: voyagetips.com, snl.no, history.com, britannica.com, ving.no, apollo.no, historienet.no, getyourguide.com

Severdighetene

<b>LINDOS’ AKROPOLIS:</b> Ruinene av festningsverket og tempelet som ligger på høyden over Lindos. 

Lindos og Akropolis, en times kjøring sør for Rhodos by, er et must. Lindos, med sine kalkhvite bygg, trange smug og brosteinsgater, er populær både blant store og små. En tur opp til middelalderborgen Akropolis, som fritt oversatt betyr «den høyeste by», er vel verdt trappetrinnene opp. Festningsverket er godt bevart og minner en dessuten på at Athen ikke er alene om å ha et Akropolis. I tillegg er utsikten verdt turen alene. På veien ned passer det med et forfriskende bad på bystranden.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 32 2022

Denne saken ble første gang publisert 29/06 2022.

Les også