Like populær som enkelte religioner

QAnon sprer seg

Konspirasjonsteorien QAnon er i ferd med å vokse seg større enn en rekke religioner i USA, og stadig flere tror faktisk at landet styres av en djevel­dyrkende kult av kannibalistiske pedofile.

<b>KULT:</b> Konspirasjonsteorien QAnon står sterkt hos Donald Trumps tilhengere. Den spinnville teorien har nå like mange tilhengere som enkelte religioner.
KULT: Konspirasjonsteorien QAnon står sterkt hos Donald Trumps tilhengere. Den spinnville teorien har nå like mange tilhengere som enkelte religioner. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Det er gode tider for konspirasjonsteorier. Kombinasjonen av tvil omkring koronaepidemien og vaksinene, og omstendighetene rundt Donald Trumps valgnederlag og hans desperate kamp for å omgjøre valgresultatet, har gjort at mange grupperinger som av ulike grunner er skeptiske mot myndighetene har funnet sammen. Dette i kombinasjon med Facebooks algoritmer, såkalte trollfabrikker og andre som er gode på å spre desinformasjon, gjør at veien er kort fra koronaskepsis til ganske omfattende konspirasjonsteorier.

Her i Norge er det først og fremst Kari Jaquesson og Charter-Svein som har vært eksponenter for skepsis mot korona og vaksiner, mens de mye omtalte låvetreffene på Gran hadde både korona og amerikansk politikk på dagsordenen. Leser man kommentarfeltene på nyhetsartikler i sosiale medier, er det en del som trekker det enda lenger. Det er grunn til å tro at mer ekstreme konspirasjonsteorier, som QAnon, også er i ferd med å fotfeste her.

Folkets fiender

QAnon er en konspirasjonsteori som delvis bygger på en Twittermelding fra oktober 2016. Der ble det postet en melding om at NYPD hadde avslørt et nettverk bestående av pedofile medlemmer av det demokratiske parti, og at disse utførte sataniske ritualer i kjelleren på pizzeriaen Comet Ping Pong, i Washington DC. 

Året etter begynte en nettprofil som kalte seg «Q» å legge igjen kryptiske meldinger i tråden Calm Before the Storm på nettforumet 4chan, der han hevdet å være ansatt i det offentlige, med tilgang på topphemmelig statsinformasjon. Disse har så blitt tolket, og spredt vidt på nettet. Under Donald Trump fikk disse, ofte spinnville teoriene, leve uimotsagt og Trump ble etter hvert ansett som en potensiell frelser mot det hemmelige nettverket som kontrollerer verden, bestående av samfunnstopper som skal drive med satanisme, sexhandel med barn og kannibalisme. QAnon venter på at Trump skal avsløre den verdensomspennende konspirasjonen, og sørge for at «folkets fiender» skal bli arrestert og måtte stå til ansvar. Disse fiendene skal bestå av liberale maktpersoner i Det demokratiske partiet, deriblant Joe Biden, Hillary Clinton og Obama, i tillegg til store deler av mediene og filmindustrien.

Gjeninnsette Donald Trump

Teorien har etter hvert også kommet til Europa. Bare i Tyskland alene skal det ifølge tidsskriftet for samfunnsdebatt, Vagant, være godt over 160 000 mennesker som abonnerer på den tyske Q-kanalen på meldingstjeneste «Telegram».

Et tilsvarende antall briter følger Charlie Ward, en slags influenser i eksil i Spania, som blant mye annet sprer Q›s budskap og tilsvarende udokumenterte påstander om «the steal» som skal ha tatt fra Donald Trump valgseieren.

Imidlertid er det størst grunn til bekymring i USA, hvor en alarmerende stor del av befolkningen tror fullt og helt på at Regjeringen, mediene og finansielle institusjoner er kontrollert av en gruppe satanistiske kannibaler, som kjøper og selger barn til sex. De tror også at det vil komme en storm av bibelske proporsjoner, som skal feie vekk denne ondsinnede eliten, og gjeninnsette de rettmessige lederne – det vil si Donald Trump. Denne stormen har for øvrig blitt spådd en rekke ganger tidligere, senest på Joe Bidens innvielse som president 20. januar i år.

I en undersøkelse som ble gjennomført i mars i år, viser det seg at nesten en fjerdedel av republikanske velgere tror på disse tingene.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 31 2021

Foto: NTB scanpix

Denne saken ble første gang publisert 24/10 2021, og sist oppdatert 27/10 2021.

Les også