Sto opp mot Putin

Putins hevn

Det var nok ikke så mange som ble overrasket da Jevgenij Prigozjin nylig måtte bøte med livet. Dødsfallet legger seg inn på listen over de mange som høyst sannsynlig er tatt av dage på ordre fra øverste russiske hold.

<b>MISTENKELIG:</b> Flystyrten der Jevgenij Prigozjin døde er av mange kommentatorer omtalt som svært mistenkelig.
MISTENKELIG: Flystyrten der Jevgenij Prigozjin døde er av mange kommentatorer omtalt som svært mistenkelig. Foto: NTB
Publisert

Etter at flyet Jevgenij Prigozjin satt i styrtet, og Wagner-lederen ble erklært død sammen med flere topper i den private russiske armeen, tok det ikke lang tid før mange pekte på Putin og den russiske ledelsen i Kreml. Ydmykelsen Prigozjin og Wagnergruppen påførte det russiske lederskapet da de tidligere i år marsjerte mot Moskva og truet med borgerkrig var nok tung å svelge for den kompromissløse russiske presidenten, og spekulasjonene om hva som kom til å skje med Wagner-sjefen har florert lenge. Listen over meningsmotstandere og kritikere av regimet som har blitt tatt av dage er nemlig lang.

Dødsliste

Etter at Russland gikk inn i Ukraina har en rekke russiske næringsledere, oligarker og milliardærer forsvunnet eller dødd på mystisk vis. Felles for en rekke av dem har vært at de har kritisert krigen eller ønsket en slutt på krigføringen. Det har tidligere også kommet frem at russisk etterretning utarbeidet lister over personer de mente kunne være ansvarlig for lekkasjer i forbindelse med finansieringen av hemmelige operasjoner i Ukraina, og at flere på den listen skal være blant de som er blitt drept.

<b>BERYKTET:</b> Wagner-gruppen er aktive i store deler av verden og kjent for å være brutale og hensynsløse.
BERYKTET: Wagner-gruppen er aktive i store deler av verden og kjent for å være brutale og hensynsløse. Foto: NTB

Moskvaprosessene

Dette er imidlertid ingen ny strategi, hverken for Putin eller Russland. Josef Stalin var i sin tid kjent for de såkalte Moskvaprosessene, der en rekke regimekritikere og dissidenter ble ryddet av veien, og også Putin har lang fartstid med å rydde brysomme folk av veien. 

Russiske myndigheter avviser som vanlig alle beskyldninger om at de skal ha noe å gjøre med Jevgenij Prigozjins dødsfall, men de fleste politiske kommentatorer synes å være enige om at det ikke kan være noen tvil om at han har hatt en finger med i spillet.

Kilde: Business Insider

Bilder: Getty Images

© GRAPHIC NEWS

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 44 2023

Denne saken ble første gang publisert 13/09 2023.

Les også