Skyr ingen midler på grensen til Mexico

Piggtråd og flytebøyer med sagblader: Texas' dramatiske kamp mot migranter

Selv ikke fantasien setter grenser når det gjelder å stoppe migrantstrømmen fra Mexico til USA. Tidligere president Donald Trump ville bygge en vegg mellom Texas og Mexico. Texas guvernør Greg Abbott går enda lengre: Han bygger en flytende barrikade av bøyer og piggtråd i grenseelven Rio Grande. 

<b>GRENSEELVEN RIO GRANDE:</b> En liten gruppe migranter på vei over grenseelven Rio Grande hviler på en sandbanke på meksikansk side mens de vurderer hvordan de skal forsere den flytende piggtrådsperringen. Den skogkledde bredden t.h. er Texas. 
GRENSEELVEN RIO GRANDE: En liten gruppe migranter på vei over grenseelven Rio Grande hviler på en sandbanke på meksikansk side mens de vurderer hvordan de skal forsere den flytende piggtrådsperringen. Den skogkledde bredden t.h. er Texas.  Foto: Brandon Bell/Getty Images
Publisert

Innen den 27 år gamle familiefaren Omar Tortua med kone og to små tvillingsønner på fem år vasset ut i det lunkne vannet i Rio Grande – grenseelven mellom Mexico og den amerikanske delstaten Texas – så hadde de allerede overlevd en livstruende ferd gjennom jungel, krysset seks land og sneket seg forbi karteller som lever av kidnapping.

Men det var først helt på slutten av ­reisen at han opplevde at en av sønnene var i virkelig livsfare.

Gutten hektet seg fast i piggtråd festet til de flytende bøyene i elven. Piggtråden flerret opp huden til den gråtende sønnen. Faren fikk revet ham løs før han druknet eller blødde i hjel og bar ham snublende mot den amerikanske siden av elven mens tungt bevæpnede grensevakter fulgte med bak piggtrådsperringer langs bredden.

– Vi kan hjelpe ­sønnen din! ropte noen inne fra land. – Løft ham over til oss. En helsearbeider pleiet og bandasjerte sårene og løftet deretter den lille gutten over piggtråden tilbake i hendene til faren.

<b>SLIPP OSS INN:</b> Migranter fra Sør- og Mellom-Amerika trygler de amerikanske grensevaktene om å få slippe inn i USA. 
SLIPP OSS INN: Migranter fra Sør- og Mellom-Amerika trygler de amerikanske grensevaktene om å få slippe inn i USA.  Foto: Brandon Bell/Getty Images

Familien Tortua fikk ikke komme i land på dette stedet. De ble beordret til å vasse lenger nedover i elven. Underveis så Omar at sønnen ikke var den eneste som var blitt skadet av piggtråden.

Det lå blodige rester etter klær som bar vitne om de mange migrantene som var blitt revet opp på de få ukene det flytende grensegjerdet hadde vært utplassert.

Noen migranter lå med åpne sår som var provisorisk lappet sammen med stifter, andre hadde skrubbsår eller brukne armer og ben som synlige bevis på møtet med den flytende barrikaden.

<b>DE KOM SEG OVER:</b> Dette fotoet viser migranter som er i ferd med å komme seg over Rio Grande og inn på amerikansk side. Men der står grensevaktene klare.  
DE KOM SEG OVER: Dette fotoet viser migranter som er i ferd med å komme seg over Rio Grande og inn på amerikansk side. Men der står grensevaktene klare.   Foto: Brandon Bell/Getty Images

Les også: Brukte migranter som våpen mot Norge

Satt fast i piggtråd – spontanaborterte

Broen som krysser Rio Grande der den flytende barrikaden er utplassert forbinder Piedras Negras i Mexico og Eagle Pass i Texas. Broen er den offisielle grenseovergangen.

Men der ville familien Tortua blitt blankt avvist. Kikker du ut på elven fra broen ser du de oransje bøyene festet sammen med netting og piggtråd som slynger seg midt etter elveløpet.

<b>BARRIKADEN SETT OVENFRA:</b> Den flytende sperringen sett fra en drone. Barrikaden er plassert langs et populært krysningspunkt hvor elven er grunn, strømmen svak og derfor forholdsvis lett å vasse over.  
BARRIKADEN SETT OVENFRA: Den flytende sperringen sett fra en drone. Barrikaden er plassert langs et populært krysningspunkt hvor elven er grunn, strømmen svak og derfor forholdsvis lett å vasse over.   Foto: Brandon Bell/Getty Images

Det var der familien som hadde reist gjennom seks land ville prøve seg. På meksikansk side av sperringen sto de sammen med en masse andre rådville migranter i små grupper og lurte på hvordan de skulle komme seg forbi den flytende barrikaden. De fleste av dem hadde ­allerede sett migranter som hektet seg fast i piggtråden, blitt revet opp og hardt skadet eller blitt blokkert av grensevakter.

Den foreløpig 300 meter lange sperringen er Texas guvernør Greg Abbotts siste påfunn i kampen mot den illegale migrantstrømmen fra Mexico til Texas.

Bøyene er drøyt en meter i diameter og er ankret til bunnen i den grunne grenseelven.

I en intern epost som er blitt ­lekket advarte grensevakt og ambulansearbeider Nicholas Wingate at metodene delstaten hadde satt i verk var blitt umenneskelige.

<b>STENG GRENSENE:</b> Presidentkandidat og nåværende guvernør i Florida, Ron De Santis besøker Rio Grande i Texas. Under den korte kampanje-talen oppildnet den konservative republikaneren texanerne til å stenge migrantene ute for nesten enhver pris. 
STENG GRENSENE: Presidentkandidat og nåværende guvernør i Florida, Ron De Santis besøker Rio Grande i Texas. Under den korte kampanje-talen oppildnet den konservative republikaneren texanerne til å stenge migrantene ute for nesten enhver pris.  Foto: Brandon Bell/Getty Images

Han skriver blant annet at da han og noen kolleger under en patrulje kom over en gruppe menn, kvinner og barn som gjemte seg i noe kratt langs bredden fikk de i ordre av sjefene å jage dem ut i elven. I gruppen var flere sterkt skadet. Blant dem var en 19 år gammel jente som nettopp hadde spontanabortert da hun satte seg fast i piggtråden.

Les også: Den eneste spøkelsesbyen i Texas hvor innbyggertallet vokser

Ment som skremsel

Den flytende barrikaden midt i Rio Grande provoserer meksikanske myndigheter som hevder at de utplasserte bøyene bryter med traktater og avtaler de to nasjonene imellom. Mexicos utenriksminister ba i et skriv til president Joe Biden så sent som i juni i år den amerikanske regjeringen om å tvinge Texas til å fjerne bøyene og piggtrådsperringene.

<b>GRENSEVOKTERNE:</b> To grensevakter tar en pust i bakken mellom kampene mot desperate migranter som prøver å komme seg over Rio Grande. <br/>I bakgrunnen fire bøyer som skal utplasseres i elven for å forlenge den flytende grensesperringen.  
GRENSEVOKTERNE: To grensevakter tar en pust i bakken mellom kampene mot desperate migranter som prøver å komme seg over Rio Grande.
I bakgrunnen fire bøyer som skal utplasseres i elven for å forlenge den flytende grensesperringen.  
Foto: Brandon Bell/Getty Images

Biden-regjeringen har fulgt opp den meksikanske henvendelsen og anlagt et søksmål mot Texas for bruken av bøyer og piggtråd til å lage en flytende grense i Rio Grande. Bare i løpet av juli druknet minst fire personer, deriblant et spedbarn, under forsøk på å ta seg forbi den flytende sperringen.

– Målet vårt er å avskrekke migranter fra å vasse ut i elven, uttaler talsperson Christopher Olivarez på vegne av myndighetene i Texas.

– De må skjønne at å krysse elven er veldig farlig. Hvis denne typen sperringer viser seg å være effektive kan det godt hende at flere blir lagt ut, truer han.

Når det gjelder familien Tortua så sitter de fire i skrivende stund internert på et migrantmottak ved Rio Grande mens søknaden om oppholdstillatelse blir vurdert.

Denne saken ble første gang publisert 12/09 2023.

Les også