Johnny Haglund på skyteskole i Warszawa

Når våre nærmeste allierte frykter russisk invasjon, sitter ikke folk stille og venter

Ønsket om å lære seg å skyte har økt betraktelig i Polen etter at de russiske naboene begynte å invadere naboland. Ved skyteskolen i Warszawa jobber to tidligere politimenn med å instruere alle som vil i kunsten å håndtere et skarpladd våpen.

<b>KJÆRLIGHET OG RESPEKT:</b> Robert Oleksiak (venstre) og Marek Walczak, er entusiaster både med tanke på skytevåpen og sine jobber som våpen- og skyteinstruktører ved Strzelnica Warszawianka.
KJÆRLIGHET OG RESPEKT: Robert Oleksiak (venstre) og Marek Walczak, er entusiaster både med tanke på skytevåpen og sine jobber som våpen- og skyteinstruktører ved Strzelnica Warszawianka. Foto: Haglund, Johnny
Sist oppdatert

Dr. Robert Pakla er en skrivebordsmann. Jobber hans er å analysere dokumenter på et kontor.

− Og jeg har våpenet med meg overalt – også på jobb, forteller han.

Den polske byråkraten kjenner et sterkt behov for å lære seg å skyte.

Det gjør også Agata Kukla (34).

− Jeg har aldri vært opptatt av våpen, men nå skal jeg få med meg mannen min på skyteskole, skaffe oss begge våpenlisens og kjøpe et våpen. Tror det kan være greit å ha våpen i huset, slik situasjonen er nå.

Hun har aldri før følt behov for å ha våpen i hjembyen Warszawa. Nå har hun prøvd bde AK 47 og enhåndsvåpen.

<b>PRØVESKYTER:</b> Agata Kukla er sikker på at hun vil ta et skyte kurs sammen med sin mann. Avgjørelsen er tatt nærmest ene og alene på grunn av Russlands invasjonen av Ukraina.
PRØVESKYTER: Agata Kukla er sikker på at hun vil ta et skyte kurs sammen med sin mann. Avgjørelsen er tatt nærmest ene og alene på grunn av Russlands invasjonen av Ukraina. Foto: Haglund, Johnny

Pakla og Agata er på kurs hos Marek Walczak. Instruktøren kan ved første blikk virke mer macho enn Rambo; bevæpnet, lukter krutt og har et beinhardt håndtrykk. Men så åpner han munnen, og et annet menneske åpenbarer seg. For Marek er reflektert, mild og hyggelig. Men meninger, det har han.

− Vi forbereder oss ikke for «hvis» russerne kommer, men for «når» russerne kommer, sier han og får et bekreftende nikk fra kollega Robert Oleksiak.

Han sier det med et smil, men bak Marek sin uttalelse ligger et tydelig alvor. Og han er langt fra den eneste i Warszawa som tenker i de baner.

− Da krigen brøt ut, hadde vi flere titalls meter med kø utenfor av folk som ville lære å skyte, forteller han.

For det er det som foregår på skyteskolen Strzelnica Warszawianka. Men kanskje ikke helt som i Norge.

− Vi har automatvåpen, rifler, håndvåpen, kalasjnikov, Glock, SIG Sauer og mye mer, påpeker Marek og legger fornøyd til;

<b>TREFFSIKKER BYRÅKRAT:</b> Dr. Robert Pakla arbeider i et byrå som jobber med anti-hvitvasking -og terrorfinansiering. Han har sitt eget våpen, en SIG Sauer P365 og føler behov for å få spisset skyteferdighetene.
TREFFSIKKER BYRÅKRAT: Dr. Robert Pakla arbeider i et byrå som jobber med anti-hvitvasking -og terrorfinansiering. Han har sitt eget våpen, en SIG Sauer P365 og føler behov for å få spisset skyteferdighetene. Foto: Haglund, Johnny

− Hit kan alle som vil komme og bare skyte og kose seg. Eller vi kan lære dem kunsten å håndtere våpen på en korrekt måte.

Og det er det mange som ønsker i dagens Polen.

<b>SKARP TRENING:</b> Marek og Robert underviser en gruppe hvordan de best bærer og ter seg med et skarpladd våpen i offentlig rom. Her trener elevene på å skyte blink.
SKARP TRENING: Marek og Robert underviser en gruppe hvordan de best bærer og ter seg med et skarpladd våpen i offentlig rom. Her trener elevene på å skyte blink. Foto: Haglund, Johnny

Frykter Putin

Polens historie med Russland er lang. Og vond. Landet har ikke glemt årene bak jernteppet fra 1945 til utpå 90-tallet, som såkalt østblokkland; selvstendig, men i realiteten kontrollert av Sovjet.

Sikkerhetsekspertene hevder i dag at en russisk invasjon av Polen er svært usannsynlig. Men selv om Polen er blitt et NATO-land, og dermed har verdens mektigste militærmakt i ryggen, råder frykten for at Russland skal invadere Polen. Og denne frykten har selv Polens statsminister påpekt;

− Russlands president Vladimir Putin må beseires i sin invasjon av Ukraina fordi han også er ute etter å invadere andre land i regionen, uttalte den polske statsministeren Mateusz Morawiecki, til France 24 tidligere i år.

Han la også til;

− Moskva «forbereder seg på neste angrep».

Polens tilsynelatende uforbeholdne støtte til Ukraina bekrefter at det hviler en dypt forankret tro blant både innbyggere og myndigheter: Hvis Ukraina ikke beseirer Russland, vil Polen selv bli et mål.

− Allerede i 2014 da Russland annekterte Krim-halvøya, så vi en større pågang av elever, forteller Marek.

Han påpeker at skytebaner alltid har vært populært, særlig blant menn i Polen Etter 2014 har de også sett en økning av kvinner som ville lære seg å skyte.

− Folk ønsker i bunn og grunn å være i stand til å forsvare seg selv og sin familie, sier Robert og Marek.

Drapsstatistikken i Polen viser en fredfullt land med lavt behov for personlig beskyttelse.

− Derfor kan det fremstå som om Putins aggresjon har vekket noe hos folk, tror Robert og Marek, i det dagens første elever dukker opp.

<b>ANONYM SKOLEBYGNING:</b> Da Russland gikk inn i Ukraina i fjor, opplevde skyteskolen lange køer utenfor sitt kontor i Warszawa.
ANONYM SKOLEBYGNING: Da Russland gikk inn i Ukraina i fjor, opplevde skyteskolen lange køer utenfor sitt kontor i Warszawa. Foto: Haglund, Johnny

Erfarne våpeneksperter

Marek Walczak og Robert Oleksiak har begge jobbet som politimenn i 20 år.

Karene har enorm erfaring, etter å ha trent med blant annet Spetsnaz i Hviterussland, israelsk politi, amerikansk politi og franskmenn. De siste åtte årene (Robert) og 12 årene, har de jobbet med skyteskole.

− Når din lidenskap blir jobb, er det nesten som en kunstform, forteller karene.

Både Marek og Robert har begge vært i situasjoner hvor de har vært nødt til å bruke våpen. Ikke bare i sine jobber som politimenn, men også på gata i Warszawa.

<b>PENSUMLISTEN:</b> Marek foran et bord hvor noen av våpnene ved skyteskolen ligger. Her finnes alt fra små håndvåpen til store kalasjnikover.
PENSUMLISTEN: Marek foran et bord hvor noen av våpnene ved skyteskolen ligger. Her finnes alt fra små håndvåpen til store kalasjnikover. Foto: Haglund, Johnny

Aldri vært lettere

Kurset disse to pensjonerte politimennene holder i dag, handler blant annet om å lære folk hvordan de kan bære våpen uten at det blir oppdaget av andre.

− Samtidig instruerer vi hvordan de best og raskest kan hente frem våpenet og bruke det i en trusselsituasjon i en folkemengde, og selvsagt hvordan du skal forholde deg om du faktisk havner i en situasjon hvor du også blir beskutt, forklarer Marek.

Selv om skyteglade ikke trenger våpenlisens for å komme hit og trene, har samtlige på dette kurset lisens til å bære et ladd håndvåpen på gatene i Polen.

− Å få lisens til å bære våpen i selvforsvarssammenheng i Polen, har faktisk aldri vært lettere enn nå. De to instruktørene forklarer at hvis du er mentalt frisk og aldri har sonet i fengsel, er en enkel teoriprøve og en praktisk test alt du behøver for å kunne gå med et skarpladd våpen i det offentlige rom.

Men loven påpeker at våpenet skal være «så lite synlig som mulig, og helst sitte i et belte».

− Og der kommer vi inn, smiler Marek og stiller seg bredbent foran elevene med sin trofaste Glock i beltet.

<b>DØRVAKT:</b> Robert Oleksiak er assistenten til Marek, og han følger svært nøye med på alle som kommer inn på skyteskolen. Her er han med en M4 MK18.
DØRVAKT: Robert Oleksiak er assistenten til Marek, og han følger svært nøye med på alle som kommer inn på skyteskolen. Her er han med en M4 MK18. Foto: Haglund, Johnny
<b>STUDIETILBUD:</b> En plansje på veggen forteller hva Strzelnica Warszawianka tilbyr sine elever opplæring i.
STUDIETILBUD: En plansje på veggen forteller hva Strzelnica Warszawianka tilbyr sine elever opplæring i. Foto: Haglund, Johnny

På vakt mot gærninger

Studentene varier fra godt voksne kvinner til dr. Robert Pakla, byråkraten med våpen i beltet.

− Jeg arbeider i et byrå som jobber mot hvitvasking og terrorfinansiering, forteller dr. Pakla. Han følger nøye med når instruktøren trekker våpenet fra hylsteret i beltet. Detaljert forklarer Marek hvordan du bør plassere beina, hvor på beltet våpenet bør sitte og hvilke bevegelser som gjør brukeren raskest og mest treffsikker.

Dette er fjerde kursdag for disse elevene, og både Marek og Robert Oleksiak er på fornavn med alle. Likevel merkes det at Robert som på mange måter er Mareks assistent, følger samtlige deltagere nøye. Akkurat som om han er på vakt.

Og det er han.

I en kort pause, mens elevene sjekker og lader sine våpen, forteller Robert kort at her kan alle som vil komme rett fra gata og skyte på blink.

− Og vi vet jo aldri om folk som renner inn her er ved sine fulle fem eller ikke, påpeker han og legger til at mange også har med sitt eget våpen. Han innrømmer at selv om alle i denne gruppa er kjente fjes, er det likevel greit å følge med.

− For litt siden hadde vi et tilfelle hvor en kvinnelig elev i en annen skytegruppe, rett og slett mistet hodet. Hun virket nærmest i transe da hun plutselig begynte å lade våpenet sitt mens Marek instruerte elevene i noe helt annet.

− Og hun ga uttrykk for at hun ville bruke det mot oss, minnes den erfarne våpenspesialisten, som resolutt måtte gripe inn og avvæpne damen.

− Hun var visst bare i sin egen verden, men likevel var det en farlig situasjon. Og vi aner ikke hva som hadde skjedd om jeg ikke hadde grepet inn, poengterer Robert og legger til:

− Derfor går vi alltid bevæpnet, og når én av oss underviser, er det den andres oppgave å studere de som er med oss.

Klassen samles igjen, og nå har alle i lokalet skarpladde våpen.

<b>TREKKER RASKT:</b> Marek Walczak underviser en gruppe elever i forberedelser til skyting.
TREKKER RASKT: Marek Walczak underviser en gruppe elever i forberedelser til skyting. Foto: Haglund, Johnny

Laget for å drepe

Den neste timen skytes det på blink fra alle mulige posisjoner, våpnene lades i bevegelse, det øves på å villede en eventuell angripers ved å flytte oppmerksomhet fra våpenet til skyterens tomme hånd. Og mye mer.

Tålmodige instruktører og lærevillige elever. Så kommer den siste seansen. Visstnok den viktigste. Og den absolutt vanskeligste.

− Vi må aldri glemme at et våpen er laget for å drepe, og vi kan ikke få sagt ofte nok at et våpen må kun brukes hvis du virkelig er nødt, aldri ellers, påpeker Marek.

Men når er det?

Polsk lov har visse retningslinjer for våpenbruk som selvforsvar, men ingen fasit.

− Men vi ser jo at folk som er vokst opp i en større by, folk som har vært ute og møtt mennesker i mange situasjoner, har en helt annen oppfatning av hva en farlig situasjon er, enn de som kanskje har levd et mer skjermet liv, forteller karene.

<b>FULL TREFF:</b> Dr. Robert Pakla (i grå genser) sikter og treffer, sammen med andre elver. 
FULL TREFF: Dr. Robert Pakla (i grå genser) sikter og treffer, sammen med andre elver.  Foto: Haglund, Johnny

Tilreisende elever

Folk fra Norge kan komme hit og trene og lære, og de har innimellom også kurs på engelsk. Men Marek Walczak og Robert Oleksiak påpeker at etter å ha vært på skytebanene må du bli igjen her en dag ekstra for å bli kvitt kruttrester på kroppen.

<b>BYRÅKRAT-KANON:</b> Dr. Robert Pakla sin SIG Sauer P365, en spissavfyrt subkompakt halvautomatisk pistol.
BYRÅKRAT-KANON: Dr. Robert Pakla sin SIG Sauer P365, en spissavfyrt subkompakt halvautomatisk pistol. Foto: Haglund, Johnny

− Skift klær, vask hår og bli her en natt til før du flyr hjem, eller blir du stoppet i sikkerhetskontrollen, forteller gutta og ramser opp rekkefølgen på agendaen:

− Skytetrening, hotell, party og deretter hjem.

− På kursene våre har vi hatt folk fra Fremmedlegionen, folk som jobber i Bagdad, andre igjen som er kampsportspesialister. Og så har vi hatt folk som knapt har forlatt sitt hjem i en fredelig bygd på landet. Disse har selvsagt vidt forskjellige oppfatninger om når det nødvendig å skyte noen i selvforsvar.

− Men, advarer karene;

− Dukker russiske soldater med onde hensikter opp i våre gater, vet vi at uansett bakgrunn, er våre elever i stand til å forsvare både seg selv, familien sin og sitt land.

Denne saken ble første gang publisert 04/05 2023, og sist oppdatert 24/05 2023.

Les også