Johnny Haglund rakk akkurat ut før mutanten slo til

Smitteskipet fikk den dødelige koronamutanten til å spre seg i Brasil

Slik ser en nedstengt by ut i Brasil. Og slik har millionbyen Manaus blitt yngleplass for «P1» den hissigste og dødeligste korona-mutanten verden så langt har sett. Bildet ble tatt mot slutten av fjoråret da mutanten P1 var ung og nylig oppdaget i november. Allerede nå tar P1 livet av 4000 mennesker i døgnet i Brasil.

<b>FARVEL, MANAUS:</b> Passasjerer om bord på Amazon Star med kurs mot Belém ved kysten i øst, vinker farvel til venner og familie på kaia i Manaus. Det skal være påbudt med munnbind om bord.
FARVEL, MANAUS: Passasjerer om bord på Amazon Star med kurs mot Belém ved kysten i øst, vinker farvel til venner og familie på kaia i Manaus. Det skal være påbudt med munnbind om bord. Foto: Haglund, Johnny
Sist oppdatert

Roberto og kona tilbrakte natten i hengekøye på dekket til fergen Amazon Star.

− Vi sov i ute, festet litt på kvelden, og trodde ikke det skulle være så ille, fortalte han meg etter turen.

Både Roberto og kona fikk covid-19. Han anslo at nærmere hundre av passasjerene på ferga ble smittet. Vi var 300 om bord, ifølge mannskapet.

− Alle våre venner på ferga, og mange flere, fikk viruset, sa han overrasket.

− Da vi gikk om bord, ble temperaturen på samtlige passasjerer målt, og alle måtte bruke munnbind, så jeg kan ikke forstå hvordan vi ble smittet.

Arnestedet

Storbyen Manaus i Amazonas skulle egentlig vært trygg for korona-engstelige nå. Utbredt smitte, sykdom og død på denne tiden i fjor skulle ha sørget for flokkimmunitet i dag. Trodde man. Men det var før P1 dukket opp.

<b>KØYEKOS:</b> Midt under pandemien, på en ferge fra Manaus, som er et av de hardest covid-19-rammede stedene i verden, sover folk slik om bord. Tett i tett, og kun få bruker munnbind.
KØYEKOS: Midt under pandemien, på en ferge fra Manaus, som er et av de hardest covid-19-rammede stedene i verden, sover folk slik om bord. Tett i tett, og kun få bruker munnbind. Foto: Haglund, Johnny

Vi bør snarest slutte å tenke på Nitimen, Kveldsåpent og Radio­sporten når P1 nevnes fremover, skal en tro den brasilianske bio­logen Lucas Ferrante ved det vel­renommerte INPA − instituttet for Amazonas-studier. Han lever på hemmelig adresser i og rundt Manaus.

Les også: (+) «Det var en tabbe. Synet av henne var forferdelig. Jeg angrer den dag i dag på at jeg tok turen»

<b>OPPSKRIFTEN KLAR:</b> Sykepleieren langt ute i jungelen var verdens søteste og hyggeligste dame. I tillegg ga hun meg både forebygg­ende medisiner mot korona, samt to piller i tørkepapir, som jeg skulle ta hvis eller når jeg får korona.
OPPSKRIFTEN KLAR: Sykepleieren langt ute i jungelen var verdens søteste og hyggeligste dame. I tillegg ga hun meg både forebygg­ende medisiner mot korona, samt to piller i tørkepapir, som jeg skulle ta hvis eller når jeg får korona. Foto: Haglund, Johnny

Til det tyske nyhetsmagasinet Stern forteller han at et liv i skjul er prisen for å advare mot P1 − korona-mutasjonen som er så annerledes enn det opprinnelige viruset at det kan vise seg å bli kilde til en ny pandemi.

<b>FIKK KORONA PÅ FERGA:</b> Roberto var på ferga sammen med meg. Han fortalte at både han og kona, samt alle vennene de var sammen med, ble smittet. De overlevde.
FIKK KORONA PÅ FERGA: Roberto var på ferga sammen med meg. Han fortalte at både han og kona, samt alle vennene de var sammen med, ble smittet. De overlevde. Foto: Haglund, Johnny

Jeg tok en sjanse da jeg reiste til Brasil.

<b>SELVVALGT ISOLAT:</b> Normalt ville jeg sovet i hengekøye på dekk sammen med alle passasjerer. Heldigvis fikk jeg egen lugar på ferga fra Manaus. Ferja har visstnok har kapasitet til 700 passasjerer, men «bare» 300 var om bord da jeg tok den. Likevel var det trangt og fullt av smitte. 

Reisen var utfordrende av flere årsaker. Én ting var at jeg jo ikke ønsket å bli syk. Men langt viktigere; jeg ønsket heller ikke å være en smittebærer og dra med meg viruset til små jungellandsbyer. 

Samtidig; som fotograf er du nødt til å nærme deg folk, ta kontakt, komme innpå dem. 

Du kan analysere og tenke konsekvenser til du blir blå i ansiktet, og så ender du opp med å bli hjemme.   

Jeg brukte munnbind nesten hele tiden. Jeg tok meg aldri i ansiktet med mindre jeg nettopp hadde vasket hendene, og jeg holdt avstand der jeg kunne. Og jeg fikk ikke så mye som et snev av korona. 

På tidspunktet for reisen var hadde mutasjonen P1 ikke fått fotfeste og smittesituasjonen syntes å være til en viss grad under kontroll. Storbyen Manaus ble for eksempel antatt å være nokså skjermet for ny smitte, ettersom så mange i byen hadde vært rammet i forrige runde og mange derfor var immune.

Har spredd seg over hele landet

− P1 er dobbelt så smittsomt som det opprinnelige viruset, og smitter folk som allerede har hatt korona. Den kinesiskproduserte vaksinen som tilbys her i Brasil er tilnærmet uten virkning, sier Ferrante til Stern.

I august i fjor advarte Ferrante og hans kolleger om at det kom til å dø 6000 mennesker av korona i Manaus før årsskiftet. Politikerne kalte forskerne «panikkmakere». Fasiten ble godt over 6000 mennesker. P1 har spredd seg i hele det enorme landet. I 18 av 26 delstater trues sykehusene av kollaps, meldte Stern 11. mars i år. Da var oppunder 2000 daglige korona-dødsfall rekord. En måned senere hadde dagsrekorden passert 4000 i Brasil sett under ett. Ved inngangen til april hadde Brasil dokumentert 337 000 korona-relaterte dødsfall. Bare USA har flere – enn så lenge.

Les også: Denne flytende kolossen vekker bekymring

<b>VIRUS-EKSPRESSEN:</b> Fra Manaus og ut i landet har den nye og illevarslende mutanten P1 spredd død og forferdelse i Brasil.
VIRUS-EKSPRESSEN: Fra Manaus og ut i landet har den nye og illevarslende mutanten P1 spredd død og forferdelse i Brasil. Foto: Haglund, Johnny

Reiseglede

Det er ikke tilfeldig at den i skrivende øyeblikk hissigste mutasjonen dukker opp i landet som har hatt den mest avslappede tilnærmingen til korona.

Da jeg var i Manaus i november-desember i 2020, var byen offisielt i lockdown. Men nedstengning hindret ikke folk fra å klemme, håndhilse og oppføre seg akkurat slik de sikkert gjorde før viruset begynte å herje.

På den store plassen ved det berømte operahuset i Manaus sentrum hadde jeg selskap av flust med turister og selvsagt mange lokale, unge som gamle. Med unntak av en gateselger og et par andre, brukte ingen munnbind eller var opptatt av avstand og smitte.

<b>NATTMARKED:</b> Et nattmarked i Belém, endestasjonen på ferga fra Manaus, hvor de handler med acai-bær. Her var livet akkurat som før pandemien, bortsett fra at smitte nå også omsettes.
NATTMARKED: Et nattmarked i Belém, endestasjonen på ferga fra Manaus, hvor de handler med acai-bær. Her var livet akkurat som før pandemien, bortsett fra at smitte nå også omsettes. Foto: Haglund, Johnny

Dagen etter gikk jeg om bord på en ferge som skulle frakte rundt 300 passasjerer østover på den store Amazonas-elven. Vi sto tett i tett på dekk. Ingen munnbind å se. Ingen hadde nok hørt om meter’n til Høie. Folk vinket til venner og familie på kaia. Vi skulle jo på tur, ut å reise, og det gjør folk glade, og jeg kunne ikke annet enn å bli dratt med i denne gledens atmosfære. Som alle andre nordmenn ville jo også jeg gjerne glemme lockdown, smittesporing, mutert virus og alt det bedrøvelige denne pandemien har ført med seg.

Men jeg holdt igjen. Gleden hadde noe skummelt over seg også. Jeg valgte å beholde munnbindet på. Og jeg prøvde å stå litt unna de andre.

Takk og lov.

Les også: (+) Arkitekten som tegnet hytta til Max Manus gjorde en kjempetabbe

<b>SVEVER I UVISSHET:</b> Gateselgeren var en av få i Manaus sentrum med munn­bind. Han var veldig bekymret for covid-19, fordi han kjente noen som hadde mistet et familiemedlem til pandemien. – Jeg tror folk først forstår alvoret når det kommer tett inntil dem, sa han.
SVEVER I UVISSHET: Gateselgeren var en av få i Manaus sentrum med munn­bind. Han var veldig bekymret for covid-19, fordi han kjente noen som hadde mistet et familiemedlem til pandemien. – Jeg tror folk først forstår alvoret når det kommer tett inntil dem, sa han. Foto: Haglund, Johnny

Smittende humør

Koronaviruset sender ofte sine slektninger videre selv om de ikke har utløst symptomer i vertskroppen. Og med unntak av meg selv og noen få andre, dro samtlige fergepassasjerer av seg munnbindet omtrent to minutter etter at de entret fergen. Og brasilianere er generelt blide og glade. Særlig når de er på tur. Og en glad brasilianer liker å ta seg en fest. Hver kveld på ferga var det nærmest diskotek på dekket. Folk drakk, danset og hadde det nok veldig gøy.

Biologen Lucas Ferrante advarer Europa mot det Brasilianerne ikke klarer å stoppe – virusmutanten P1.
Biologen Lucas Ferrante advarer Europa mot det Brasilianerne ikke klarer å stoppe – virusmutanten P1.

Men bakrusen ble om mulig verre enn de hadde forestilt seg.

Brasil er drømmelandet for virus-mutasjoner: President Jair Bolsonaro har bagatellisert korona og motarbeider alle smitteverntiltak. Lokale myndigheter har likevel forsøkt, men møter stor motstand. Nedstengning er bra − for dem som har råd. Det har ikke folk flest i Brasil. Tvert imot.

<b>EKSOTISK:</b> Til tross for masse folk og pandemi, var svært få på ferga som brukte munnbind. Her er det en av dem som faktisk brukte det.
EKSOTISK: Til tross for masse folk og pandemi, var svært få på ferga som brukte munnbind. Her er det en av dem som faktisk brukte det. Foto: Haglund, Johnny

Folk bor tett

Derfor yrer det fortsatt av arbeidere i havnen og i markedshallene der produkter fra regnskogområdene lenger inn i landet skifter eiere. Derfor trosser folk fra fattige områder smittefaren for å tjene penger for å overleve.

− Manaus er det ideelle arne­sted for utbrudd av enda farligere mutasjoner, sier Biolog Lucas Ferrante til ukemagasinet Stern.

Her bor folk tett. Viruset kan spre seg uhindret. Og får arbeids­ro til å gjøre seg enda mer smittsomt og motstandsdyktig.

Viruset har brukt anledningen godt:

<b>FANTASTISK OG TRYGT:</b> Jeg hoppet av ferga noen steder og utforsket omgivelsene. Som her, ikke langt fra byen Santarem. Her var det få folk og mye luft. Trygt med andre ord, med tanke på dette viruset.
FANTASTISK OG TRYGT: Jeg hoppet av ferga noen steder og utforsket omgivelsene. Som her, ikke langt fra byen Santarem. Her var det få folk og mye luft. Trygt med andre ord, med tanke på dette viruset. Foto: Haglund, Johnny

Felttog

− I november i fjor hadde vi ingen tilfeller av sykdom for­årsaket av P1-mutanten. I desember var halvparten av de syke smittet med P1. I januar sto P1-mutasjonen bak 91 prosent av alle sykdomstilfeller, sier Lucas Ferrante til Stern. P1 startet altså sitt felttog mens jeg var i byen. På tre-fire måneder tok viruset over hele Brasil.

<b>EGNE SETER TIL DE OVERVEKTIGE:</b> Brasil har visse likheter med USA. På et par av fergene jeg tok hadde de egne seter for de ekstremt overvektige.
EGNE SETER TIL DE OVERVEKTIGE: Brasil har visse likheter med USA. På et par av fergene jeg tok hadde de egne seter for de ekstremt overvektige. Foto: Haglund, Johnny

− Og det verste står ennå for tur. I mai har vi en tredje bølge i Amazonas. Og dermed øker faren for ytterligere mutasjoner. Dere europeere gjør lurt i å isolere Brasil kjapt! sier biologen som har hatt alt for rett i sine dystre prognoser så langt.

Ferrante har for lengst anbefalt myndighetene å stenge flyplassen i Manaus. Det eneste han har oppnådd er drapstrusler, skriver Stern.

<b>KORONA-FERGA:</b> Amazon Star før avreise fra Manaus.
KORONA-FERGA: Amazon Star før avreise fra Manaus. Foto: Haglund, Johnny

− Slutt å sutre

Opplevelsene på fergeturen fra Manaus er på mange måter symptom på holdningene jeg opplevde under min én måneds lange reise i Brasil, særlig blant folk i landsbyer, småsteder og de litt mer grisgrendte strøkene av landet.

Det virket ikke som om bekymringen for en korona-katastrofe hadde fått fotfeste. Da jeg booket fergeturen, ble jeg anbefalt å sove i hengekøye på dekk; det var mer behagelig enn en egen lugar. Da jeg insisterte på å ha en egen lugar av hensyn til smittefaren, fikk jeg et fnys og et sitat fra president Jair Bolsonaro som svar:

− Covid-19 er et medieskapt virus fra en presse uten karakter.

<b>SLIK GIKK DAGENE:</b> Om bord på ferga fra Manaus.
SLIK GIKK DAGENE: Om bord på ferga fra Manaus. Foto: Haglund, Johnny

Presidenten har uttalt at «folk må slutte å sutre».

Mer enn 12,6 millioner brasilianer har blitt smittet. Likevel har Bolsonaros tilnærming påvirket innbyggerne lang mer enn jeg trodde.

På ferga fra Manaus fortalte en passasjer meg at bare i Manaus begraves det enkelte dager hele to hundre mennesker som følge av pandemien. Kirkegårdsgravere er erstattet av gravemaskiner.

− Vanligvis er tallet under 40, hevdet han.

<b>NYE PASSASJERER:</b> Ferja stoppet flere steder for å plukke opp nye passasjerer. De som kom om bord hadde munnbind nesten alle sammen, men det dro de av seg like etter ombordstigning. 
NYE PASSASJERER: Ferja stoppet flere steder for å plukke opp nye passasjerer. De som kom om bord hadde munnbind nesten alle sammen, men det dro de av seg like etter ombordstigning.  Foto: Haglund, Johnny

Frisk i en fei

I den andre enden av fergeturen besøkte jeg en liten jungellandsby. Her har innbyggerne en litt annen tilnærming til pandemien. Den lokale sykepleieren i byen fortalte at blant 1500 innbyggere har kanskje to hundre av dem blitt smittet, men ingen har vært alvorlig syke og de har ingen døde:

− Fordi vi har medisiner, forfektet damen og trakk frem en plastpose med mye rart i, blant annet noen piller pakket inn i tørkepapir:

− Disse kan du ta når du får korona, og da blir du frisk i en fei, hevdet hun i fullt alvor og fortalte at det er disse pillene samt noen andre forebyggende medisiner som har hjulpet jungelinnbyggeren til å bli friske. Hva de er laget av var hun litt usikker på.

Overtroiske indianere

Men i dypet av regnskogen står overtro fortsatt sterkt.

Da helsearbeidere utstyrt med vaksiner ankom den isolerte indianerbyen Jamamadi i Amazonas-jungelen nylig, ble de møtt av aggressive innfødte med pil og bue. Indianerne ville jage vekk helsearbeiderne. Og episoden er ikke enestående:

− Slik har bare skjedd i landsbyer som har misjonærer, uttalte urbefolkningsrepresentanten Claudemir da Silva til Brasilianske medier.

Haglund med munnbind – tolken uten. 
Haglund med munnbind – tolken uten.  Foto: Haglund, Johnny

da Silva hevdet misjonærer har advart indianerne mot å motta vaksinen, fordi denne kan forandre dem til en alligator eller andre skapninger.

For min egen del satset jeg på munnbind, avstand, fornuft og nærmest kontinuerlig håndvask. Jeg ble ikke smittet.

President-avledning

Brasils president Jair Bolsonaros har vakt oppsikt med en rekke uttalelser
i forbindelse med covid-19. 

− Brasil er blakk, jeg kan ikke gjøre noe. Jeg ville endre på skattesystemet, men så har vi det medieskapte viruset, fra en presse uten karakter. (januar 2021)

− En liten forkjølelse (mars 2020).

− Anbefaler bruk av malariamedisiner (juli 2020).

− De (brasilianerne) blir ikke smittet av noe. Du kan se en kar hoppe ned i kloakk, han kommer opp igjen, dykker ned igjen, ikke sant? Og ingenting skjer med ham (mars 2020).

− Snart vil vi gå tilbake til våre normale liv (mars 2021).

− Fotballspillere, hvis de blir smittet, har liten sjanse for å dø. Det er på grunn av deres fysiske tilstand, fordi de er atleter (2020).

Denne saken ble første gang publisert 27/04 2021, og sist oppdatert 11/05 2021.

Les også