bosatte seg i Norge:

Nederlandske Leon og Brenda falt pladask for Norge: – Det er her vi hører hjemme

På sine mange norgesferier fant Brenda og Leon (42) en sjelero de aldri hadde hjemme i Nederland. Etter et besøk i Trondheim bestemte de seg for godt: De ville begynne et nytt liv i Norge.

<b>ELSKER NORGE:</b> Brenda og Leon stortrives i Norge. De var på ferie her mange ganger før de flyttet. Paret har prøvd seg på alt fra fiske til fjelltur.
ELSKER NORGE: Brenda og Leon stortrives i Norge. De var på ferie her mange ganger før de flyttet. Paret har prøvd seg på alt fra fiske til fjelltur. Foto: Privat
Sist oppdatert

Brenda Meinen (42) og Leon Wijburg flyttet for halvannet år siden fra Drunen i Nederland til lille Støren utenfor Trondheim i Norge. Her har de funnet sitt hjem. Ønsket om å flytte hadde de hatt lenge, og Norge ble et naturlig valg for dem.

– Vi var på ferie her for første gang i 2015 og har vært tilbake flere ganger etter det. Første gangen var vi på Vestlandet, rundt de vakre fjordene. Senere var vi i Tromsø i julen, men det var litt for mørkt, sier Leon og ler.

På den siste ferien var paret i Trondheim. Der fant de en god balanse.

– Vi ønsket å bo nære en by, men gjerne på landet. Støren er perfekt, sier Brenda på imponerende godt norsk.

Begge mestrer de språket godt. Før de flyttet, tok de et toårig norskkurs over nett. Ingen av dem er redde for å kaste seg ut i nye ting.

– Vi synes nordmenn er et varmt folkeslag. Kanskje fordi vi snakker norsk? Jeg tror vi blir så godt tatt imot fordi vi er villige til å prøve, selv om vi kanskje knoter litt av og til, sier Brenda.

Hun blir stadig bedre i språket i jobben sin, mens Leon blant annet har sett på barne-TV-serien Brillebjørn for å trene seg.

– Norsk barne-TV har vært en super læringsarena, men nå har jeg kommet et skritt videre, sier han med glimt i øyet.

Les også: Den sjeldne sykdommen kom snikende på Inger: – Vanskelig å stille diagnose

<b>FAMILIEVEGGEN:</b> Når de savner familien, har de en hel vegg med bilder av sine kjære de kan se på. Og heldigvis er de bare en kort flytur unna.
FAMILIEVEGGEN: Når de savner familien, har de en hel vegg med bilder av sine kjære de kan se på. Og heldigvis er de bare en kort flytur unna. Foto: Heidi Løkken

Fant roen

Selv om de begge synes ting går saktere her i Norge enn de gjør i travle Nederland, er det også nettopp det de setter pris på.

– Norge er både et vakkert og et rolig land, sier Leon med et smil.

Med vekt på ordet rolig. Nettopp ro har vært noe av det viktigste for Leon å finne i livet, etter at han for noen år siden møtte veggen i en travel og stressende arbeidssituasjon.

– Nederland er et veldig travelt land. Det er alltid stress. Og med en arbeidsgiver som brydde seg mest om penger, og mindre om mennesker, var det en slitsom hverdag.

Leon ble først sykmeldt i noen måneder. Han prøvde seg tilbake i jobben, men skjønte fort at det ikke gikk. Tanken om å flytte, som allerede hadde vært der lenge, begynte for alvor å melde seg.

– Jeg har alltid hatt en dragning mot Skandinavia, og spesielt mot Norge. Så det var dit vi ville. Men det var vanskelig å finne seg en jobb her mens vi fortsatt bodde i Nederland, forklarer han.

Heldigvis hadde han flaks og fant en arbeidsgiver som ville ansette ham selv om han skulle flytte. Nå jobber han fra Norge som konstruktør i et nederlandsk firma, men drømmen er å få en stilling i et firma i deres nye hjemland.

Les også: (+) – Jeg ser en SR-71 taxe forbi vinduet mitt, sa stasjonssjefen i Bodø. – Du ser en HVAFORNO? var svaret i den andre enden

GLAD I SNØ:
Brenda og Leon er begge glad i snøen og trives med mange minusgrader.
GLAD I SNØ: Brenda og Leon er begge glad i snøen og trives med mange minusgrader. Foto: Heidi Løkken

Drømmen om egen bedrift

For Brenda var saken annerledes. Hun drømte om å starte egen bedrift som gullsmed, og hvorfor ikke gjøre det i Norge? Hun så en ny start og nye muligheter.

– Det beste med jobben er den store variasjonen. Jeg gjør mye smykkereparasjoner, noe som aldri blir kjedelig. Et smykke er ikke likt et annet, og det er ofte overraskelser på lur i materialene. Det er det som er spennende med å jobbe som gullsmed, forteller hun.

Nå har hun også begynt å designe sine egne smykker.

– Jeg synes det er veldig inspirerende, og det gjør meg kreativ å skape mine egne ting. Det er noe jeg har tenkt på i mange år. Det er mange drømmer som går i oppfyllelse for meg på en gang nå. Både det å finne et sted jeg føler meg virkelig hjemme, og det å skape noe som bare er mitt, sier Brenda glad.

Nå pendler hun tre dager med toget inn til byen og deltidsjobben hos Gullgalleriet i Trondheim. Her leies hun inn som selvstendig næringsdrivende. I sin egen bedrift leier hun kontor på Støren og håper å bruke stadig mer av tiden på dette.

<b>FØLGER DRØMMEN:</b> Brenda har fulgt hjertet sitt og satser nå på å lage sin egen smykkekolleksjon. 
FØLGER DRØMMEN: Brenda har fulgt hjertet sitt og satser nå på å lage sin egen smykkekolleksjon.  Foto: Heidi Løkken

– Drømmen er at bedriften skal vokse, slik at jeg får gjøre mer av mine egne ting. Derfor holder jeg på å utdanne seg til diamantfatter. Fatting er teknikker man bruker for å innfatte diamanter og andre edelstener i smykker, forklarer hun.

– Det finnes ingen diamantfattere nord for Oslo, og jeg vet at etterspørselen er stor, så da håper jeg å kunne gjøre mye spennende arbeid, sier Brenda og smiler.

Les også: Line og Bjørn Vidar hadde tatt et valg om å ikke få flere barn. Så skjedde det utenkelige

Utfordrende mørketid

– Mørket har vært litt tøffere enn forventet, man blir ganske trøtt, og det er viktig å gå seg en tur i lunsjen og få dagslys. Men kulden og snøen er vi glad i, jeg liker bedre 15 minus enn 30 plussgrader. I Nederland blåser det alltid, og det føles nesten kaldere, sier Leon.

Også enkelte kulturforskjeller har de merket.

– Vi nederlendere er veldig direkte og ærlige. Nordmenn er ikke vant til å være så direkte. Vi har lært oss å tenke oss om før vi sier noe, for vi kan bli oppfattet som uhøflige. Og så må vi bli mer tålmodige, for ting tar litt lengre tid her, humrer paret som nylig fikk kjøpt seg hus på sitt lille favorittsted Støren.

Når de savner familien, har de en hel vegg med bilder av sine kjære de kan se på. Og de trøster seg med at de ikke er langt unna hvis de vil dra på besøk.

<b>FRILUFTSLIV:</b> Leon liker seg i båt med fiskestang, som en ekte nordmann, som han sier selv.
FRILUFTSLIV: Leon liker seg i båt med fiskestang, som en ekte nordmann, som han sier selv. Foto: Privat

– Det er bare et par timers flytur, så er vi jo i Nederland.

Men da de hadde vært i Nederland i julen, kjente de at det var godt å komme hjem igjen.

– I Nederland var det kø og alle hadde det travelt. Selv om det er fint med et besøk, kjenner vi hvor vi hører hjemme. Jeg vil ha asken min strødd på Trondheimsfjorden, her hører jeg til, smiler Leon med glimt i øyet.

Denne saken ble første gang publisert 13/02 2024, og sist oppdatert 13/02 2024.

Les også