butikken er som en tidsmaskin:

I landhandelen til Jens Arne (15) har alle varer gått ut på dato

Jens Arne Nesland fra Telemark er 15 år og kramkar. I hans landhandel har alle varer gått ut på dato. Men synet av ATA skurepulver og hermetiske pølser vekker nostalgiske følelser og får minnene på gli.

<b>KRAMKAR OG SAMLER:</b> Jens Arne har samlet på gjenstander og kolonial­varer fra 1950- og 60-tallet i flere år. I uthuset har han innredet en landhandel med hyllevarer mange misunner ham.
KRAMKAR OG SAMLER: Jens Arne har samlet på gjenstander og kolonial­varer fra 1950- og 60-tallet i flere år. I uthuset har han innredet en landhandel med hyllevarer mange misunner ham.
Publisert

Det er lenge siden bilen vår fikk plass i garasjen, forteller Jens Arne Nesland. Han har en utsøkt sans for det som i manges øyne bare er skrot.

I uthuset har han innredet en landhandel anno 1950-tallet der alle varer har en staselig hylleplass.

Her på Neslandsvatn i Drangedal i Telemark finnes det hermetiske Knakkpølser fra Stabburet, ATA-skurepulver, Egg-melk sepe og Viking melk på boks. Kolonialvarer som vekker minner og lokker frem nostalgiske følelser.

I krambua til Jens Arne er det for gjort å bli beruset av gjensynsglede. Han samler nemlig på de underligste ting, og er yr av lykke når han får kloa i noe som er stemplet femti- eller sekstitallet.

Hvorfor akkurat den tiden?

– Fordi jeg syns det er en kul stil og veldig bra saker, sier Jens Arne.

Egentlig var det farmor som inspirerte ham til å samle. Hun var flink til å fortelle om gamle dager, og Jens Arne var god til å lytte.

Nå er farmor død, men barnebarnets samlerglede lever i beste velgående. Gutterommet har han innredet i retrostil, og yndlingssykkelen er en gammel DBS med apache-sesete og en original tempo-­mopedmodell, som han har åtte til av under verandaen.

Les også: (+) Nina Grieg fikk bare være mor i et drøyt år før det forferdelige rammet den lille familien

<b>EN PERFEKSJONIST: </b>Jens Arne har mer en 60 sykler fra 1950- og 60-tallet. Han reparerer og selger. Og anbe­faler både DBS og Tempo på det varmeste, særlige setekomforten er eksellent.
EN PERFEKSJONIST: Jens Arne har mer en 60 sykler fra 1950- og 60-tallet. Han reparerer og selger. Og anbe­faler både DBS og Tempo på det varmeste, særlige setekomforten er eksellent.

Fant gull

I taket henger gamle spann fra Kiellands drops, Sunda pålegg og ekte birøkterhonning. Det gamle kassaapparatet fikk han i gave fra landhandleren i bygda, ellers er mye hentet ned fra loft og kjeller i nabolaget.

– I går fant jeg gull, forteller han stolt og viser frem en blå kaffekjele, kasserolle og stekepanne med hvite lotusblomster.

– Jeg fikk det av et eldre par som synes det var så artig at jeg samlet på gamle ting, fortsetter han. Jeg vet jo at saker fra Cathrineholm er ettertraktet, humrer han fornøyd. Bare sjekk finn.no

<b>SUNLIGHT SEPE:</b> Kjent merkevare i norske husholdninger fra 1920-tallet.
SUNLIGHT SEPE: Kjent merkevare i norske husholdninger fra 1920-tallet.

Svak for gamle sykler

Jens Arne er en ekte samler med et bankende hjerte for gamle ting, og er ikke den eneste samleren i familien.

– Pappa har flere kasser med gamle fajanseserviser i garasjen.

Les også: (+) Jeg valgte å gå fra Jens. Det jeg ikke visste, var at det også ble et farvel til mine barn

Typisk var gutter med brylsveis, jeans, T-skjorte og skinnjakke.

James Dean og Marlon Brando. Jenter med hestehale og strutteskjørt. Audrey Hepburn og Doris Day. Rockens fødsel med Bill Haley, Chuck Berry og Elvis.

Den røde postsparebank-boka og radioens gullalder med barnetimen for de minste med Thorbjørn Egner, Alf Prøysen og Anne. Cath. Vestly. Ønskekonserten og Rolf Kirkvaag med «Det spørs».

Kilde: norskfolkemuseum.no

Se mer

Selv er han mest svak for gamle sykler.

– Jeg reparerer, og det hender jeg selger. Ikke det at jeg blir rik, men jeg er ikke blakk heller, smiler han.

Om klassekameratene synes han er en nerd?

– Nei, jeg tror ikke det.

Det går gjetord om land­handelen, og folk liker å gi ham fine ting. Akkurat nå jakter Jens Arne på emaljeskilt og ­reklameplakater.

• Fiskekabaret

• Terteskjell med reker

• Lever i fløtesaus

• Kjøttkaker med kålstuing

• Bankekjøtt

• Seibiff med løk

• Spekesild

• Pannekaker 

Se mer

Han har en plakat fra Diplom-Is og et reklameskilt for Teddy-sigaretter. Og ved kassaapparatet står en liten dame og reklamerer for Kodak film.

Alt sammen dagligdagse varer fra en svunnen tid som nå er blitt museumsgjenstander. Godt da å vite at det fremdeles er hyllevare i en landhandel på Neslandsvatn i Drangedal.

<b>SMIL:</b> Et lite stykke kamerahistorie vi nesten har glemt.
SMIL: Et lite stykke kamerahistorie vi nesten har glemt. Foto: Gry Traaen
<b>RENHOLD:</b><br/>Ata skurepulver var på markedet helt frem til 1990-tallet.
RENHOLD:
Ata skurepulver var på markedet helt frem til 1990-tallet.
Foto: signe nordjordet nesland
<b>ET EKTE GULLFUNN:</b> Blått kjøkkenutstyr designet av Grete Prytz Kittelsen for Cathrineholm på 1950-tallet er hva Jens Arne kaller et kupp og et gullfunn. 
ET EKTE GULLFUNN: Blått kjøkkenutstyr designet av Grete Prytz Kittelsen for Cathrineholm på 1950-tallet er hva Jens Arne kaller et kupp og et gullfunn. 
<b>ASSORTERT UTVALG:</b> I hyllene hos Jens Arne står det varemerker som vekker gode minner. Mye finnes fremdeles på markedet i ny design, men noe er forsvunnet fra daglig­varehandelen. 
ASSORTERT UTVALG: I hyllene hos Jens Arne står det varemerker som vekker gode minner. Mye finnes fremdeles på markedet i ny design, men noe er forsvunnet fra daglig­varehandelen. 
<b>RETRO:</b> Perfekt til saft og vann i hagen.
RETRO: Perfekt til saft og vann i hagen.
<b>REKLAME:</b> Slike skilt leter Jens Arne etter nå.
REKLAME: Slike skilt leter Jens Arne etter nå. Foto: Gry Traaen
<b>LANG HISTORIE:</b> Viking melk ble utviklet i 1891. Fridtjof Nansen hadde med seg Viking melk på ekspedisjonen til Nordpolen.
LANG HISTORIE: Viking melk ble utviklet i 1891. Fridtjof Nansen hadde med seg Viking melk på ekspedisjonen til Nordpolen.

Denne saken ble første gang publisert 14/12 2021.

Les også