Kidnappingen og drapet på Aldo Moro

Italias statsminister ble henrettet av venstreradikale terrorister

Aldo Moro skulle akkurat danne ny italiensk regjering da han ble kidnappet av terrorister fra marxist-leninistiske Røde Brigader. Ni uker senere ble liket hans funnet i bagasjerommet på en bil.

<b>RØD TERROR:</b> Liket av Aldo Moro (1916–1978) ble funnet i bagasjerommet på en Renault 4 etter at han hadde vært bortført og holdt i fangenskap i 55 dager. Hele Italia kunne se ham. 
RØD TERROR: Liket av Aldo Moro (1916–1978) ble funnet i bagasjerommet på en Renault 4 etter at han hadde vært bortført og holdt i fangenskap i 55 dager. Hele Italia kunne se ham.  Foto: Keystone
Sist oppdatert

Jussprofessoren Aldo Moro ble statsminister i Italia for første gang i 1963. Han representerte partiet Democrazia Cristiana i en sentrum-venstre-koalisjon som regjerte frem til 1968. Italia var preget av kaotiske politiske tilstander og inflasjon, og på 70-tallet økte uroen, ikke minst med bidrag fra den marxist-leninistiske terrororganisasjonen Røde Brigader (Brigate Rosse).

I 1974 kom Moro igjen til makten, og tok sikte på å etablere en koalisjon som skulle ha bred legitimitet i et splittet Italia. I mars 1978 lå det an til at han skulle lykkes med et historisk kompromiss, kalt «Compromesso storico», mellom kristendemokratene og kommunistpartiet PCI (Partito Comunista Italiano).

Om morgenen 16. mars 1978 forlot han leiligheten sin i Via Fani i Roma. Det tegnet til å bli en historisk dag. Hans drøm om en bred og samlende koalisjon var i ferd med å realiseres, og Moro skulle til Nasjonalforsamlingen for å danne ny regjering der kommunistene var med for første gang siden krigen.

Koalisjonen var kontroversiell. For høyresiden var det uholdbart med kommunister i regjeringen. Heller ikke Røde Brigader var fornøyde. Deres mål var å oppnå makt ved hjelp av vold og væpnet revolusjon, ikke borgerlige kompromisser.

<b>ÅSTED:</b> Her gikk terroristene til angrep da Moro ble kidnappet. Fem døde mennesker lå igjen i gaten og i bilene.
ÅSTED: Her gikk terroristene til angrep da Moro ble kidnappet. Fem døde mennesker lå igjen i gaten og i bilene. Foto: Getty Images

For «folkedomstol»

Moro kom aldri frem til parlamentet 16. mars 1978. Like etter klokken ni om morgenen ble den svarte Fiat-limousinen til Moro og Alfa Romeo-en med livvaktene angrepet av flere personer med maskinpistoler. Da angrepet var over, var Moros privatsjåfør Domenico Ricci død. Det samme var de fire livvaktene. Statsministeren selv var bortført.

I to dager forholdt kidnapperne seg tause mens tusenvis at politimenn søkte etter ham. Så kom en kunngjøring via avisen Il Messaggero: Røde Brigader påtok seg ansvaret for drap og bortføring, og gjorde det klart at Moro ville bli fremstilt for en såkalt «Folkets domstol». Sammen med brevet lå et bilde av en medtatt Moro under brigadenes flagg.

Moro ble holdt fanget i en liten celle innredet i Via Montalcini sør i Roma. Der ble han voktet av flere terrorister ledet av Mario Moretti, som var den eneste av terroristene som snakket med Moro. Moretti hadde vært Brigade-medlem siden 1971, og hadde rykket opp i systemet etter at mange av de førende medlemmene var blitt arrestert.

<b>BEVISET:</b> Dette bildet av Aldo Moro ble sendt til en italiensk avisredaksjon for å bevise at Røde brigader sto bak kidnappingen.
BEVISET: Dette bildet av Aldo Moro ble sendt til en italiensk avisredaksjon for å bevise at Røde brigader sto bak kidnappingen. Foto: Keystone-France
<b>RØDE BRIGADER:</b> Fem av de over 20 Røde Brigade-medlemmene som var mistenkt for å ha deltatt i bortføringen og drapet på Aldo Moro. Mario Moretti, øverst til høyre, var mannen som henrettet ham. 
RØDE BRIGADER: Fem av de over 20 Røde Brigade-medlemmene som var mistenkt for å ha deltatt i bortføringen og drapet på Aldo Moro. Mario Moretti, øverst til høyre, var mannen som henrettet ham.  Foto: Bettmann

Trodde på løsning

Røde brigader var en venstreorientert terrorgruppe som ble etablert i 1970 med en eneste målsetting: Å styrte det kapitalistiske Italia med voldelige midler. I perioden mellom 1974 og 1988 skal Røde brigader ha stått bak 84 mord, der ofrene for det meste var politifolk, dommere og politikere. Flesteparten av medlemmene var blitt arrestert og fengslet henimot midten av 1980-tallet. Den risikofylte kidnappingen og det påfølgende drapet på en så respektert politiker som Aldo Moro etterlot nasjonen i en tilstand av sjokk. Det var de som mente at politiets manglende evne til å finne ham, i kombinasjon med politikernes manglende vilje til å redde ham, var del av en sammensvergelse som gjennomsyret hele det italienske samfunnet. Men saken fikk få eller ingen konsekvenser for makteliten i Italia.

Kidnappingen av James L. Dozier

17. desember 1981 ble den amerikanske brigadegeneralen James L. Dozier bortført fra sin leilighet i Verona av Røde brigader. Dozier ble torturert, men etter 42 dager i fangenskap lyktes det en spesialavdeling i det italienske politiet å redde Dozier uten at en kule ble løsnet.

Moro skal i begynnelsen av fangenskapet hatt stor tro på forhandlinger og frigivelse. Det tydet de første brevene på. Etter cirka to uker i fangenskap fikk han lov til å kommunisere med familie og venner. I realiteten var han isolert og alene. For hverken kommunistene, innenriksminister Fransesco Cossiga eller mangeårig statsminister Giulio Andreotti, ville forhandle med terroristene.

<b>LANDSFADEREN:</b> Kristen-demokraten Aldo Moro var en av Italias mest innflytelsesrike politikere fra 1963 til sin død i 1978.
LANDSFADEREN: Kristen-demokraten Aldo Moro var en av Italias mest innflytelsesrike politikere fra 1963 til sin død i 1978. Foto: Bettmann

Kidnappingen av Moro har vært gjenstand for konspirasjoner og spekulasjoner. I 2008 skrev blant annet The Telegraph at den amerikanske utsendingen og gisselforhandleren Steve Pieczenik hadde innrømmet involvering i Moro-affæren.

Pieczenik skal ha blitt sendt til Italia av Carter-administrasjonen da Moro ble kidnappet, og skal ha spilt en rolle i strategien med å nekte å forhandle med kidnapperne. Bakteppet var Den kalde krigen der Italia var et viktig NATO-medlem. En regjering med kommunister i fremtredende NATO-land, var ikke ønskelig.

<b>I BUR:</b> Klappjakten på de skyldige var intens og mistenkte ble vist frem i åpne bur. Her to av dem – Adriana Faranda og Valerio Morucci.
I BUR: Klappjakten på de skyldige var intens og mistenkte ble vist frem i åpne bur. Her to av dem – Adriana Faranda og Valerio Morucci. Foto: Bettmann

Desperat etter resultater

Til sammen skal Moro ha skrevet 86 brev til familie, politikere og paven mens han satt i fangenskap. Tonen skal ha blitt stadig mer desperat og anklagende etter som tiden gikk. Kidnapperne på sin side forfattet ni kommunikeer.

Etter cirka 30 dager kunngjorde kidnapperne at avhørene av Moro var avsluttet, og at han var funnet skyldig og dømt til døden av terroristenes «folkedomstol».

Noen dager senere, i det åttende kommunikeet, kom så beting­elser for løslatelse av statsministeren: 13 medlemmer av Røde brigader som satt fengslet i Torino måtte settes fri. Lederen for det sosialistiske partiet, Benedetto «Bettino» Craxi, ønsket forhandlinger, men han hadde liten støtte.

De toneangivende kreftene sto steilt på holdningen: Ingen forhandlinger. I desperasjon etter å oppnå resultater, henvendte ­lederen for kidnapperne, Mario Moretti, seg direkte til Moros hustru Eleonora: Moro ville bli frigitt mot løslatelse av én av de fengslede Brigade-medlemmene. Hun tok sporenstreks kontakt med partiledelsen, men talte for døve ører.

Foto: Ferrigo Nadia
<b>DIALOG:</b> I 2018 møtte Aldo Moros datter, Agnese Moro (midten), det terrordømte Røde Brigade-medlemmet Adriana Faranda, som medvirket til kidnappingen av Aldo Moro. Hun slapp ut av fengsel i 1994. Med på dialogmøtet var også Ernesto Balducchi, tidligere medlem av Primea Linea. Som Røde Brigader var også Primea Linea en marxist-leninistisk terrororganisasjon.  
DIALOG: I 2018 møtte Aldo Moros datter, Agnese Moro (midten), det terrordømte Røde Brigade-medlemmet Adriana Faranda, som medvirket til kidnappingen av Aldo Moro. Hun slapp ut av fengsel i 1994. Med på dialogmøtet var også Ernesto Balducchi, tidligere medlem av Primea Linea. Som Røde Brigader var også Primea Linea en marxist-leninistisk terrororganisasjon.   Foto: Stefano Montesi - Corbis

Skutt i bagasjerommet

9. mai 1978, 55 dager etter kidnappingen, ble liket av Aldo Moro funnet i bagasjerommet på en ­Renault 4 som sto parkert i Via Caetani, sentralt i Roma. Moro var likvidert på kloss hold, og skal ha blitt funnet med 11 kuler i kroppen.

I årene etter Aldo Moros død, ble flesteparten av de skyldige ­arrestert og dømt til lange fengselsstraffer. Hovedmannen, ­Mario Moretti, innrømmet å ha drept Moro. Politikeren ble skutt mens han lå i bagasjerommet på Renaulten. Moretti fikk i 1981 en dom på seks ganger livstid.

Mange av gjerningspersonene, inkludert Moretti, ble innvilget ulike former for amnesti. I 2018 var Agnese Moro, datter av Aldo Moro, i offisiell dia­log med blant annet Adriana Faranda, en av Brigade-medlemmene som var ansvarlig for farens kidnapping og senere henrettelse.

Kilder: History.com, The Telegraph, Euronews.com, Wikipedia

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn

Denne saken ble første gang publisert 01/01 2018, og sist oppdatert 11/08 2023.

Les også