Kan bidra til å løse energikrisen

Iran inn med varmen

Vi går mot en beintøff vinter, med skyhøye strømpriser og det som mest sannsynlig vil bli en europeisk energikrise. Nå lokker Iran med oljen sin …

<b>NY AVTALE:</b> For at Iran skal kunne eksportere oljen sin, trengs det en lettelse i sanksjoner.
NY AVTALE: For at Iran skal kunne eksportere oljen sin, trengs det en lettelse i sanksjoner. Foto: foto: Raheb Homavandi/NTB
Publisert

Russland er i ferd med å stenge igjen gasskrana mot Vesten, som en følge av den pågående konflikten i Ukraina, og det kan gå mot en krisevinter i det meste av Europa. Det har gjort at man går nye veier for å forsøke å dekke strømbehovene, og land i Nord-Afrika og Midtøsten øker produksjonen kraftig for å møte behovene. Algerie leter etter nye gassfelt for å møte etterspørselen fra blant annet Frankrike, Israel har begynt å eksportere gass via egyptiske terminaler og Qatar har gjort store investeringer i nye prosjekter.

JPG
JPG

Iran

Lenger øst har også en annen aktør meldt seg på listen over potensielle energieksportører, Iran har nemlig 93 millioner fat råolje lagret på tankskip, som raskt kan leveres til kjøpere i Europa.

For at dette skal kunne komme europeiske forbrukere til gode krever det imidlertid at det kommer på plass en ny atomavtale med prestestyret i Teheran, etter at USA trakk seg fra den forrige i 2018.

Prisfall

Det var daværende presidenten Donald Trump som skrotet avtalen den gang, og som gjeninnførte sanksjoner blant annet rettet mot landets oljesektor.

Disse sanksjonene gjør det vanskelig for Iran å eksportere olje, både politisk, men også i praksis siden sanksjonene legger begrensninger på oljestrømmen fra Iran.

Det er ventet at en eventuell lettelse av sanksjonene, og fullskala oljeeksport fra Iran, vil kunne gjøre at oljeprisene vil kunne falle til 650 kroner ($65) fatet, mot 1000 kroner ($100) fatet i dag.

<b>PÅ SKIP:</b> Det antas at Iran har 93 millioner fat olje om bord i lasteskip i Persiabukta, utenfor Kina <br/>og omkring Singapore.
PÅ SKIP: Det antas at Iran har 93 millioner fat olje om bord i lasteskip i Persiabukta, utenfor Kina
og omkring Singapore.
Foto: NTB

© GRAPHIC NEWS

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 46 2022

Denne saken ble første gang publisert 21/09 2022.

Les også