Endelig innetid

Høstens viktigste TV-serier

Sommeren er på hell, og det er klart for å finne fram til høstens beste TV-serier.

Foto: Disney +
Publisert

September er måneden for premierer på nye serier, samt nye sesonger av gamle serier, og alle strømmegigantene har allerede vært gjennom en rekke større og mindre lanseringer. Så mange faktisk, at det nær er umulig å holde oversikten over det som kommer.

Vi har pløyd oss gjennom noe av tilbudet som er der ute, og noe av det vi gleder oss til de neste ukene, og kommer her med en liste på 12 ting du må få med deg i høst.

THE BEAR, Sesong 1

Disney+: Etter at broren Mikey tar livet av seg, må Carmy overta familiens deli i Chicago, med et bredt spekter av misfornøyde og uregjerlige ansatte. Det blir en daglig kamp om å få sjappa til å gå rundt, med et herlig persongalleri. Vi har store forventninger til denne serien, som gir et ærlig og utilslørt blikk på en stressende og hardbarka restaurantbransje. Hovedrollen spilles av Jeremy Allen White, som noen kjenner igjen fra den fantastiske serien Shameless.

Kommer 5. oktober

Foto: NRK

GUTTA PÅ SKAUEN, Sesong 1

NRK: Et parodisk skråblikk på livet som motstandssoldat under andre verdenskrig. Vi møter en gruppe gutter som drømmer om å gjøre en forskjell ved hjelp av sabotasje og snikangrep på tyske stillinger. Imidlertid viser det seg at livet som motstandsmann slett ikke er like forlokkende som det kan virke som. Faktisk handler det først og fremst om å vente, som en av gutta sier det. Det er den samme trioen som lagde Kampen for tilværelsen som står bak, med Erlend Loe i spissen, og på skuespillerlista finner vi blant annet Mikkel Niva, Nader Khademi og Ola G. Furuseth.

Kom i september

Foto: IMDB

MAKTENS RINGER, Sesong 1

Amazon Prime: Var du en av de mange som ikke fikk nok av Ringenes Herre-universet, selv etter Hobbiten-trilogien, har du sikkert sett fram til denne. Det er fortsatt JRR Tolkiens univers, fra bøkene Silmarillon som JRRs sønn Christopher samlet etter hans død. Vi fortsetter å dra bakover i tid, denne gang skal vi tilbake til tiden før Bilbo, Frodo, Gandalf og ringene, flere tusen år tilbake. Det er relativt fredelig i verden, men vennskapet mellom mennesker, alver og dverger er i ferd med å slå sprekker når en ytre fiende ikke er der for å binde dem sammen.

Nye episoder hver fredag

PETTER OG OVERLEVERNE, Sesong 1

TV2: Petter Nyquist med et nytt konsept basert på de som på ulike vis har falt utenfor samfunnet. Denne gang er det folk som har fått livene ødelagt av kriminelle handlinger som er i fokus, og Petter og teamet hans forsøker å finne ut om det er mulig for dem å komme tilbake til et mer eller mindre normalt liv. Her er det overlevende etter Utøya og flere som har vært utsatt for overgrep og vold. – Serien belyser en utrolig viktig tematikk som er nødvendig å sette fokus på. Vold og overgrep rammer flere enn vi tror og mange lever i etterkant med alvorlige traumer som kan prege dem resten av livet, sier Petter Nyquist. Kom i september

Foto: Netflix

SNABBA CASH, Sesong 2

Netflix: Forfatteren Jens Lapidus bok om Stockholms gangsterunivers fra 2006 – Cash – har så langt dannet utgangspunkt for tre filmer (2010, 2012 og 2013), og en TV-serie som hadde sin første sesong i 2021. Handlingen i filmene og TV-serien er bare løselig sammenkoblet, men absolutt alt er vel verdt å se. Her har du svensk gangsterkrig, koblingene mellom hvitsnipp og organisert kriminalitet, og kampen for å komme seg ut av fattigdom og ghetto-tilværelse. 

Kommer i september

Foto: Amazon Prime

A LEAGUE OF THEIR OWN, Sesong 1

Amazon Prime: Basert på en film fra 1992, med norsk tittel «En klasse for seg», handler dette om et damelag i baseball som blir etablert etter at mange mannlige baseballspillere har blitt sendt i krigen. Vi følger en rekke spillere og trenerne deres, i en tid preget av rasesegregering og et tvilsomt kvinnesyn, og serien krysser av temaboksene for rasisme, feminisme og homofili. Åtte episoder ligger allerede ute.

Kom i august

Foto: HBO Max

HOUSE OF THE DRAGON, Sesong 1

HBO Max: Det er veldig godt å se at denne forløper-serien er alt den siste sesongen av GoT ikke var. Den er fascinerende, overraskende, velspilt og spennende. Vi skal noen få hundreår tilbake i tid fra originalen, det er relativt fredelig i verden og Targaryen-­huset sitter på nesten all makt i de sju kongerikene. Imidlertid skal det sjelden mye til før konflikter blåser opp i Westeros, og Targaryn-familien er som familier flest i dette universet; full av intriger og ambisjoner som går på tvers av hverandre. Fire episoder ut i denne serien, og vi er i hvert fall hekta.

Nye episoder hver mandag

Foto: Netflix

THE SANDMAN, Sesong 1

Netflix: Neil Gaimans klassiske serieunivers fra 1980- og 1990-tallet er filmatisert tidligere, men ikke som TV-serie. Dette var riktignok også ment som en film, men en rekke utsettelser og bytte av regissører førte til at man i 2020 bestemte seg for at det skulle bli en serie i stedet. Resultatet ble topplisten til Netflix gjennom august og deler av september, med gode mottakelser blant kritikerne. Dette er mørk fantasy for voksne, og utrolig godt filmet og skuespilt.

Kom i august

Foto: Disney

PISTOL, Sesong 1

Disney+: I 1977 hadde Sex Pistols konsert i Oslo foran 200 tilskuere. En konsert som var så sagnomsust at flere tusen i ettertid har påstått at også de var der. Nå kan imidlertid alle ta del i myten gjennom denne seks episoder lange miniserien, basert på gitarist Steve Jones memoarer. Den tar oss dessverre ikke til Oslo, men viser Sex Pistols vei fra bittesmå klubber til legendestatus. Bandets vokalist John Lydon omtalte serien som «The most disrespectful shit I’ve ever had to endure», men resten av pistolene skal ha vært svært positive. Danny Boyle regisserte serien.

Kom i september

Foto: Disney+

THE OLD MAN, Sesong 1

Disney+: Smått legendariske Jeff Bridges er det lenge siden vi har sett, og når han er tilbake sammen med blant annet John Lithgow er det ikke til å komme unna at vi er svært positivt innstilt. Etter å ha hoppet av fra CIA for mange år siden, er fortiden i ferd med å hente han inn igjen. John Lithgow spiller FBI-agenten som skal hente ham inn igjen med alle mulige midler. Serien fikk god mottakelse i USA, og spesielt skuespillet til Bridges og Lithgow blir selvsagt trukket frem.

Kommer i oktober

Foto: Viaplay

FENRIS, Sesong 1

Viaplay: Krim og drama fra grisgrendte strøk i Norge har vi sett mye av de siste årene, med elementer som spritsmugling, råning, rasisme og mye annet. Denne gang er det ulven som står i fokus, og når en gutt forsvinner i en liten bygd, samtidig som at biologen Emma Salomonsen kommer tilbake, så blir det ulvedebatt, familierelasjoner og hvordan vi opplever naturen som er ingrediensene.  En actionfylt krim regissert og skrevet av Simen Alsvik, som blant annet regisserte «Lilyhammer».

Nye episoder hver fredag

Foto: Paramount 2

YELLOWSTONE, Sesong 5

Paramount+: Serien kommer også på TV2 etter hvert, men vil du se den først så gjør du det gjennom Paramount. Vi møter igjen Dutton-familien, med patriarken John – spilt av Kevin Costner – i spissen. Fyll på med intriger, maktkamp, nabokrangler og kvegkonflikter, og du har grunnen til at denne serien får en stadig økende fanskare, også her hjemme på berget. Har du fortsatt ikke fått sett denne, så har du fire sesonger liggende klare i den digitale spilleren, med femte fordelt utover vinteren. 

Kommer i november

Denne saken ble første gang publisert 14/09 2022.

Les også