Reise: Hellas

Her er våre 15 greske favorittøyer

Hellas er en evig feriefavoritt. Her får du våre favorittøyer. 

Pluss ikon
<b>FREDELIG:</b> Mens øyer som Santorini og Mykonos til tider opplever masseturisme, er tempoet mindre hektisk, men desto mer harmonisk på Amorgos. Interessen for øya tok seg opp etter kultfilmen «Det store blå» fra 1988, men fortsatt i behagelig skala.
FREDELIG: Mens øyer som Santorini og Mykonos til tider opplever masseturisme, er tempoet mindre hektisk, men desto mer harmonisk på Amorgos. Interessen for øya tok seg opp etter kultfilmen «Det store blå» fra 1988, men fortsatt i behagelig skala. Foto: Getty Images/Westend61
Publisert

Svak krone og inflasjon har påvirket nordmenns reiselyst i mindre grad enn en kanskje skulle tro. Kantar har gjennomført en undersøkelse på oppdrag fra reiseoperatøren TUI, som viser at over halvparten av oss skal på utenlandsferie. 53 prosent av nordmennene i undersøkelsen svarer at de skal reise på ferie til utlandet (utenfor Norden) de neste 12 månedene.

Det er et høyere tall enn hos våre nordiske naboer. I Danmark er tallet 48 prosent, i Sverige 42 prosent, mens 37 prosent av finnene skal reise utenlands det neste året. De fleste skal reise akkurat nå - altså enten i juni, juli eller august. Sammen med Spania er Hellas fortsatt mest populær.

– Konkurransen mellom Spania og Hellas som nordmenns overordnede favoritt er som vanlig meget skarp. Men det kan kanskje se ut som om Hellas har et bittelite forsprang, sier Anne Mørk-Løwengreen, kommunikasjonssjef i TUI.

Her er våre favorittøyer i Hellas:

1 Ikaria

Øy langt øst i Egeerhavet og en av de nærmeste øyene til Samos. Men Ikaria er langt mindre preget av turismen og gir en smak av Hellas før masseturismen satte inn. En lang historie med svak økonomi og avsides beliggenhet har paradoksalt nok bidratt til å gjøre øya til en vinner.

<b>IKARIA:</b> Fiskelandsbyen Armenistis på Ikaria. 
IKARIA: Fiskelandsbyen Armenistis på Ikaria.  Foto: Alexandros Dedoukos / 500px

Den gjennomsnittlige levealderen på øya er høy og helseproblemene få. Det har fått mange til å vise interesse for kostholdet på øya, som er lokalprodusert, organisk og omegarik.

Er du ekstra interessert kan du lære lokal kokekunst hos kjendiskokken Diane Kochilas (dianekochilas.com). Bor du hjemme hos Thea (theasinn.com) er også sjansen stor for at du får innsikt i det ikariske kjøkkenets hemmeligheter.

Er du ikke så interessert i mat, så besøk i hvert fall Christos Raches, omtalt som landsbyen som aldri sover. Er du glad i sandstrender, så sjekk ut Armenistis og Nas i nord, og Seychellene-stranden i sør.

Reise dit: Seks-ni timers ferge fra Pireus eller 50 minutter med innenriksfly fra Aten.

2 Antipaxos

En øy, en strand og en taverna. Livet kan knapt bli enklere. Den er motsatsen til jetsettstinne Paxi. På Antipaxos har du lavmælt selskap av geiter, druestokker og surret fra sikadene. Strendene Voutoumi og Vrika kan anbefales. Hit kommer mange med charterbåter, men det ødelegger sjelden magien til disse strendene. 220 bratte trappetrinn opp fra Voutoumi venter kald hvitvin, moussaka, oliven og meze (enkle småretter) på Taverna Bella Vista, som varter opp med en utsikt som lever opp til navnet. Lengre tur? Sett kursen mot landsbyen Vigla eller klippene i sør.

<b>ANTIPAXOS:</b> Joniske Antipaxos høres gjenstridig ut, men er alt annet. Bildet viser stranden Voutoumi. 
ANTIPAXOS: Joniske Antipaxos høres gjenstridig ut, men er alt annet. Bildet viser stranden Voutoumi.  Foto: Tuul & Bruno Morandi

Reise dit: Båt fra Gaios på Paxos, 15–20 min. Paxos nås på cirka en time med båt fra Korfu by (kameliatravel.com), og rundt 90 minutter fra Igoumenitsa på fastlandet (kerkyralines.com).

3 Gavdos

Midt ute i et blått ingensteds venter Gavdos med volumknappen på én og noen av Europas vakreste strender. Lenger sør i Europa kommer du ikke. Krystallklart vann og voksende sanddyner bærer bud om at øya ligger nærmere Sahara enn Aten. Den isolerte beliggenheten og få innbyggere betyr også minimalt med trafikk og fravær av ting som støyer.

<b>GAVDOS:</b> Gavdos ligger syd for Kreta og er den sørligste av de greske øyene. Bildet er fra stranden Sarakiniko.
GAVDOS: Gavdos ligger syd for Kreta og er den sørligste av de greske øyene. Bildet er fra stranden Sarakiniko. Foto: Gatsi/Getty Images

Kanskje ikke så rart at hippier og naturister har omfavnet øya. Stillheten og de langgrunne strendene verdsettes også av barnefamiliene. Ved stranden Sarakaniko finnes flere tavernaer å velge blant og du kan bo på Gavdos ­Studios (gavdostudios.com). Stemningen på Agios Ioannis ligger noen toner nærmere Woodstock 1969.

Reise dit: Gavdos nås med en firetimers båttur fra Chóra Sfakion eller Paleochora på Kreta (anendyk.gr).

4 Gamlebyen, Rhodos

Veven av tårn, palmer, torg og minareter setter spor hos dem som har besøkt Rhodos by. Øyas gamle hjerte er blant Europas best bevarte middelalderbyer. Mellom murer og bueganger finnes Johannitterordenens paradegate Ippoton og Stormesterpalasset, som var ridderordenens hovedkvarter tidlig på 1300-tallet.

<b>RHODOS BY:</b> Den som har ruslet på bymuren i Rhodos by har gjerne fått et minne for livet.
RHODOS BY: Den som har ruslet på bymuren i Rhodos by har gjerne fått et minne for livet. Foto: Starcevic/Getty Images/iStockphoto

En multietnisk labyrint med Süleyman-moskeen, Kal Kadosh Shalom-synagogen, venetiansk arkitektur og kruttsterk tyrkiske kaffe. Vil du unne deg litt hotelluksus, så kan Marco Polo Mansion (marcopolomansion.gr) anbefales. Der får du i tillegg automatisk tilgangen til gamlebyens fredelige morgentimer. Kveldene kan gjerne tilbringes på fiskerestauranten Nireas på Sofokleous 22 og ouzeriet La Varka på Sofokleous 5.

Reise dit: De fleste av de store charterselskapene har Rhodos på programmet

5 Astypalaia

Kritthvit hovedstad, stille strender og duften av nybakt safranbrød. Hvordan denne øya i øygruppen Dodekanesene har greid å snike seg under masseturismens radar er et mysterium. Men sånn er det. Sommerfuglformet, solfylt og kupert. Her er turvennlige stier og glitrende bukter som Kaminakia hvor Lindas taverna serverer mat fra vedfyrt ovn. Likevel er det ingenting som overgår øyas hovedstad Choras.

<b>ASTYPALAIA:</b>  Midt i det store blå mellom Rhodos og Aten, er Astypalaia blant Egeerhavets best bevarte hemmeligheter.
ASTYPALAIA:  Midt i det store blå mellom Rhodos og Aten, er Astypalaia blant Egeerhavets best bevarte hemmeligheter. Foto: Poike/Getty Images/iStockphoto

Over den hvite bygningsmassen troner den venetianske festningen som byr på nydelig utsikt i alle retninger. Rusle så ned til torget med de åtte vindmøllene fra det 18. og 19. århundre. Stikk innom cafeen Mougos, som ligger på andre siden av veien for rådhuset. Dette er en tradisjonell cafe der du gjerne kan bruke litt tid. Da vil du oppdage at skillelinjene mellom stamgjester og sporadiske gjester viskes ut ganske fort.

Reise dit: Ferge fra Pireus (havneby i Athen) 10–12 timer, fire timer fra Naxos. En time med fly fra Aten.

6 Korfu by

På Korfus hovedstad står Hellas for rammen, mens innholdet, duftene og smakene strekker seg lengre enn som så. Det sies at Korfu ikke ligner på noen annen gresk by på grunn av venetiansk, fransk og engelsk innflytelse. Det spilles cricket på gresset på Spianádha-plassen, mens kaffen inntas langs Listongatens franske arkader. Trange smug fører til Sankt Spyridon-kirken fra 1500-tallet og kaffe- og cocktailbaren Mikro Cafe på Kotardou 42.

<b>KORFU BY:</b> Utsikt over det venetianske kvarteret i Korfu by. 
KORFU BY: Utsikt over det venetianske kvarteret i Korfu by.  Foto: carmengabriela/Getty Images/iStockphoto

Den gamle festningen (fra 1546) og den nye (fra 1577), begge bygget av venetianerne, fyller på den vandringsvennlige mosaikken, i likhet med høyder og torg. Klosteret Vlacherna er en stemningsfull opplevelse langs vannkanten på byens sørlige flanke. Også byens kjøkken er preget av den mangefasetterte historie. Mouragia, på Arseniou 15–17, serverer alt fra den kanelduftende kalvefileten sofrito til briam, den greske versjonen av ratatouille. Sundet mot Albania og Balkans fjell danner dessuten en effektfull bakgrunn.

Reise dit: Mange av charterselskapene har Korfu på programmet.

7 Iraklia

Oppdagelsen av orkideen Ophrys heracleotica er kanskje den eneste gangen Iraklia har skapt overskrifter. Den er kjent for knapt noen ting, men er likevel fulladet med distinkte greske kvaliteter, sol, strender og tzatziki. Hovedbyen Agios Georgios tavernaer disker opp med gylne blekksprutringer, meze, stifado og vin karaffel.

<b>IRAKLIA:</b> Denne øya i Kykladene ligger rett sør for Naxos, men tiltrekker seg lite oppmerksomhet.
IRAKLIA: Denne øya i Kykladene ligger rett sør for Naxos, men tiltrekker seg lite oppmerksomhet. Foto: Cavan Images/Getty Images

Villa Meltemi (meltemi-iraklia.gr) er et fint sted å bo for flotte solnedganger. Alt på øya er innen gangavstand. Havnen, butikkene og stranden. Trenger du en utflukt, så kan fuglefjellet Papas og hulen der kyklopen Polyphemus holdt Odyssevs fange være verdt en visitt. Fiskeørn, grågribb, munkesel og nesedelfiner hører også til øyas meditative rytme.

Reise dit: Ferge fra Pireus syv timer (bluestarferries.com). Båt fra Naxos: En time.

8 Myrtiotissa, Korfu

Det skjer noe med folk som har opplevd Myrtiotissa. Forfatteren Lawrence Durrell omtalte stranden som den vakreste i verden. Hvorfor er ikke vanskelig å forstå. Grønnkledde fjell med klynger av velduftende myrt kolliderer med det Joniske havets svimlende fargepalett. Mange blir så revet med at de bader i nettoen. Tekstiler eller ikke, plassen er ekstraordinær.

<b>KORFU:</b> Myrtiotissa er en populær nudiststrand, men mange besøkende velger å skifte til badetøy før dukkerten. 
KORFU: Myrtiotissa er en populær nudiststrand, men mange besøkende velger å skifte til badetøy før dukkerten.  Foto: Simon Dannhauer/Getty Images/iStockphoto

Ingen generende kommersialisering eller trafikk. Bare to små viker og krystallklart hav under bratte klipper. Håndmalte skilt viser retningen fra landeveien mellom Korfu by og Glyfada-stranden. Trenger du forfriskninger eller mat, venter Elia Taverna (eliamirtiotissa.com) på et utspring over stranden. På menyen står klassiske retter som pastisada, sofrito og stifado.

Reise dit: For eksempel buss fra Korfu by mot Glyfada (greenbuses.gr). Hopp av ved veiskillet mot Myrtiotissa. Kort vandring til havet.

9 Kastellorizo

Skaler ned og skrell vekk alt unødvendig. Hellas' østligste utpost rett utenfor den tyrkiske kysten er en postkortperfekt mikroverden i Technicolor. Avstandene er korte, tonen døsig. Bare noen få skritt fra øyhovedstadens gamle handelshus og brygger hopper du ut i det blågrønne havet.

Tar du rusleturen til søsterlandsbyen Mandraki, så kommer du til torget som ble kjent takket være Gabriele Salvatores Oscar-vinnende film Mediterraneo.

<b>KASTELLORIZO:</b> Kastellorizo ligger langt øst utenfor den tyrkiske kysten. 
KASTELLORIZO: Kastellorizo ligger langt øst utenfor den tyrkiske kysten.  Foto: nejdetduzen/

Plassen tiltrekker seg både filmentusiaster og matelsker, som gjerne skal innom tavernaen Ta Platanias for salantroumasi, fylt løk med ris, tomater, mynte og spisskummen. Ruinene av ridderborgen Castello Rosso og en båttur med påfølgende svømming i grotten Blue Cave er de største attraksjonene på øya, som har tyrkiske minareter og anatolisk kyststripe som bakteppe. Flott overnatting venter på Mediterraneo (mediterraneo-kastelorizo.com) og Karnayo (karnayo.gr).

Reise dit: Fra Rhodos med fly, 40 minutter, hurtigbåt to og en halv time og tre og en halv time med ferge

10 Symi

Dersom det fantes en best off-innredningskatalog for middelhavsøyer ville omslaget vært fra Symi. ­Hovedstaden Yialos pastellfargede hus klamrer seg fast til havneinnløpets klipper. Klokketårn og fargerike detaljer mikses med kaikafeenes puter, solstoler og parasoller. Etter 450 trappetrinn opp Kali Strata venter gamlebyen Chorio, som også kalles Øvre Symi, hvor det er ekstremt lett å nyte livet på koselige tavernaer.

<b>SYMI:</b> Den vakre havna i Yialos med pastellfargede hus har med rette gitt Symi tilnavnet «Eventyrøya»
SYMI: Den vakre havna i Yialos med pastellfargede hus har med rette gitt Symi tilnavnet «Eventyrøya» Foto: Franz Marc Frei/Getty Images

På The Old Markets (theoldmarkets.com) våkner du panoramautsikt over hus og hav. På Tholos fortsetter dagen med grillet blekksprut eller annet snadder akkompagnert av en mild havbris. Charterbåter kan ta deg videre til stranden Agios Georgios Dysalona, som er omringet av 300 meter høye klippevegger Sørover venter klosteret Panormitis med eget bakeri og hjemmelaget appelsinmarmelade. Kveldsdrinken kan med fordel inntas på Tsati Bar i ytre havn.

Reise dit: Hurtigbåt fra Rhodos 50 minutter (Dodekanisos Seaways, 12ne.gr)

11 Nisyros

I det østligste og vulkanske hjørnet av Egeerhavet finnes denne unike øya som primært er en kollapset vulkan. Den regnes imidlertid som aktiv, men har ikke hatt utbrudd siden sent på 1800-tallet. Kanten på krateret ligger imidlertid rundt 700 meter over havet, og en tur ned i Stefanokrateret bør du få med deg. Dersom det ikke er for varmt, kan du ta fotturen fra landsbyen Nikia til Stefanos og søsterkrateret Polyvotis gule og ulmende overflate.

<b>NISYROS:</b> Nisyros tilhører Dodekanesene. En tur ned i Stefanoskrateret bør du unne deg. 
NISYROS: Nisyros tilhører Dodekanesene. En tur ned i Stefanoskrateret bør du unne deg.  Foto: janiecbros/Getty Images

Eller til stemningsfulle landsbyen Emborio, som balanserer på den øvre kanten av krateret. I hovedstaden Mandraki kan du innta et bedre måltid i skyggen av gigantiske fikentrær på torget Plateia Ilikiomenis. Prøv salat med viltvoksende kapers og sjalottløk eller falafel-slektningen pithia, og rund gjerne av med et glass søt og svalende soumada med mandel og sukker. Fantastiske grøntområder og vulkansvarte strender er en del av pakka på Nisyros.

Reise dit: Båt fra Kos, en-to timer. Direkteferge fra Pireus 13 og en halv time.

12 Olympos, Kárpathos

Karpathos ligger mellom Kreta og Rhodos og nord på øya finnes et stykke Hellas som er uendelig fjernt fra partybyer som Laganas på Zakynthos. Høyt oppe i de brunsvidde fjellsidene ligger husene i Olympos like tett som tibetanske klosterlandsbyer. Stemmer snakker et gammelgresk. Musikken kommer fra strengeinstrumentet lyre og tsampouna, en sekkepipe i geiteskinn.

Karpathoss: Olympos var nesten helt isolert frem til 1980-tallet på grunn av beliggenheten høyt oppe i fjellet.
Karpathoss: Olympos var nesten helt isolert frem til 1980-tallet på grunn av beliggenheten høyt oppe i fjellet. Foto: Getty Images

Her gjøres ting slik de er blitt gjort i uminnelige tider: Arbeidet til håndverkerne og bøndene, kvinnene som i sine rikt utsmykkede folkedrakter gjeter esler. Avsidesliggende beliggenhet og røff natur har bevart Olympos' tradisjoner. Ta en overnatting, så kommer du tettere på. Anemos Hotel (visitolympos.com) har balkonger med utsikt over havet. Landsbyen har flere trivelige, små serveringssteder der det er verdt å trekke frem Milos som ligger ved en av Olympos vindmøller. Fra Olympos kan du ta dagsutflukter til stranden.

Reise dit: Båt fra Karpathos hovedstad Pigadia til Diafani, etterfulgt av en kort busstur til Olympos.

13 Zeus, Naxos

Det gir en storslagen følelse å stå på toppen av det 1004 meter høye Zeus (Zas), det høyeste fjellet i Kykladene. Herfra kan du se halvparten av alle øyene i Hellas, minst ti av dem, i hvert fall. Fjellet der gudenes konge og himmelens hersker vokste opp er lett å erobre.

<b>NAXOS:</b> Utsikten fra 1004 meter høye Zeus på populære Naxos.
NAXOS: Utsikten fra 1004 meter høye Zeus på populære Naxos. Foto: borchee/Getty Images

Det krever ingen klatring, kun vandring. Ta bussen til landsbyen Filoti, som ligger i et av de mest fruktbare områdene av Kykladene med frodige plantasjer av nektariner, sitroner og fiken.

Starter du vandringen her, er det 10 km tur/retur Zeus. Fortsetter du til det lille kapellet i Aghia Marina, kommer toppturen på åtte kilometer totalt. Starter du i Aries Springs i stedet slipper du unna med seks kilometer og da kommer du i tillegg forbi Zevs grotten, gudens soverom.

Etter strabasene venter belønningen på en uteservering i Filoti: Yoghurt med honning og valnøtter - eller bare en øl eller to.

Reise dit: Buss fra havnen i Naxos til landsbyen Filoti tar cirka 40 minutter.

14 Hydra

Velkommen til øya uten veier og biler. Uansett hvor du skal, tar du beina fatt eller en båttaxi. Varer fraktes med esel eller traktor. Hydra kan egentlig ikke skryte av så mange sandstrender heller, men det betyr ikke manko på muligheter for en dukkert. Tvert om. Du soler deg på klippene og hopper uti - eller stiger ned i det krystallklare vannet via badestiger.

Hydra: På Hydra møtte Leonard Cohen norske Marianne Ihlen. Det førte blant annet til sangen «So long, Marianne».
Hydra: På Hydra møtte Leonard Cohen norske Marianne Ihlen. Det førte blant annet til sangen «So long, Marianne». Foto: Getty Images

Om kveldene, når dagsturistene har dratt sin kos, er det bare summingen fra tavernaene igjen, ispedd bølgenes myke skvulp og suset fra den milde kveldsbrisen. Fra 60-tallet og utover hang Leonard Cohen på Hydra. På den tiden manglet øya både strøm og telefonforbindelse. Da ledningene til slutt ble installert, skrev Cohen sangen Bird on a wire.

Reise dit: Hurtigbåten fra Pireus tar litt over en time.

15 Egiali, Amorgos

Med hurtigbåten tar det litt over en time å komme seg til Egiali fra Santorini. Avstanden i karakter og antall turister er betydelig større. På Amorgos er turismen småskala og i samspill med øyas naturforhold. Sauer, geiter, oliven, vindruer og fiske har lenge vært de dominerende næringsveiene på Amorgos. Strendene er få og små. Tavernaene er tradisjonelle. Uteliv ikke-eksisterende.

Amorgos: Like ved stranden Kalotaritissa Beach på Amorgos kan du få nærkontakt med vraket av frakteskipet «Olympia» som strandet i en vinterstorm i 1980.
Amorgos: Like ved stranden Kalotaritissa Beach på Amorgos kan du få nærkontakt med vraket av frakteskipet «Olympia» som strandet i en vinterstorm i 1980. Foto: Getty Images

I stedet byr øya på en ubestemt følelse av stillstand, frihet og lojalitet til det opprinnelige. Bo i Egiali med øyas lengste strand og gå oppover dalen til landsbyene Tholaria og Langada. Fjellet over ligner en dragerygg. Det dufter av timian og rosmarin. Fra Tholaria kan du ta en avstikker til til Mikri Glifada-stranden for en forfriskende dukkert. Er du i Langada, bør fortsette oppover fjellet til ruinene av en vindmøllene på toppen - der i tillegg utsikten er slående.

Reise dit: 75 minutter med hurtigbåt fra Santorini (Thira) og seks timer og 30 minutter fra Pireus.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 34 2023

Denne saken ble første gang publisert 21/06 2023.

Les også