Forhold til svigermor

Da sønnen skilte seg, inviterte Synnøve (59) ekskona til en prat

Hva skjer med forholdet til svigerdatteren etter et brudd? Da sønnen skilte seg, inviterte Synnøve (59) hans ekskone Susana (34) hjem til seg for en prat.

Pluss ikon
<b>KAFFEKOS:</b> De to damene møtes gjerne flere ganger i måneden, og Susana beskriver ekssvigermoren som en helt uvurderlig samtalepartner.
KAFFEKOS: De to damene møtes gjerne flere ganger i måneden, og Susana beskriver ekssvigermoren som en helt uvurderlig samtalepartner.
Publisert

I Stavanger møter vi Synnøve Thunheim og Susana Godoy Medel. Vennskapet strekker seg ni år tilbake i tid, da den flotte jenta fra Chile ble presentert som Synnøves kommende svigerdatter.

– Jeg fikk vite om Susana bare et par uker før hun kom til Norge for å møte sønnen min, Steffen. De to traff hverandre på nettet og hadde allerede hatt kontakt i et par år. Nå hadde de bestemt seg for å finne ut om forholdet virkelig var verdt å satse på, forteller Synnøve, og mimrer tilbake til samtalen med sønnen.

Hun legger ikke skjul på at hun som mamma i utgangspunktet var ganske skeptisk i forkant av besøket. Aller mest på grunn av den lange avstanden.

Ville et slikt forhold egentlig kunne fungere på sikt, eller ville det føre til en stor skuffelse for de unge?

Godt inntrykk av svigerdatter

Samme dag Susana landet på norsk jord, fikk hun hilse på Synnøve. Det var et raskt møte på Synnøves jobb, men det skulle bare gå et par dager før de to møttes igjen. Denne gangen på middagsbesøk og med god tid til en ordentlig prat for å lære hverandre bedre å kjenne.

– Jeg fikk umiddelbart et veldig godt inntrykk av Susana og tenkte at henne kommer jeg til å like. Hun var så søt, vennlig, imøtekommende og enkel å snakke med, sier Synnøve og ser varmt bort på ekssvigerdatteren.

Også Susana ser tilbake på deres første møte med stor glede. Ikke minst husker hun at hun ble overrasket over hvor ung Synnøve var. Kjæresten hadde beskrevet mammaen sin som «en snill, gammel kvinne», så hun så for seg en dame godt oppe i årene.

– Jeg falt umiddelbart for det at hun var åpen og sosial, sier Susane.

– Spesielt fordi jeg selv kan være litt sjenert i starten i møte med nye mennesker. Det at hun var så glad og hadde så godt og smittende humør, gjorde det mye enklere for meg å være trygg og avslappet.

– Jeg tror faktisk Synnøve inviterte meg med ut på en gåtur allerede første dagen, og det bidro så klart til at jeg følte meg akseptert og velkommen i familien.

Les også: «Hvem er morfar», spurte William (3). Det ble starten på en utrolig historie

Varmt og godt vesen

Siden gikk alt slag i slag: Susanas opphold i Norge ble til en tremåneders ferie. Kort tid etter at hun reiste, dro Synnøves sønn den lange veien til den andre siden av jordkloden for å se kjæresten igjen.

På dette tidspunktet var de stormforelsket i hverandre og giftet seg dagen før Steffen satte seg på flyet tilbake til Stavanger. Snart var også Susana tilbake, og denne gangen skulle det bli for godt.

– Susana ble veldig raskt som en datter for meg, og jeg lot meg sjarmere og ble så glad i hennes varme og gode vesen, forteller Synnøve.

Syv år etter de giftet seg i Chile, ble det slutt mellom Susana og Synnøves sønn. I løpet av de årene hadde lille Snorre (5) kommet inn som en lykke i livet deres, til stor glede for bestemor.

  • For å klare å beholde en nær relasjon kan det være viktig å definere vennskapet deres. Hvem ønsker dere å være for hverandre? Tåler andre rundt dere vennskapet deres? Vil vennskapet tåle at nye kjærester kommer til?
  • Unngå å kritisere andre familiemedlemmer/ekser/nye kjærester i hverandres nærvær. Dette kan påvirke relasjonen deres.
  • Nære relasjoner krever pleie og initiativ for å vedlikeholdes. Å sette av tid til hverandre er en fin måte å vise at du bryr deg om den andre.
  • Vær tydelig på hva du trenger av den andre og hvilke behov du har. Så lenge du snakker med jeg-budskap og bruker god form på det som blir sagt, er det mye som kan deles.
  • For å komme nær hverandre trenger vi å være åpne, ærlige og tydelige. Våg å vise følelser og vær raus med den andre. Når jeg kan være hele meg – kan du være hele deg.

Kilde: Heidi Ulrikke Moen, gestaltterapeut MNGF for Osloterapeutene)

Se mer

Den første tiden etter skilsmissen kjente Synnøve på mye redsel og usikkerhet: Hva ville skje fremover? Ville hun få beholde det nære forholdet til Susana? Hva om hun valgte å ta med seg den lille sønnen og flytte tilbake til hjemlandet? Tankene var mange og ofte vonde.

– Heldigvis tok det ikke lang tid før du kontaktet meg og spurte om jeg kunne komme bortom for en prat. Den samtalen tror jeg gjorde veldig godt for oss begge, og jeg fikk forsikret deg om at både min og Snorres fremtid er her i Norge, sier Susana åpenhjertig.

Les også: – Folk trekker seg unna når jeg forteller hvordan pappa døde

Lettet

Synnøve nikker bekreftende og husker hvor lettet hun kjente seg etter akkurat den dagen.

– Jeg følte meg sikker på at vi to ville fortsette å ta vare på hverandre, og at det som hadde skjedd mellom Susana og min sønn, ikke skulle få påvirke oss. Ikke minst var det viktig at Snorre skulle få kjenne på at han har en samlet familie i oss alle.

Susana legger likevel ikke skjul på at hun lenge var engstelig for at hele svigerfamilien skulle se på henne som «fienden» etter samlivsbruddet, og hun fryktet en periode at hun ville miste Synnøve. Den redselen skulle vise seg å være helt ubegrunnet.

– Jeg forventet overhodet ikke hennes kjærlighet og støtte og tenkte at det å miste henne var en del av prisen å betale for bruddet. For meg ble det utrolig sterkt å oppdage at det ikke ble som jeg hadde fryktet, og at Synnøve fortsatte å være der for meg, akkurat som hun hadde lovet helt fra starten, sier Susana rørt.

Les også: En dag åpner lille Gerd den forbudte skuffen. Da faller alle brikkene på plass

Må gi og ta

Både Synnøve og Susana er tydelige på at det nære og gode samarbeidet har krevd en del av dem begge. Noe av nøkkelen, er de enige om, har vært å fokusere på det de to har sammen, uavhengig av relasjonen til Synnøves sønn. Å vise hverandre empati, respekt og forståelse.

  • Ha forståelse for at alle synes et samlivsbrudd er vondt og vanskelig. Husk at det alltid finnes to sider av historien, og at begge er verdt å lytte til.
  • Tenk over hva dere som ekssvigermor og ekssvigerdatter forventer og ønsker av hverandre.
  • Vær tålmodige og ærlige. Det kan ta litt tid før ting roer seg etter et brudd, og det er helt naturlig.
Se mer

– Det er ikke alt som er like naturlig å forklare og fortelle mammaen til eksen din, så for meg har det vært viktig å se på det som er her og nå, og ikke hva som gikk galt, sier Susana.

I Synnøve har hun funnet en som støtter henne og som oppmuntrer til å følge drømmer. En som alltid stiller opp og er en helt uvurderlig samtalepartner.

Som oftest møtes de to damene flere ganger i måneden: Gjerne for en gåtur, et kafébesøk, ut for å spise en god middag eller en tur på lekeplassen med lille Snorre. Praten sitter alltid løst.

De to damene er ikke i tvil om at de ønsker å være en viktig del av hverandres liv for alltid.

– Vi har vært heldige, konstaterer Susana og ser kjærlig bort på ekssvigermoren.

Denne saken ble første gang publisert 18/02 2021.

Les også