Reise: Hellas

Hellas' fantastiske fastlands­perler

Mye handler om øyene når reiselysten vender mot Hellas, men fastlandet har mer enn nok av skatter å by på.

Pluss ikon
<b>STRANDET:</b> De færreste vil ha noe imot å strande på Pelion-halvøya for en lengre periode.
STRANDET: De færreste vil ha noe imot å strande på Pelion-halvøya for en lengre periode. Foto: Westend61/Getty Images
Sist oppdatert

Ifølge reisebyrået Tickets trendrapport for 2023 har bestillingene av reiser til Hellas økt med 200 prosent sammenlignet med samme periode før pandemien, og ifølge reisearrangøren Ving seilte Hellas opp som en favoritt blant norske feriegjester i fjor.

Mye tyder på at også sommeren 2023 blir en Hellas-sommer for mange nordmenn på jakt etter sol og varme. 38 prosent av de 4317 respondentene som deltok på Vings spørreundersøkelse Travel Panel svarte at Hellas er stedet de har mest lyst til å besøke i sommer. De fleste ønsker seg nok til en av de mange greske øyene, men vi har 10 tips til store opp­levelser på fastlandet.

1 Ioannina

Ioannina er en innbydende smelte­digel av kulturer. og overgangen skjer plutselig. Byen ligger ved den fjellomkransede innsjøen Pamvotida der kulturene smelter sammen.

Balkan og Hellas. Europa og Eurasia. Kirker, moskeer og synagoger. Oppdag festningen der den albanske herskeren Ali Pascha for drøyt 200 år siden opponerte mot den osmanske sultanen i Konstantinopel.

<b>MUSEUM:</b> Aslan Pasha-moskeen i Ioannina.
MUSEUM: Aslan Pasha-moskeen i Ioannina. Foto: Gatsi/Getty Images

Det etnografiske museet i Aslan Pasha-moskeen er også verdt en visitt. Selv smakene i Ioannina spriker i flere kulturelle retninger. Kanelduftende bougatsa på Select. Baklava og is på Kolionasios. Lam, fisk, vin og annet lokalt snadder på FISA Roufa.

Ioannina ligger dessuten sentralt for flotte utflukter. Ta en båttur ut til Ioanninaøya i Pamvotida, en utflukt til Vikosravinen (se punkt 5), og glem ikke klostrene som klamrer seg fast til de soppformede klippene i Meteora.

Reise dit: Fem og en halv times busstur eller 60 minutter med innenriksfly fra Athen.

2 Pelion-halvøya

Noen busstopp fra byen Volos stikker Hellas en lang og frodig finger ut i Egeerhavet. Når sommeren har svidd vekk grønnfargene på øyene, er de fortsatt skarpe på Pelion.

Grøntområdene følger halvøyas kuperte terreng sammen med sitruslunder og strender. Løvtakene skjuler sågar en og annen landsby som Tsagarada. Bo på stemningsfulle Lost Unicorn (lostunicornhotel.gr).

<b>LUKKET:</b> Damouchari-stranden ligger på østkysten av Pelion.
LUKKET: Damouchari-stranden ligger på østkysten av Pelion. Foto: Nico De Pasquale Photography/Getty Images

Spis den rødvinsspissede chili­pølsen spetzofai på byens svale torg. Steinlagte eselstier fører deg videre. Stranden Damouchari kan anbefales og den godt skjulte Fakistra må du få med deg. Den ligger klemt mellom bratte fjellvegger. I området finnes også den postkortperfekte stranden Mylopótamos som er omgitt av merkelige klippeformasjoner, men som byr på gyllen sand akkurat som den mer åpne Limnionas-stranden.

<b>PARADIS:</b> Mylopotamos-stranden er kanskje Pelions flotteste.
PARADIS: Mylopotamos-stranden er kanskje Pelions flotteste. Foto: Gatsi/Getty Images

Reise dit: Lokalbuss fra Volos til Tsagarada tar rundt 90 minutter. Rutetabeller finnes på ktelvolou.gr.

3 Voidokilia, Peloponnes

Som et omegategn fylt med intens blåfarge på det greske fastlandet. Den kanskje mest billedskjønne stranden i Hellas holder seg utenfor både fergeforbindelser og kjedehoteller. Regionen er Messenia, landskapet det samme Peloponnes som fødte myten om Nestor samt Kalamatas blåsvarte oliven.

<b>OMEGA­FORM:</b> Voidokilia-lagunen er et av naturens mange mesterverk.
OMEGA­FORM: Voidokilia-lagunen er et av naturens mange mesterverk. Foto: MariaUspenskaya/Getty Images

Den døsige lille byen Pylos er som en inngangsport til den halvmåneformede bukten der turkist funklende vann møter gylden sand. Minst like oppsikts­vekkende er mangelen på bygninger og støy.

Mosaikken av strender, hav og laguner ligger naturlig beskyttet. Rosaflammende flamingoer, hvite hegrer og afrikanske kameleoner er blant beboerne. Ta turen opp til restene av Navarino-festningen og få fantastisk utsikt over Voidokilia og Navarinobukten. Nestors hule er også verdt en visitt. (Nestor er i gresk mytologi sønn av Nelevs, konge av Pylos)

Reise dit: To mil med bil fra Pylos eller 12 kilometer med bil eller sykkel fra Costa Navarino Resort (costanavarino.com).

4 Messene, Peloponnes

Få andre steder kan man føle antikkens nærvær som i Messene, hovedstaden i Messenia. Med nærmest kirurgisk presisjon har den 2000 år gamle byen blitt vasket ut av glemselens myr.

<b>TEATER:</b> Komedier og tragedier ble fremført på teatret i antikkens Messenia.
TEATER: Komedier og tragedier ble fremført på teatret i antikkens Messenia. Foto: foto:

Bymurer og vakttårn omgir templer og agoraer. Teater og Asklepios-­komplekset maner frem bilder av Homers «Iliaden og odysseen». I motsetning til den krigerske naboen Sparta manifesterte Messene sin velstand gjennom fredelige verdier, borgerrettigheter og utdanning.

Ruinene av dette samfunnet imponerer og berører: Størrelsen, geometrien og gjennomføringsevnen den vitner om, og presisjonen. Det er dessuten overraskende få turister her, stedets enorme visuelle og historiske kraft tatt i betraktning. Her jobber arkeologer kontinuerlig med å avdekke flere biter av puslespillet.

Reise dit: 22 kilometer med bil fra Kalamata.

5 Vikosravinen

I de ville Pindusfjellene mellom Ioannina og Albania venter om ikke Hellas' største, så i hvert fall dypeste canyon. Regionen kalles for Zagori og minner om et landskap fra en tegneserie om Asterix og Obelix. Innimellom dype skoger og fjell, som kan bli dekket av snø, ligger gamle landsbyer av steinhus. Midt i dette riket til ørner, bjørn og ulv skjærer en to mil lang kløft gjennom landskapet som en sprekk voktet av høy murer av fjell.

<b>RAVINE:</b> Vikos er Hellas' svar på Grand Canyon og Jutulhogget.
RAVINE: Vikos er Hellas' svar på Grand Canyon og Jutulhogget. Foto: traumlichtfabrik/Getty Images

Turen gjennom Vikosravinen krever både godt fottøy, respekt for vær og forhold, og besluttsomhet. Start den en dags lange vandringen fra landsbyen Monodendri. Stien går langs brusende elv og krystallklare kulper, og forbi historiske kapeller.

<b>VIKOS:</b> Tradisjonelle steinhus i landsbyen Mikro Papingo ved Vikos­ravinen.
VIKOS: Tradisjonelle steinhus i landsbyen Mikro Papingo ved Vikos­ravinen. Foto: NurPhoto/Getty Images

Forlat ravinen før Papingo-landsbyene, eller avslutt vandringen i Vikos som har både vertshus, taverna og svimlende utsikt over Hellas' Grand Canyon.

Reise dit: 44 kilometer med bil fra Ioannina.

6 Mystras, Peloponnes

Høyt oppe i fjellene i det sørøstlige Peloponnes ligger Mystras, med ruiner av palasser, kirker og boligkvarter som vitnesbyrd på et utdødd imperium. Landsbyen vokste seg frem i fjellsiden nedenfor festningen som ligger på toppen av det 620 meter høye fjellet.

Festningen ble bygget i 1249 av prinsen av Achaia, William II av Villehardouin, og hadde utsikt over Sparta. Mystras har ligget under forskjellige riker og var et maktsentrum i det bysantinske riket. Ifølge UNESCO er Mystras et eksepsjonelt godt bevart eksempel på en festningsby fra det sen-bysantinske perioden.

<b>IMPONERENDE BYGG:</b> Pantanassa-klosteret i Mystras.
IMPONERENDE BYGG: Pantanassa-klosteret i Mystras. Foto: Leamus/Getty Images

Her kan du oppleve Peribleptos-klosteret fra det 14. århundre med sine imponerende fresker, og den mektige residensen til Despoten av Morea (Despotatet Morea) som hadde hovedsete her fra 1348.

<b>MYSTRAS:</b> Despoten av Moreas imponerende bolig.
MYSTRAS: Despoten av Moreas imponerende bolig. Foto: ankarb/Getty Images

Det er imidlertid liv i ruinene. I Pantanassa-klosteret er det aktivitet. I nabolaget ligger også stemningsfulle Hotel Pyrgos of Mystras (pyrgosmystra.gr), hvis historie og historier knytter stedet til Konstantinopel.

Reise dit: 30 minutter med buss fra Spati (ktel-lakonias.gr). 54 kilometer med bil fra Kalamata.

7 Brettos, Athen

Den anis-fortryllede ouzoen er Hellas mest kjente brennevin, og selvsagt finnes det ouzodestillerier i Athen. Det flotteste og eldste (åpnet i 1909) og mest ikoniske av dem alle er Brettos, som ligger i en gågate midt i den turiststinne bydelen Plaka ved foten av Akropolis.

<b>MEZKE SEG:</b> Ouzo og småretter er smaken av Hellas.
MEZKE SEG: Ouzo og småretter er smaken av Hellas. Foto: Rawf8/Getty Images

Her destilleres ouzo, og den selges både i glass for umiddelbart konsum og i flasker til å ha med hjem. Veggene er dekorert med flasker i ulike farger som med bakgrunnsbelysning skaper en makeløs visuell effekt.

<b>DRINK:</b> Hos Brettos har de mer enn ouzo i ermet.
DRINK: Hos Brettos har de mer enn ouzo i ermet. Foto: Brettos/facebook

Brettos selger for øvrig ikke bare ouzo, men også honning, 200 forskjellige viner, brandy og likører med smak av sitron, vannmelon, peppermynte, appelsin, mango, kaffe og kokos. Alt er produsert lokalt. Mange av brennevinssortene er dessuten basert på eldgamle oppskrifter fra den greske byen Smyrna, som nå ligger i Tyrkia. Brettos er perfekt for en aperitiff før middagen eller for en nightcap før bingen.

Reise dit: Ouzeria Brettos, Kydathinaion 41, Plaka, brettosplaka.com.

8 Kerkinisjøen

Mørke vannbøfler og hvite pelikaner. Oter, gullsjakal og villkatt finnes også her. Hvorfor natur­fotografer, fugletittere og friluftsfolk generelt elsker Kerkinisjøen er ikke særlig vanskelig å forstå. Belasicafjellene speiler seg i det mørke vannet som en gang bare var en myr. Knapt ti mil nord for Thessaloniki venter dette fugle­riket som en gang var et omfattende myr- og sumpområde.

<b>KUNSTIG INNSJØ:</b> Pelkaner på Kerkinisjøen.
KUNSTIG INNSJØ: Pelkaner på Kerkinisjøen. Foto: mauribo/Getty Images

Reguleringen av våtmarkene til en stor og kunstig innsjø begynte i 1932. Kerkinisjøen blir ofte nevnt som et godt eksempel på at behovet til mennesket ikke alltid må skje på bekostning av dyrelivet, som er svært rikt i denne nasjonalparken som har samme navn med innsjøen.

Byen Kerkini er et godt utgangspunkt for å oppleve innsjøen. Kost og losji får du for eksempel hos Oikoperiigitis (oikoperiigitis.gr/en) eller Villa Belles (villabelles.gr). Lei sykkel, båt eller hest. Hver årstid har sine høydepunkter.

Reise dit: 97 kilometer med bil fra Thessaloniki.

9 Delfi og Parnassos

Da man i 1880 begynte å grave i den bratte skråningen ned mot Korintbukten, fant man antikkens mest populære pilegrimsmål: Oraklet i Delfi, viet til guden Apollon. Oraklet talte gjennom prestinnen Pythia. Delfis beliggenhet i fjellsiden, cirka 550 meter over havet i Parnassos, må gjøre stedet til Hellas flotteste arbeidsplass for arkeologer. Nedenfor ligger det speilblanke havet.

<b>ORAKEL:</b> Restene av Apollontemplet og Oraklet i Delfi ved Parnassos­fjellet.
ORAKEL: Restene av Apollontemplet og Oraklet i Delfi ved Parnassos­fjellet. Foto: Leamus/Getty Images

Overfor ligger det 2500 meter høye fjellet Parnassos, det etymologiske opphavet til parnass om diktningens opphøyede verden. Når du har stirret deg mett på ruinene av det sagnomsuste oraklet, vandrer du videre på den gamle stien som tok Pans og hans tilhengere opp til den korykianske grotte. Så tilbake til Delfi gjennom skogen med utsikt over olivenlundene, bukten og fjellene på Peloponnes. Sugen på flere fotturer? Parnassos har et stinett som omfatter rundt 100 kilometer med gangvei.

Reise dit: Delfi ligger 16 mil vest for Athen. Info om fotturer på onparnassos.gr/en.

10 Akropolismuseet, Aten

Atens flotteste museum huser det beste av alt som finnes rundt Parthenon-tempelet. Men det er noe som mangler. Mange av Parthenonskulpturene finnes i British Museum i London. På begynnelsen av 1800-tallet fikk den britiske ambassadøren angivelig tillatelse til å eksportere dem, men mange grekere vil bestride denne påstanden. Landet var okkupert. Kolonimakten, det osmanske riket, hadde ingen rett til å selge. Grekerne vil ha de uvurderlige kulturskattene tilbake, britene nekter.

<b>BAK AKROPOLIS:</b> Det nye museet ligger i gågaten på baksiden av Akropolis og er godt synlig i nabolaget.
BAK AKROPOLIS: Det nye museet ligger i gågaten på baksiden av Akropolis og er godt synlig i nabolaget. Foto: Biggunsband/Getty Images

Det nye Akropolismuseet åpnet i 2008 og mye av grunnene til at det ble bygget var at grekernes krav på Parthenon-marmoren ble møtt med argumenter om at de manglet egnede lokaler. Grekernes krav har fått støtte fra den britiske organisasjonen Marbles Reunited, men striden pågår fortsatt. Museet er åkkesom fullt av skatter som det er verdt å få med seg. (Red.amn.: En avtale om tilbake­føring skal nå være inngått mellom British Museum og Akropolismuseet)

<b>ATEN:</b> Akropolismuseet rommer uvurderlige skatter, men mangler Parthenon-marmoren – The Elgin Marbles.
ATEN: Akropolismuseet rommer uvurderlige skatter, men mangler Parthenon-marmoren – The Elgin Marbles. Foto: Akropolismuseet

Reise dit: Mens det gamle Akropolismuseet ligger på selve Akropolis, øst for Parthenon, ligger det nye museet i gågaten på bak­siden av Akropolis. theacropolismuseum.gr/en

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 19 2023

Denne saken ble første gang publisert 22/06 2023, og sist oppdatert 04/03 2024.

Les også