Evig Kjærlighet

Henning og Solveig fant tilbake til hverandre etter 40 år

Henning (69) og Solveig (67) var ungdomskjærester. 40 år senere sto Henning plutselig i butikken hvor Solveig jobbet.

<b>SAMMEN IGJEN:</b> Som unge var Henning og Solveig nære, men de mistet kontakten i 40 år, før skjebnen førte dem sammen igjen.
SAMMEN IGJEN: Som unge var Henning og Solveig nære, men de mistet kontakten i 40 år, før skjebnen førte dem sammen igjen. Foto: Heidi Lundsgaard
Publisert

Vi befinner oss på slutten av 60-tallet. Og dersom det er noen som kan huske stemningen på den lokale kroen, så er det Solveig og Henning Stenbjerg.

Dit kom de jevnlig og lyttet og danset til datidens band. I baren kunne man få rom og cola eller gin og lime.

Selv om Henning og Solveig bodde i forskjellige byer, kjente de hverandre godt, for de gikk på samme skole, og Henning var god venn med Solveigs eldre bror.

– Vi solgte øl på kroen, og om kvelden, når det gikk mot stengetid, solgte vi smørbrød. Det var ett for halvannen krone og tre for en femmer. Folk var jo som regel godt påseilet, så de sa alltid: «Gi meg tre», smiler Henning i dag når han tenker på det gode salget.

<b>KLAR FOR FEST:</b> Slik så Solveig ut i 1967, da hun skulle på fest på den lokale kroen. Og Henning møtte hun nesten alltid der.
KLAR FOR FEST: Slik så Solveig ut i 1967, da hun skulle på fest på den lokale kroen. Og Henning møtte hun nesten alltid der. Foto: Heidi Lundsgaard

Solveig var alltid behjelpelig med å rydde opp etterpå.

– En kveld etter en fest spurte Henning om han kunne få følge meg hjem til der jeg bodde. Det ble nok et par kyss underveis, men ingen sex fordi vi var ikke så opptatte av det den gang, sier Solveig og smiler.

– Men det var nære på, sier Henning og ler.

Tilfeldigheter

At de sitter og utveksler gamle minner i dag i deres felles hjem i Holbæk, noen mil vest for København, er kun tilfeldigheter. For selv om det ble flere stevnemøter, rant forholdet ut i sanden, og i 40 år så de hverandre ikke.

– Den gang føltes avstandene større, for det fantes jo ikke mobiltelefoner og Internett, og derfor var det vanskeligere å holde kontakten, husker Henning.

<b>FORHOLDET TOK SLUTT:</b> Henning fikk lærlingplass i en herreklærforretning litt lenger unna, og det førte til at Solveig og han så hverandre sjeldnere og sjeldnere.
FORHOLDET TOK SLUTT: Henning fikk lærlingplass i en herreklærforretning litt lenger unna, og det førte til at Solveig og han så hverandre sjeldnere og sjeldnere. Foto: Heidi Lundsgaard

Han fikk etter hvert en lærlingplass i en herreforretning i Nykøbing på Sjælland. Der fikk han også nye venner, og besøkene hans hjemme ble færre og færre.

Solveig på sin side fikk jobb i et supermarked, og på midten av 70-tallet giftet hun seg og fikk to barn. Men livet skulle ikke bli lett for den i dag 67-årige Solveig.

– Først døde min mor, så et par måneder senere min mann, og en måned deretter igjen døde min far. Jeg må innrømme at jeg levde mest for barnas skyld, erindrer hun.

Etter hvert fikk Solveig jobb hos en kjøpmann i Bregninge, helt vest på Sjælland. Med tiden utviklet det seg til et nært vennskap mellom de to, og de giftet seg i 2008.

Henning, som hadde vært gift i mange år, jobbet som assurandør i området. En dag gikk veien forbi butikken i Bregninge. Solveig var uvitende om at hennes ungdomskjæreste befant seg i nærheten, men Henning på sin side visste godt at hun jobbet der.

– Jeg hadde litt kontakt med Solveigs søster og svoger, så jeg visste godt hvor hun jobbet.

Les også: Tinnlysestakene i bruktbutikken skjulte en nydelig kjærlighetshistorie

Dype samtaler

Men Solveig visste altså ingenting da Henning plutselig sto i døren til butikken, og han spurte om hun ikke kjente ham igjen.

– Men det gjorde jeg ikke. Da han presenterte seg, sa jeg bare: «Guuud, er det Henning?», og så ga jeg ham et lite klapp på skulderen.

Skjebnen ville det slik at Solveigs mann døde året etter, og hun sto nok en gang og ikke visste hva hun skulle gjøre.

– Jeg var nede i et sort hull igjen, men så ringte jeg til Henning. Jeg visste at jeg kunne snakke med ham.

I tiden som fulgte, kom Henning stadig forbi. For når han kjørte på besøk til sine forsikringskunder, kunne han ofte legge veien forbi Bregninge. Når Henning ringte og spurte om det var kaffe på kannen, satt Solveig klar til å ta imot ham. Og de snakket åpent om alt de hadde opplevd gjennom årene. Også om Hennings vanskelige ekteskap.

– Jeg ble værende i ekteskapet kun for vår datters skyld, og da hun flyttet, manglet jeg en grunn til å flytte. Men den fant jeg, sier han og ser kjærlig på Solveig.

Hun hadde til gjengjeld bruk for ham til å komme videre i livet sitt.

– Du hadde stor tillit til meg, og du hadde bruk for hjelp. Men jeg merket også ganske fort at det var noe mer. Jeg fornemmet tydelig at følelsene fra ungdomstiden ble vekket til live igjen, forteller Henning.

Etter hvert ble det mer enn bare kaffe og forsikringspapirer når de møttes. Det ble en flaske rødvin og dypere samtaler om tilværelsen.

Les også (+) Min søster hadde kuttet meg ut for lenge siden. Så kom arveoppgjøret

<b>HURRA FOR KJÆRLIGHETEN:</b> Solveig og Henning giftet seg klokken 14.15, 11. desember 2013. Det ble til tallrekken 11-12-13-14-15.
HURRA FOR KJÆRLIGHETEN: Solveig og Henning giftet seg klokken 14.15, 11. desember 2013. Det ble til tallrekken 11-12-13-14-15. Foto: Heidi Lundsgaard

Ikke et spesielt romantisk frieri

I dag er Henning skilt fra sin første kone og har flyttet sammen med Solveig. Det gikk nemlig ikke lang tid før han var klar for å fri til henne, for Henning ville ikke gi slipp på Solveig enda en gang.

– Det var ikke særlig romantisk, sier hun med et smil.

– Han kom hjem fra et losjemøte en kveld. Rett før han skulle si god natt, spurte han: «Hva synes du om 11-12-13-14-15?» For meg var det bare en tallrekke, forteller Solveig.

Men Henning hadde lagt en plan om at de to skulle gifte seg 11. desember 2013 klokken 14.15. Og slik ble det.

– Solveig har en ro og en stabilitet som jeg har savnet. Vi kan godt være uenige, men vi kan alltid diskutere det og bli enige om at vi er uenige.

– Men det skjer ikke så ofte, for vi er som regel enige. Og vi liker de samme tingene, legger Solveig til og tenker etter.

– Vi kommer jo også fra det samme miljøet og har en felles referanse, nemlig kroen, sier de to.

Denne saken ble første gang publisert 11/02 2021.

Les også