Der ingen kunne trU at nokon kunne drikke

Dette er verdens mest avsidesliggende puber

Hva med en øl i ødemarka, på en pub som ligger avsides til? Vi har 10 forslag til deg.

<b>AVSIDES:</b> Det finnes ingen bilveier til The Old Forge i Skottland. Du kan komme sjøveien over Loch Nevis eller ta beina fatt. 
AVSIDES: Det finnes ingen bilveier til The Old Forge i Skottland. Du kan komme sjøveien over Loch Nevis eller ta beina fatt.  Foto:  Stephanie Harris
Sist oppdatert

The Old Forge

Skottland

Ligger på halvøya Knoydart i det skotske høylandet.

Ifølge Guinness' Rekordbok er den Stor­britannias mest isolerte pub. Man kommer seg hit via en 10 kilometers fergetur. Spesielt interesserte kan også gå hit til fots, men må i så fall belage seg på 28 kilometers marsj gjennom høylandet. '

Beliggenheten til tross, baren er gjerne full – spesielt i sommermånedene. Mye av ølet i kranene er fra Knoydart Brewery, som skal være Storbritannias mest avsides­liggende bryggeri. Selvsagt.

<b>STRABASIØS ØL:</b> Det er plundrete å komme seg til The Old Forge, men ølet smaker desto bedre.
STRABASIØS ØL: Det er plundrete å komme seg til The Old Forge, men ølet smaker desto bedre. Foto:  Stephanie Harris

Faraday Bar

Antarktis

<b>INTIMT:</b> På Faraday bar, tilhørende forskningsbasen Vernadsky, er fleece og allværsjakker vanlig bekledning.
INTIMT: På Faraday bar, tilhørende forskningsbasen Vernadsky, er fleece og allværsjakker vanlig bekledning. Foto:  Wikimedia Commons
<b>ISBITER:</b> Verdens sørligste pub ligger på forskningsstasjonen Vernadsky på Galindezøya i Antarktis. Isbiter til drinken er sjelden noe problem. 
ISBITER: Verdens sørligste pub ligger på forskningsstasjonen Vernadsky på Galindezøya i Antarktis. Isbiter til drinken er sjelden noe problem.  Foto: Getty Images

Ingen bør bli overrasket over at verdens sørligste pub befinner seg i Antarktis. Puben med det kledelige navnet Faraday Bar, ligger på den lille øya Galindez.

Puben ble opprinnelig designet og bygget av britiske håndverkere i forbindelse med at de bygget forskningsstasjonen Faraday. Da det ble mye trevirke til overs, besluttet de å bygge en pub der de kunne gjenskape følelsen av de lune pubene hjemme i Storbritannia. Puben ble kjøpt av ukrainere i 1996. De beholdt navnet på puben, men tillot seg å legge til elementer fra egen kultur.

Resultatet ble en pub som i dag kan gi assosiasjoner med både London og Kyiv. Her får du med andre ord en duggfriske pint i skjønn forening med husets egen vodka, destillert ved hjelp av smeltevann fra nærmeste isfjell.

Front Bar

Queensland, Australia

<b>BRA BARDISK:</b> Det er stas å kunne skryte av at man har hengt i Front Bar i Birdsville Hotel. Legg merke til alle hattene. 
BRA BARDISK: Det er stas å kunne skryte av at man har hengt i Front Bar i Birdsville Hotel. Legg merke til alle hattene.  Foto:  San Thies/Tourism and Events Queensland
<b>LEGENDARISK:</b> Birdsville Hotel er et ikon i Australia.
LEGENDARISK: Birdsville Hotel er et ikon i Australia. Foto:  San Thies/Tourism and Events Queensland

Ikoniske Birdsville hotell ble bygget i 1884, og har stått midt ute i outbacken i Queensland som et komfortabelt forpleiningssted for innbyggere og tilreisende.

Tettstedet Birdsville ligger langs den 520 kilometer lange grusveien Birdsville Track. Nærmeste storby, Alice Springs, ligger en 19-timers kjøretur unna. Det er hele 1500 kilometer til Brisbane og kjøreturen tar minst to dager. Hotellet har fått mye oppmerksomhet for sin hattevegg inne i Front Bar. For å kunne henge hatten sin her må man ha bodd i Birdsville i minst ett år.

– Uansett om du parkerer bilen din på ut­siden, eller flyet ditt på den lille flystripen rett ved hotellet; så fort du kommer innenfor dørene vil du oppdage at du er på et sted som ikke ligner noe annet, reklamerer hotellet med på sin Facebook-side.

<b>HØY GUINNESS:</b> Nesten 3500 meter over havet i Nepal ligger The Irish Pub.
HØY GUINNESS: Nesten 3500 meter over havet i Nepal ligger The Irish Pub. Foto: foto: Twitter

The Irish Pub

Nepal

Hvor enn man er i verden, finner man en irsk pub. Det er nærmest en sannhet. Men ikke mange irske puber, eller puber i det hele tatt, ligger på 3500 meters høyde i Nepal.

Puben heter kort og godt The Irish Pub og ligger i landsbyen Namche Bazaar. Du må slite for å kunne ta deg en Guinness der. Bilvei finnes ikke og det to dagers gåtur fra nærmeste flyplass. Da eieren satte inn biljardbord, måtte dette bæres til fots.

The Irish Pub er ikke den eneste irske puben i verden som ligger høyt oppe. Paddy's Irish Bar i storbyen Cusco i Peru, befinner seg 3400 meter over havet. Det er tross alt ikke så veldig mye dårligere.

Albatross bar

Tristan da Cunha

<b>FORSAMLINGSHUS:</b> Puben Albatross bar ligger i Prince Philip Hall-bygningen til høyre i bildet.
FORSAMLINGSHUS: Puben Albatross bar ligger i Prince Philip Hall-bygningen til høyre i bildet. Foto: Vidar Bakken
<b>AVSIDES:</b> Tristan Da Cunha ligger midt ute i Sør-­<br/>Atlanteren. 
AVSIDES: Tristan Da Cunha ligger midt ute i Sør-­
Atlanteren. 
Foto: Getty Images

Tristan da Cunha er et britisk oversjøisk territorium midt ute i Sør-Atlanteren som ofte kalles verdens mest isolerte øygruppe.

Kanskje ikke så rart, nærmeste nabo er Sør-Afrika, som befinner seg drøyt 2800 kilometer unna. Det er 4000 kilometer til Falklands­øyene i vest. De 300 innbyggerne, samt de få turistene som finner veien hit, samles ofte på Albatross bar, som ligger inne i Prince Philip Hall-bygget – øyas forsamlingshus.

Flere nordmenn har satt sine ben på Tristan da Cunha, de første allerede i 1937. Det dreide seg om en norsk ekspedisjon som utførte de første grundige undersøkelsene av dyre- og plantelivet på øya.

Også i nyere tid har det vært nordmenn på Tristan da Cunha. Som Vidar Bakken, senioringeniør ved Seksjon for datafangst og samlingsforvaltning, Universitetet i Oslo.

– Jeg har vært to ganger på øygruppa Tristan da Cunha. Begge ganger som guide på en båt fra Oceanwide.

– Tristan da Cunha er vel den plassen som har gjort mest inntrykk på meg av de plassene som jeg har besøkt. Først og fremst er på grunn av det unike dyrelivet med mange endemiske arter og den isolerte beliggenheten, forteller Bakken til Vi Menn.

Marisco Tavern

Lundy, England

<b>MØTEPLASS:</b> Marisco Tavern er den eneste puben på øya Lundy. 
MØTEPLASS: Marisco Tavern er den eneste puben på øya Lundy.  Foto:  The Landmark Trust
<b>HYGGELIG:</b> Lun stemning på Marisco Tavern.
HYGGELIG: Lun stemning på Marisco Tavern. Foto:  The Landmark Trust

Lundy er en liten øy som ligger ute i Bristolkanalen i Atlanterhavet, cirka 20 kilometer vest for Devon. Det tar cirka to timer å komme seg ut til øya med fergen MS «Oldenburg». Vel fremme er det obligatorisk å stikke innom øyas eneste pub, Marisco Tavern.

Der kan du kjøpe hjemmelaget mat som du kan ta med på din vandring rundt på øya. Spør du pent, får du med plastbestikk. Du kan selvsagt spise på puben også, som blant annet serverer hjemmelagde burgere av lam fra øya, bakt potet, varme supper og hjemmebakte kaker.

Spesialiteten er pommes frites med smeltet ost. Puben har selvsagt alle rettigheter.

Karlsberger pub

Svalbard

<b>NORDLIGST:</b> Barene i Longyearbyen, som Karlsberger pub, er angivelig verdens nordligste.
NORDLIGST: Barene i Longyearbyen, som Karlsberger pub, er angivelig verdens nordligste. Foto: Jens Juul

Flere av verdens nordligste puber finner man naturligvis på Svalbard. Den aller nordligste ligger i Pyramiden, et nedlagt russisk gruvesamfunn noen kilometer nord for Longyearbyen.

Det er imidlertid ikke helt comme il faut å besøke Pyramiden nå, og med bakgrunn i Russlands invasjon av Ukraina har styret i Svalbard Reiselivsråd besluttet å ekskludere det russiske statseide selskapet Trust Arcticugol, som eier Pyramiden, fra foreningen.

Men Longyearbyen har flere puber å velge mellom. Karlsberger pub reklamerer med å ha Europas kanskje beste utvalg av konjakk og whisky. Her finner du mer enn 1000 sorter edle dråper å velge mellom.

Little A'le'Inn

<b>UFO:</b> Ser du grønne menn på Little A'le'Inn er det ikke sikkert at det skyldes for mye øl.
UFO: Ser du grønne menn på Little A'le'Inn er det ikke sikkert at det skyldes for mye øl. Foto: Tim Felce
<b>AREA 51:</b> Little A'le'Inn ligger langs Extra­terrestrial Highway i Nevada.
AREA 51: Little A'le'Inn ligger langs Extra­terrestrial Highway i Nevada. Foto: Getty Images

Nevada USA

Denne underlige puben ligger langs Highway 375 i det bitte lille tettstedet Rachel, som ligger cirka 185 kilometer nordvest for Las Vegas i Nevada. På det meste hadde Rachel over 500 innbyggere. Flesteparten av dem jobbet i Union Carbides scheelitt-gruve i Tempiute-fjellet, men da gruven ble stengt i 1988 forlot de aller fleste Rachel.

Det er lite annet enn en bensinstasjon og puben Little A'le'Inn igjen. Rachel tiltrekker seg årlig mange turister av to årsaker: det ligger kun 40 kilometer fra den myteomspunne US Air Force-basen Area 51. Dessuten er området beryktet for utallige og angivelige UFO-observasjoner. Highway 375 ble derfor offisielt omdøpt til Extra­terrestrial Highway i 1996.

Drar du til Rachel, må du selvsagt innom Little A'le'Inn for å prøve deres Alien burger og en iskald Alien Amber Ale.

William Creek Pub

Sør-Australia

<b>ØDE:</b> William Creek ligger øde til langs Oodnadatta Track i Sør-Australia.
ØDE: William Creek ligger øde til langs Oodnadatta Track i Sør-Australia. Foto:  Adam Bruzzone
<b>LIVLIG:</b> Akkurat denne aftenen var det flere mennesker på puben til William Creek Hotel enn det vanligvis bor i «bygda» William Creek.
LIVLIG: Akkurat denne aftenen var det flere mennesker på puben til William Creek Hotel enn det vanligvis bor i «bygda» William Creek. Foto:  Adam Bruzzone

De kan det med avsidesliggende puber i landet «down under». William Creek i Sør-Australia er kjent som Australias minste bygd, og den markedsføres slik: «William Creek is in the middle of nowhere, on the way to somewhere».

Innbyggertallet er seks, men det stiger noen ganger til rundt 30 i vintermånedene. William Creek ligger langs 620 kilometer lange Oodnadatta Track som går gjennom ødemarka i Sør-Australia. «Bygda» er omgitt at det som skal være verdens største kvegfarm, som er på størrelse med Israel.

Selv om William Creek er knøttlite, så har det et hotell som selvsagt har pub. Faktisk regnes William Creek Pub som smått ikonisk. Mange av dem som finner turen til puben har gjerne vært på flysightseeing over saltsjøen Kati Thanda-Lake Eyre eller fjellformasjonene Anna Creek Painted Hills.

<b>UTE I HAVET:</b> Floyd´s Pelican Bar ligger på en sandbanke i Parottee-bukta utenfor Jamaica.
UTE I HAVET: Floyd´s Pelican Bar ligger på en sandbanke i Parottee-bukta utenfor Jamaica. Foto: Dreamstime

Floyd's Pelican Bar

Jamaica

På en grunne i Parottee Bay utenfor sørkysten av Jamaica ligger en av verdens mest unike plasser for en drink: Floyd´s Pelican Bar. Eieren Floyd Forbes hadde en drøm om en bar ute i havet som han og fiskerkompisene kunne samles på.

Basert på drivved, stammer av kokospalme og palmeblader ble baren realisert i 2001. Ryktet spredte seg raskt og straks var det flere enn Floyd og kompisene som kunne nyte en kald Red Stripe på den unike baren, som ligger en 20 minutters båttur fra fastlandet.

Denne saken ble første gang publisert 17/12 2022, og sist oppdatert 06/01 2023.

Les også