Johnny Haglund i New Delhi

Det ulmer under smeltedigelen

New Delhi er byen der vennlighet er en livsnødvendighet. Men den indiske hovedstaden har også en truende side: I trengselen ulmer et voksende hat.

<b>KAOTISK:</b> Delhis gater er fulle av folk. Fulle av alt, egentlig. Hittil har vennlighet og fredelig omgang mellom folk og fe sikret roen. Men nå ulmer det.
KAOTISK: Delhis gater er fulle av folk. Fulle av alt, egentlig. Hittil har vennlighet og fredelig omgang mellom folk og fe sikret roen. Men nå ulmer det. Foto: Haglund, Johnny
Sist oppdatert

Kaoset er komplett og konstant. En kakofoni av lyder, lukter av eksos, eksotiske krydderblandinger og fritert mat trenger seg på. Fargesprakende folk, digre okser, slitne hunder, biler, motorsykler, trehjulinger i bevegelse stopper ikke uten videre for en fotgjenger som forsøker å tråkle seg frem under elektriske ledninger som henger som slyngplanter ute av kontroll mellom hus og bygninger.

Begrepet «mareritt» oppsummerer mitt første møte med den indiske hovedstaden New Delhi i 1988. Jeg husker fortsatt engstelsen jeg følte for å bevege meg i gatene. Jeg kjenner folk fra min verden som har vært her én gang og sitter igjen med noe som kan minne om traumer etter få dager. Det gikk nesten slik med meg også.

Men jeg kom tilbake. Faktisk 27 ganger. For denne enorme byen har noe helt spesielt: Her er vennlighet og omtanke livsforsikring. Får konflikt, rivalisering og fiendskap slå rot i en slik vrimmel, kan helvetet fort være løs. Og nå truer nettopp det.

Tåler hverandre

Blandingen av alt er det unike med Indias hovedstad. Til tross for ekstrem forurensning, fattigdom, elendighet, mas, opptøyer, støy og alt det andre, er New Delhi etter min mening én av verdens mest spennende hovedsteder. Her er på mange måter hele India pakket inn i én by. Århundrer med verdenshandel, erobring og kolonisering har formet byen britene gjorde til Indias hovedstad i 1911.

− New Delhi har i flere århundrer vært et senter for makt, forteller min kamerat i India gjennom 17 år, Moon Boruah, og gjetter på at byen kanskje er verdens mest multikulturelle.

− Folk fra alle kriker og kroker av India har søkt hit gjennom tidene, og resultatet er 26 millioner innbyggere med ulik bakgrunn.

− Folk har lært å leve med hverandre, uavhengig av religion, hudfarge, klesdrakt, kosthold og økonomi i århundrer, sier han stolt.

<b>TRYGT OM BORD:</b> En sykkel-rickshaw med en muslimsk familie som passasjerer, farer gjennom gatene i Chandni Chowk en svært varm og travel kveld i New Delhi. Muslimer og hinduer har i alle år levd fredelig side om side. Nå er noe i ferd med å snu.
TRYGT OM BORD: En sykkel-rickshaw med en muslimsk familie som passasjerer, farer gjennom gatene i Chandni Chowk en svært varm og travel kveld i New Delhi. Muslimer og hinduer har i alle år levd fredelig side om side. Nå er noe i ferd med å snu. Foto: Haglund, Johnny
<b>KREMASJON:</b> Hinduene tror på reinkarnasjon, og her ved elven Yamunas bredder i New Delhi, blir lik brent. Sterke religiøse tradisjoner truer harmonien i en av verdens største byer.
KREMASJON: Hinduene tror på reinkarnasjon, og her ved elven Yamunas bredder i New Delhi, blir lik brent. Sterke religiøse tradisjoner truer harmonien i en av verdens største byer. Foto: Haglund, Johnny

Overbefolket tivoli

Kanskje burde et skilt med advarsler vært satt opp ved inngangen til byens travleste strøk. Folk som er sensitive for blink­ende lys, høye lyder og ekstrem trengsel på lite område bør kanskje tenke seg om to ganger før de søker inn på det 350 år gamle markedet Chandni Chowk.

Da jeg kom hit første gang i 1988, trodde jeg et øyeblikk at gatene var besatt av lommetjuver, tiggere og pågående selgere. Jeg hadde en følelse av å bli tråkket ned av menneskemengden samtidig som jeg ble ranet.

For i skumringen, idet folk er ferdig på jobb og skole, er området som et overbefolket tivoli. Kaoset er faktisk den fremste severdigheten her. Og vennligheten. New Delhis innbyggere er kjent for å være usedvanlig hyggelige også etter indisk målestokk.

<b>PENT PÅ REKKE:</b> En kopp te i en tidlig om morgentime i en av Delhis utallige bakgater inntas i lutter fred og harmoni. Byens innbyggere vet at velvillighet og sjenerøsitet må utvises for at livet skal gå rundt i byen. 
PENT PÅ REKKE: En kopp te i en tidlig om morgentime i en av Delhis utallige bakgater inntas i lutter fred og harmoni. Byens innbyggere vet at velvillighet og sjenerøsitet må utvises for at livet skal gå rundt i byen.  Foto: Haglund, Johnny
<b>RENSER ELVA:</b> Elven Yamunaer endestasjon for rundt 57 % av Delhis kloakk. Vannet stinker deretter og svart som bek. Men det gjør ikke elven mindre hellig blant hinduer som kommer hit regelmessig for å dyppe sitt legeme i vannet.
RENSER ELVA: Elven Yamunaer endestasjon for rundt 57 % av Delhis kloakk. Vannet stinker deretter og svart som bek. Men det gjør ikke elven mindre hellig blant hinduer som kommer hit regelmessig for å dyppe sitt legeme i vannet. Foto: Haglund, Johnny

Må være tolerante

Imøtekommende folk smiler, og snakker i vei om du spør.

− Liker du Delhi så godt at du må ha med et minne hjem, roper en forbipasserende når jeg med mitt store kamera og stativ, minst et hode høyere enn nær samtlige andre, står midt i det travleste og fotograferer.

Trikset er rett og slett å slappe av, ikke la seg stresse opp, men isteden betrakte, lukte, føle denne underlige verdenen som er ufattelig langt unna den verden jeg kommer ifra.

Med så mange mennesker med forskjellig bakgrunn og ståsted, trengt sammen i byens trange kår, må folk være tolerante ovenfor hverandre.

− Hvis ikke går hele byen i lufta, tror Moon. Men så har det skjedd noe, som har gjort denne freden blant innbyggerne svært skjør.

<b>HARDE KÅR:</b> Ravindra jobber om nettene med å grave i Delhis gater. Rør skal legges, og mannen jobber hardt, tjener dårlig og har ingen rettigheter. Men når jeg dukker opp, smiler han og mellom spatakene lurer han på om jeg har lyst til å drikke en te i hjemmet hans etter arbeidstid.
HARDE KÅR: Ravindra jobber om nettene med å grave i Delhis gater. Rør skal legges, og mannen jobber hardt, tjener dårlig og har ingen rettigheter. Men når jeg dukker opp, smiler han og mellom spatakene lurer han på om jeg har lyst til å drikke en te i hjemmet hans etter arbeidstid. Foto: Haglund, Johnny
<b>2500 TONN DAGLIG:</b> Tidligere i år innførte myndighetene et nasjonalt forbud mot engangs­plast. De som blir tatt i å bruke for eksempel plastbestikk og plastposer risikerer fem år i fengsel eller en saftig bot. 
2500 TONN DAGLIG: Tidligere i år innførte myndighetene et nasjonalt forbud mot engangs­plast. De som blir tatt i å bruke for eksempel plastbestikk og plastposer risikerer fem år i fengsel eller en saftig bot.  Foto: Haglund, Johnny

Byens grusomme side

For under overflaten ulmer det i New Delhi, der fattigdom, religiøse konflikter og gjengvoldtekter også er en del av virkeligheten.

New Delhi er verdens mest forurensede hovedstad, og har vært det i fire år på rad.

<b>BREDE:</b> Fra Connaught Place i Delhi, hvor en rekke fasjonable butikker ligger. Mannen foran døren er nattevakt. Hunden bare en venn.
BREDE: Fra Connaught Place i Delhi, hvor en rekke fasjonable butikker ligger. Mannen foran døren er nattevakt. Hunden bare en venn. Foto: Haglund, Johnny

− I New Delhi liker folk å bruke sitt eget kjøretøy, de reiser helst ikke kollektivt, forteller sjåføren av en trehjuls taxi, en auto-rickshaw.

Luftforurensningen er nok verst. Men at gatene i mange områder er fulle av søppel, er også en utfordring. New Delhi ikke har noe system for innsamling og behandling av avfall utover at 2500 tonn søppel blir dumpet daglig på fyllinger rundt om i byen.

Og da det mer enn 65 meter høye søppelfjellet ved Ghazipur-­søppelfyllingen tok fyr og brant vel og lenge tidligere i år, oppsto store giftskyer som blåste over hovedstaden og gjorde den enda farligere å puste.

Men slik har New Delhi vært nesten bestandig. Samhold i Delhi har eksistert på tross av alle utfordringer innbyggerne har. Men nå bobler konflikter opp til overflaten. Mange peker i én retning når de skal forklare det; mot statsminister Narendra Modi.

<b>FATTIGDOM OG SØPPEL:</b> I de varmere månedene sover mange ute på gatene i Delhi. Mellom 150 000 og 200 000 mennesker i Delhi har ikke noe annet sted å sove.
FATTIGDOM OG SØPPEL: I de varmere månedene sover mange ute på gatene i Delhi. Mellom 150 000 og 200 000 mennesker i Delhi har ikke noe annet sted å sove. Foto: Haglund, Johnny
Foto: Haglund, Johnny

Folk fra alle kroker og kriker av India har søkt hit gjennom tidene.

Konflikter

− Jeg aner ikke hva som har skjedd. I mine over 30 år her i New Delhi, har muslimer og hinduer alltid levd i fred med hverandre, forteller en godt voksen mann Moon og jeg møter utenfor byens største moske – Jama Mashid.

4Han forteller at tidligere feiret hinduene den muslimske høy­tiden id sammen med muslimene, og muslimene feiret hinduenes diwali sammen med hinduene.

− Men freden vi muslimer og hinduer opplevde tidligere, er nå borte, hevder han, og viser til en rekke konflikter siden Narendra Modi ble landets statsminister i 2014. Den verste ligger noen år tilbake i tid: 43 mennesker ble drept da 500 unge hindu-menn angrep en moske i Ashok Nagar, New Delhi.

<b>VEIEN UT:</b> Lekselesing på en rolig plett i en bakgate i Delhi kan være veien ut av det støyende kaoset for barn og unge.
VEIEN UT: Lekselesing på en rolig plett i en bakgate i Delhi kan være veien ut av det støyende kaoset for barn og unge. Foto: Haglund, Johnny

Muslim-hat

Dette var den blodigste dagen etter at Modi innførte en kontroversiell lov som gir statsborgerskap til flyktninger fra alle store Sør Asiatiske religioner – med unntak av muslimer.

Modi og hans Bharatiya Janata Party er den politiske fløyen av Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), en militant hindu­nasjonalistisk paramilitær organisasjon, som mener India skal være en Hindu-stat, ikke en sekulær nasjon.

− Modi åpner for at det egentlig er helt ok å trakassere muslimer, eller verre; terrorisere dem, mener mange.

− Fortell dine landsmenn hva som skjer, ber den muslimske mannen meg. Han er overbevist om at det hverken bor hat eller djevelskap i sjelen til 99 prosent av Delhis innbyggere.

− Men når vår leder oppfordrer til det, kommer de som dyrker denne ondskapen til overflaten, hevder mannen og innrømmer at han frykter fremtiden.

Jeg har alltid elsket Delhi, men nå tør jeg ikke lenger bo her.

− Jeg har alltid elsket Delhi, men nå tør jeg ikke lenger bo her med min familie, avslutter han.

En sikh-leder i Delhi, Majinder Singh Sirsa, forteller at de voldelige sammenstøtene mellom muslimske og hinduistiske grupper de siste årene, gjør at også sikhene i byen føler uro. Han referer til de voldsomme anti-sikh opptøyene i 1984 da mer enn 2800 sikher ble drept i Delhi. Dette skjedde etter at statsminister Indira Gandhi ble drept av sine sikkerhetsvakter, som var sikher. Uavhengige kilder hevder så mange som mellom 8000 og 17 000 ble drept til sammen i hele landet under anti-sikh-opptøyene.

Statsminister Modis ganske dårlige rykte

Selv før han ble statsminister, var Modis rykte ikke veldig godt.

Da han var minister i hjemstaten Gujarat, ble han i 2002 beskyldt for å oppmuntre til sekterisk vold. Mer enn 1000 mennesker døde, 800 av dem muslimer, hvilket førte til at han ble nektet visum til USA.

Modi benekter skyld, og ble renvasket av Indias høyesterett i 2012.

Men de som kjenner saken godt, hevder han har blod på hendene.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 58 2022

Denne saken ble første gang publisert 30/11 2022, og sist oppdatert 30/11 2022.

Les også