Pernille og Beppa

Da Pernille og bestefar byttet klær på TikTok, skjedde det ingen av dem hadde ventet

Bestefar Jan Erling «Beppa» (87) og Pernille (20) har et helt spesielt forhold. Både i virkeligheten og på TikTok.

<b>KLOVNERI:</b> Det er liten tvil om at Jan Erling og Pernille tar seg selv lite høytidelig.
KLOVNERI: Det er liten tvil om at Jan Erling og Pernille tar seg selv lite høytidelig. Foto: Privat
Publisert

TikTok fikk et nytt radarpar i 2020 – nemlig Jan Erling «Beppa» Jørgensen (86) og barnebarnet Pernille Solheim Andresen (20) fra Revetal utenfor Tønsberg.

Da Hjemmet besøker pensjonistboligen til Jan Erling sammen med Pernille, får den blide 86-­åringen og hans søte barnebarn hilsener og kommentarer fra folk som går forbi.

De har sett ham på TikTok. Pernille vinker og hilser tilbake. Jan Erling – som Pernille kaller «Beppa» – skjønner ikke helt hvem de er og hvorfor de hilser på ham, men det er jo uansett hyggelig.

– Beppa forstår ikke helt hvordan TikTok fungerer, selv om jeg har prøvd å forklare ham det. Det blir vanskelig å fatte at flere millioner har sett videoene våre, sier Pernille.

Hun ser bort på bestefaren og smiler. Det er lett å se at de to tilbringer mye tid sammen, og at hun vet hva han trenger. Med dårlig hørsel er det ikke alt han oppfatter og får med seg.

En videobasert sosial
media-app. Inneholder korte
videosnutter laget av de som
bruker appen. Sjangrene kan være alt fra practical jokes, stunts, triks, humor, dans og ulike former for underholdning. Innslagene varer fra 15 sekunder til ti minutter.

Se mer

– Vi er heldige som har hverandre. Det er ikke bare Beppa og meg, hele familien vår er veldig nære. Farmor bor rett ved siden av der, og lillebroren min, mamma og jeg bor fem minutter unna. Søsteren min studerer i Trondheim, men bor hos oss innimellom, forteller Pernille.

– Det er kjempefint, ellers hadde jeg ikke holdt ut, følger Jan Erling opp.

Les også: Hos de fleste barn vil det være en helt uskyldig tilstand, mens andre viser seg å være syke

<b>ENKEMANN:</b> Jan Erling mistet kona si Else Berit for to år siden. Han savner henne veldig. Her fra koselige tider på campingplassen.
ENKEMANN: Jan Erling mistet kona si Else Berit for to år siden. Han savner henne veldig. Her fra koselige tider på campingplassen. Foto: Privat

Langsomme dager

Pernille er på en av sine dag­lige visitter. Det umake paret sitter ute på terrassen og nyter sola.

Jan Erling er ikke så rask til bens lenger og holder seg mye hjemme. Da er det fint å få besøk hver dag.

På tøys sier han at Pernille nesten er samboeren hans, fordi de ser hverandre så ofte.

– Jeg har alltid vært vant til å ha mye folk rundt meg, også ble jeg plutselig helt alene. Det er ikke bare-bare, altså, sier han.

Jan Erling mistet kona, Pernilles bestemor, for to år siden. Det var en tung tid for ham. I 2017 mistet han sin eneste biologiske sønn i kreft.

– Kona likte seg også her på Revetal, men hun gikk dessverre bort. Siden har dagene vært veldig langsomme for meg. Med hånden på hjertet kan jeg si at det var flere kvelder jeg la meg og håpet at jeg ikke kom til å våkne dagen etter. Så våknet jeg likevel, og var gråtkvalt. Det var helt grusomt, forteller han.

Pernille holder hånden hans.

– Det er ikke så rart at du har kjent på den sorgen, Beppa. Men det virker som det går bedre nå. Vi er i hvert fall veldig glad for at vi har deg, sier hun og smiler med­følende.

– Takk for det. Ja, nå går det mye bedre, sier Jan Erling.

<b>KLESBYTTE:</b> Pernille og Jan Erling finner på mye rart når de spiller inn videoer til TikTok. Her har de byttet klær.
KLESBYTTE: Pernille og Jan Erling finner på mye rart når de spiller inn videoer til TikTok. Her har de byttet klær. Foto: Privat

Tuller og tøyser

Han er opprinnelig stolt hedmarking, og giftet seg med kone nummer én, som han fikk sønnen sin med. Siden giftet han seg med kone nummer to, som hadde barn fra før – moren til Pernille. Det tok ikke lang tid før de to ble som far og datter.

– Else Berit kom med medbrakt inn i forholdet, og jeg har vært i moren til Pernille sitt liv siden moren var fem år gammel. Jeg husker at hun var så liten at hun satt og husket på fanget mitt, sier han.

Pernille smiler og forteller at de to har vært bestevenner siden hun ble født. De har et helt spesielt bånd.

– Vi har veldig lik humor, og begge to er glad i at det skjer ting. Vi liker musikk og dans, og å tulle og tøyse. Det har vi gjort helt siden jeg var liten, forteller hun.

– Også er vi snille mennesker, begge to. Jeg er ikke noe glad i bråk. Krangel og styr er ikke noe for meg. Jeg er glad i musikk og dans, men det går ikke helt nå lenger, sier Jan Erling.

Barnebarnet beskriver en oppvekst hvor han sammen med kamerater og mormoren hennes pleide å spille opp til dans på plattingen på campingplassen de har pleid å feriere på.

– Jeg savner den dag i dag å spille trekkspill. Jeg har spilt i alle år. Det er gode minner, sier han.

Les også: (+) Det skjedde noe med meg da vi fikk barn. Jeg trodde aldri at det skulle skje meg

<b>CAMPING:</b> Pernille og Jan Erling har mange gode minner fra ferier på den faste campingplassen. Her med Pernilles foreldre og søsken.
CAMPING: Pernille og Jan Erling har mange gode minner fra ferier på den faste campingplassen. Her med Pernilles foreldre og søsken. Foto: Privat

Lite selvhøytidelig

Hvert år har han flyttet ned på campingen og bodd der om sommeren. Tidligere år var det selvsagt sammen med hans kjære Else Berit.

Han har planer om å komme seg til campingen i sommer, også, men han tør ikke lenger å bo der alene. Han er for dårlig til bens. Men tro ikke at han har ligget på latsiden før han kom såpass opp i årene. Med sin sedvanlige form for humor oppsummerer han hvordan årene har gått.

– I hele min levetid har jeg slitt ut fire kjerringer, tre senger og ett par sko. Og det var ikke dyre sko, heller, sier han med et glimt i øyet og til stor latter.

For denne karen finnes ikke selvhøytidelig. Det oppdager man raskt når man tar en titt på TikTok-brukeren hans.

Gjennombruddet skjedde da det var en trend i 2020 at kjærestepar skulle bytte klær. Pernille hadde ikke noen kjæreste å bytte klær med, men Beppa ble med på moroa. Seks timer tok det dem å filme det som skulle bli 30 sekunder med video av de to i hver­andres antrekk.

For som Pernille sier: Han er jo ganske gammel, og ting tar tid. Beppa dro på seg en rosa og kort
festkjole, og videosnutten fikk masse oppmerksomhet og likes. I dag har de hver sin bruker, og noen av videoene får millioner av visninger.

Det er nesten ikke til å fatte.

– Vi får mange kommen­tarer, og det er utrolig koselig. Mange sier at de skulle ønske at de hadde det samme nære forholdet til sine besteforeldre. Vi synes det er veldig gøy, sier Pernille.

– Det er usedvanlig artig, sier 86-åringen.

Les også: Etter at Elin (49) og Ingrid (49) overnattet ute i hengekøye for aller første gang, fikk de en vill idé

<b>BESTEVENNER:</b> – Vi er sammen hver dag. Jeg drar til Beppa enten før eller etter jobb, sier Pernille.
BESTEVENNER: – Vi er sammen hver dag. Jeg drar til Beppa enten før eller etter jobb, sier Pernille.

Mange ønsker samme forhold

Det han ikke synes er like artig, er nettopp det at flere skriver i kommentarfeltet at de skulle ønske de selv hadde et nært forhold til besteforeldrene sine. Det synes han er ganske trist, og han lurer på hva som ligger bak.

– Har de ingen bestefor­eldre, eller bor de på ulike steder i landet? Jeg synes ofte synd på dem som skriver inn, sier han.

Pernille beroliger ham med at det kanskje også er en trøst for dem å se deres videoer, og at det gir dem enten latter eller en god ro. Det er uansett ikke stort de to kan gjøre med saken, men hvem vet – kanskje noen barnebarn har sett muligheten for å tilbringe mer tid med de eldre i familien sin?

– For meg er det helt naturlig å ha en balanse mellom tiden jeg bruker på jevn­aldrende venner og festing, og tiden jeg er sammen med familien min. Jeg synes det er like gøy å være sammen med dem. Vi har alltid vært en livlig familie med mye energi, selv om det også fører med seg litt drama og styr, sier hun.

<b>HYGGE:</b> Jan Erling og Pernille er enige om at de er heldige som har hverandre og resten av familien så tett på.
HYGGE: Jan Erling og Pernille er enige om at de er heldige som har hverandre og resten av familien så tett på.

Ingen familier er perfekte, og det ønsker heller ikke Pernille og Jan Erling å fremstå som. Men at samholdet og nærheten er stor, det kan ingen ta fra dem. Likevel har det ikke bare vært rosenrødt med all oppmerksomheten.

– For noen måneder siden fikk jeg mye hatmeldinger fra folk som mente at jeg misbrukte Beppa, og jeg fikk til og med drapstrusler. Jeg fikk helt sjokk og ble veldig lei meg, men heldigvis har det roet seg ned, sier Pernille.

Moro å bli kjent

Jan Erling foreslo at han kunne lage en video hvor han for­klarte hvordan ting egentlig er på denne TikTok-appen. Som han bare halvveis forstår hva er.

– TikTok for meg er klokka som går. Jeg trodde man
måtte skyte noen eller være pyroman for å bli kjent, men tydeligvis ikke, følger han opp.

Pernille ler, og sier «Du har så teit humor noen ganger!»

– Beppa liker å få folk til å smile og føle seg bra, både på video og i virkeligheten. Han er snart 87 år gammel, men har allikevel masse energi. Hver gang vi skal spille inn en video går han inn i rollene sine og spør: ‘Skal jeg være trist og tankefull nå, eller skal jeg være sånn wow?’. Vi har alltid likt å danse og tøyse, og nå filmer vi det. Nå får alle se hvor fantastisk han er. At han er en bra kar, sier hun.

Jan Erling humrer.

– Jeg mistet den ene puppen min en gang på tåa mi. Det gjorde vondt, sier han.

Latteren runger igjen, det er umulig å la være å le i Jan Erlings selskap. Dynamikken mellom de to er smittende, og det er ingen tvil om at deres forhold betyr veldig mye for Pernille.

– Familien min betyr alt for meg, og jeg vet ikke hva jeg hadde gjort uten ham og
familien min. Jeg hater å tenke på det, for jeg trenger Beppa her. Han er flink til å si hvor mye vi betyr for ham, men jeg tror ikke helt han skjønner hvor mye han betyr for oss, også. Han gjør hver­dagen mye bedre. Når jeg har en tung dag, så vet jeg at jeg alltid kan komme til Beppa og få det bedre bare ved å se ham, smiler Pernille.

Denne saken ble første gang publisert 19/07 2022.

Les også