Festivalsommer

Belgiske ølfestivaler

Belgia er kjent for sine lange tradisjoner for å brygge øl, en kulturarv som de er veldig stolte av.

<b>ØLHUNDER:</b> Belgia og Flandern kan sitt øl, og under Tour de Geuze er det et spesielt surøl som er i fokus.
ØLHUNDER: Belgia og Flandern kan sitt øl, og under Tour de Geuze er det et spesielt surøl som er i fokus. Foto: Tour de Geuze
Sist oppdatert

Tradisjonen er faktisk så sterk og unik at den til og med står på UNESCOs verdensarvliste. Hvert år feires bryggekulturen på en rekke ølfestivaler rundt om i landet, og ølentusiaster fra hele verden tar turen til Flandern i forbindelse med disse festivalene.

Det begynner allerede tidlig i april, og 9.-10. april går Brugs Bier Festival av stabelen. Brugge har en rekke bryggerier og ølpuber, og er et populært reisemål for ølbloggere og andre interesserte fra hele verden. Under festivalen presenterer rundt 100 belgiske bryggerier mer enn 500 øl, og mange restauranter tar frem ølinspirerte menyer i løpet av festivalhelgen.

To uker senere er det Zythos Beer Festival i Leuven, som er like utenfor Brussel. Dette er en av de største ølsmakingsfestivalene i Europa, og eksklusivt tilegnet belgiske øl. Her serverer mer enn 100 bryggerier over 600 forskjellige ølsorter til festivalens 15 000 besøkende.

<b>LEUVEN:</b> Den lille byen utenfor Brussel er åsted for flere av festivalene.
LEUVEN: Den lille byen utenfor Brussel er åsted for flere av festivalene. Foto: Zythos Beer Festival

Neste festival ut er Tour de Geuze, som feirer Geuze – en spesiell type belgisk øl som beskrives som et spontant, surt øl, som Lambic. I løpet av festivalhelgen i månedsskiftet april/mai åpner regionens Lambic-bryggerier og Geuze-produsenter dørene for publikum, og man kan lære mer om den særegne måten å lage øl på.

21.-22. mai er det igjen Leuven som åpner ølportene, for Leuven Innovation Beer Festival. Dette er en møteplass der 16 innovative bryggerier fra hele verden utveksler ideer, starter samarbeid – og viser frem sine unike brygg. Dette er en unik mulighet for besøkende til å smake på spesielle og innovative øl fra forskjellige deler av verden. Arrangementet finner sted i Velodroom i Leuven.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 16 2022

Mer ølfest

Ølfestivaler finner du over det meste av verden, og i løpet av våren kan du for eksempel besøke disse:

Calgary International Beerfest – Canadas største ølfestival lover mer enn 700 øl fra 200 bryggerier, og avholdes 6.-7. mai.

Mayfest – Chicago avholder sin vårlige ølhyllest 20.-22. mai i år. Dette startet som en hyllest av befolkningens tyske røtter, og er som en slags tysk-amerikansk oktoberfest i mai.

Latviabeerfest – Riga er åsted for balternes største ølfestival. 25.-29. mai kommer folk fra hele verden for å lære mer om latviske øltradisjoner.

Denne saken ble første gang publisert 30/03 2022, og sist oppdatert 30/03 2022.

Les også