Ut på tur i 2023

20 fete reisemål

Klar for nye eventyr, kanskje med en dose bærekraft? Vi har plukket ut 20 flotte reisemål der bærekraften hverken spolerer opplevelsene eller komforten. 

<b>MINST:</b> El Hierro er den minste av Kanariøyene. Christofer Columbus stoppet på øya for forsyninger i 1493, på sin andre reise til Amerika.
MINST: El Hierro er den minste av Kanariøyene. Christofer Columbus stoppet på øya for forsyninger i 1493, på sin andre reise til Amerika. Foto:  BrandCentre Islas Canarias
Sist oppdatert

1 El Hierro, Kanariøyene

Den lille kanariøya El Hierro har ikke storstilt masseturisme som Tenerife og Gran Canaria.

Her serveres kortreist mat, og i stedet for tettpakkede playaer og strandpromenader, kan El Hierro skilte med lavastrender, taggete klipper, naturlig utformede havbassenger og godt skiltede stier gjennom et spennende terreng med endeløs utsikt.

Myndighetene på øya har ambisjon om å gjøre den selvforsynt med energi fra vindkraft. Turbiner som forsynes med vann fra et magasin som ligger i et vulkankrater fungerer som reserveløsning på vindstille dager.

2 Vestfrisiske øyer, Nederland

I Vadehavet utenfor kysten av Nederland ligger de fem små øyene Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland og Schiermonikoog, som sammen utgjør De vestfrisiske øyer – Waddenei­landen på nederlandsk. Tynt befolket, men gjestfritt og fredelig. Godt fergesamband gjør det enkelt å ta seg rundt. For øvrig er sykkel et svært passende fremkomstmiddel.

<b>FRISISKE ØYER:</b> Texel ble en øy i 1170 da en katastrofal oversvømmelse rammet de nordlige delene av Nederland. Oversvømmelsen har fått kallenavnet Allehelgensfloden. Texel skiller seg fra de andre øyene ved at den stort sett består av sand.
FRISISKE ØYER: Texel ble en øy i 1170 da en katastrofal oversvømmelse rammet de nordlige delene av Nederland. Oversvømmelsen har fått kallenavnet Allehelgensfloden. Texel skiller seg fra de andre øyene ved at den stort sett består av sand. Foto: Getty Images

Du får ikke engang lov å ta med bilen til Vlieland og Schiermonikoog. Bærekraft og selvforsyning er målsettinger på øyene. De kan i hvert fall være selvforsynte med øl takket være flere bryggerier, der Texels Bierbrouwerij er det største.

3 Amorgos, Hellas

Mens øyer som Santorini og Mykonos til tider opplever tøylesløs turisme, er tempoet mindre hektisk, men desto mer harmonisk på Amorgos. Her er turistindustrien lokalt forankret. Det gjelder også luksuriøse Aegialis Hotel & Spa. Det eies ikke av en kjede, men en familie fra øya.

<b>LITEN ØY:</b> Det er rundt 2000 fastboende på Amorgos. Det er en uskreven regel at alle husene skal være hvite. 
LITEN ØY: Det er rundt 2000 fastboende på Amorgos. Det er en uskreven regel at alle husene skal være hvite.  Foto: Getty Images

Sauer, geiter, oliven, vindruer og fiske har lenge vært de dominerende næringsveiene på Amorgos. Interessen for øya tok seg opp etter kultfilmen «Det store blå» fra 1988, men fortsatt i behagelig skala. Rom kan leies i tradisjonelle, hvite og sukkerbitformede hus. Mat og drikkes inntas på like tradisjonelle kafeer og tavernaer.

4 Kerala, India

Kerala er Indias grønneste og vakreste delstat. I tillegg er den landets mest økonomisk og sosialt rettferdige. Helsevesenet og skoleverket er bedre og kvinnene er mer likestilte enn ellers i India. I Kerala vokser kokospalmene, maniokplantene, banyantrærne samt te- og krydderbuskene så det nesten høres, mens strendene er lyse og milelange.

<b>RENT:</b> Kerala er kjent for sine fredelige bakevjer med ferskvann. Delstaten regnes som Indias reneste og den som får det første regnskyllet hvert år. 
RENT: Kerala er kjent for sine fredelige bakevjer med ferskvann. Delstaten regnes som Indias reneste og den som får det første regnskyllet hvert år.  Foto: Getty Images

Mararikulam, eller Marari Beach, rett sør for den gamle kolonistaden Kochi, kan anbefales. Her kan du mingle med lokalbefolkningen som dyrker ris og fisker. Den ene dagen kan du leie sykkel og trå opp ned og langs kysten. Den andre kan du leie kano og utforske elver og hav.

5 Tog i Sveits

Verdens beste land når det gjelder å ta seg rundt på skinner. Togene i Sveits tar deg til de høytliggende alpebyene, gjennom vakker natur og over imponerende ingeniørkunst, noe som ikke minst er beskrivende for den UNESCO-­listede Bernina-linjen som går over 196 broer, der Landwasserviadukten er den aller flotteste.

<b>VERDENS BRATTESTE:</b> Toget opp til 2132 meter høye Pilatus i Sveits regnes om verdens bratteste tannhjul-jernbane. På det bratteste er hellingen hele 48 prosent. 
VERDENS BRATTESTE: Toget opp til 2132 meter høye Pilatus i Sveits regnes om verdens bratteste tannhjul-jernbane. På det bratteste er hellingen hele 48 prosent.  Foto: Simon von Dach

Jungfraubahn tar deg sågar til Europas høyestliggende jernbane­stasjon på Jungfraujoch, 3454 meter over havet. Praktisk talt alle togene er elektriske, bortsett fra enkelte veterantog, som Brienz Rothorn Bahn: et damp­lokomotiv som har fraktet turistene opp til 2350 meter høyecBrienzer Rothorn siden 1892. Og blir du sugen på Italia, ligger det bare en kort togtur unna.

6 Virunga, Øst-Afrika

Lite måler seg med å stå ansikt til ansikt med en 200 kilos sølvrygg-gorilla. Etter sjimpanser og dvergsjimpanser er gorillaene våre nærmeste slektninger, og det merkes dersom man får nærkontakt. Fjellgorillaene i Øst-Afrika var nære full utryddelse på 1900-tallet, men heldigvis finnes det fortsatt noen individer. Fjellgorillaene finnes kun i Virunga-fjellene og nasjonalparken Bwindi som ligger i Den demokratiske republikken Kongo, Uganda og Rwanda.

<b>SLEKTNINGER:</b> Cirka en tredjedel av de rundt 1000 gjenværende fjellgorillaene lever i de beskyttede skogene i Virunga nasjonalpark.
SLEKTNINGER: Cirka en tredjedel av de rundt 1000 gjenværende fjellgorillaene lever i de beskyttede skogene i Virunga nasjonalpark. Foto: Getty Images

En tredjedel av verdens gorillaene lever i Virunga. Prisen for å se dem i sitt rette habitat er høy, mellom 4000 og 14 000 kroner for en time, men det er disse pengene som gjør det mulig å beskytte ikke bare gorillaene, men også holde liv i andre nasjonalparker med færre besøkende. I Virunga, blant vulkaner, innsjøer og regnskog, lever ikke bare gorillaer, men også aper av mange slag, bøfler, løver og elefanter. Området ligger cirka en totimers kjøretur fra den internasjonale flyplassen i Kigali, hovedstaden i Rwanda.

7 Østersjøkysten

Øyene Rügen og Usedom på den tyske østersjøkysten byr på kilometerlange strender med myk og svært finkornet sand. Her finnes det godt med bilfrie sykkelveier, kurbadhoteller fra tidlig på 1900-tallet, og kiosker som selger fischbrötchen – fisk i brød. Sjekk ut den trivelige badebyen Binz på Rügen og det gigantiske feriekomplekset i nabobyen Prora: det består av åtte identiske blokker, alle 550 meter lange med seks etasjer, bygget for å huse opptil 20 000 tyskere.

<b>ENORMT:</b> Det 4,5 kilometer lange KdF-komplekset i Prora er både heslig og enormt fasciner­ende på en og samme tid. 
ENORMT: Det 4,5 kilometer lange KdF-komplekset i Prora er både heslig og enormt fasciner­ende på en og samme tid.  Foto: Getty Images

Her skulle Wehrmachts soldater samle krefter mellom slagene, Kraft durch Freude (KdF). Etter krigen ble blokkene stående og forfalle, men deler av det gigantiske komplekset ble for noen år siden pusset opp. Det er mulig å leie ferieleiligheter i blokkene, som også huser verdens lengste ungdomsherberge. Du kan enkelt ta deg rundt med lokaltog og sykkel (utleie av sykler finnes overalt). Du kan også lett besøke Polen i samme slengen siden deler av Usedom ligger hos polakkene.

8 Abruzzo, Italia

Abruzzo ligger cirka to timer med bil fra Roma og består av flere nasjonalparker. Her handler det virkelig om sakteferie, roe ned og oppleve naturen, maten og kulturen uten stress. Tradisjonen med sauegjeting holdes i livet av ildsjeler, som eierne av gården La Porta dei Parchi. De tilbyr kost og losji og har også en gårdsskole.

<b>TRADISJON:</b> En gjeter passer på geiter i Abruzzo, noe som ikke er et helt uvanlig syn. Abruzzo er for øvrig kjent for fersk, lokalt produsert mat.
TRADISJON: En gjeter passer på geiter i Abruzzo, noe som ikke er et helt uvanlig syn. Abruzzo er for øvrig kjent for fersk, lokalt produsert mat. Foto: Getty Images


I tillegg kan du adoptere en sau. Ved å betale en slant til gårder som La Porta dei Parchi bidrar du til å holde den italienske landsbygda levende. Til gjengjeld får du produkter fra gården sendt hjem til deg hvert år. Du kan imidlertid nøye deg med lunsj. Såkalt «agroturisme» – bondegårdsferie – er utbredt i Italia, og innebærer som regel real italiensk bondekost etter spis til du
sprekker-­prinsippet.

9 Berlin, Tyskland

En av Europas triveligste og mest dynamiske metropoler, som passer like bra til familieferie som en helgetur med gutta. Berlin satser ganske tungt på bærekraft og det finnes plenty med grønne oaser mellom betongblokkene der takene gjerne er prydet med vekster og bikuber. Deler av den gamle flyplassen Tempelhof er gjort om til et stort rekreasjonsområde.

<b>BERLIN:</b> Flyplassen Tempelhof spilte en uhyre viktig rolle da Sovjetunionen og lakeiene forsøkte å sperre alle veier inn til Vest-Berlin i 1948. En vestlig organisert luftbro til Tempelhof sørget for forsyninger til Vest-Berlin. Tempelhof ble stengt som flyplass i 2008.
BERLIN: Flyplassen Tempelhof spilte en uhyre viktig rolle da Sovjetunionen og lakeiene forsøkte å sperre alle veier inn til Vest-Berlin i 1948. En vestlig organisert luftbro til Tempelhof sørget for forsyninger til Vest-Berlin. Tempelhof ble stengt som flyplass i 2008. Foto: Janine Blechschmidt

Avstandene i Berlin er enorme og det kan være litt forvirrende om man skal velge U-bahn, S-bahn eller Regio-tog. Byen er imidlertid perfekt for sykkel som i tillegg gjør deg svært fleksibel. Er du på jakt etter noen spennende alternativer til Kurfürstendamm, Potsdamer Platz og Brandenburger Tor, så sjekk ut bydelene Prenzlauer Berg, Kreuzberg og Neukölln. Byens turistkontor har for øvrig mange gode tips til deg som vil sykle rundt.

10 Tirol, Østerrike

Østerrike er et undervurdert land. Tilgjengelig og lett å reise rundt i. Det er knapt mulig å få det mer «gemütlich» og gjestfritt enn i Tirol, øst i Alpene. Her ligger noen av landets beste skisteder, som St. Anton, Ischgl, Saalbach, Solden og Kitzbühel.

<b>ØSTERRIKE:</b> Pur idyll i Gschlösstal i Øst-Tirol. 
ØSTERRIKE: Pur idyll i Gschlösstal i Øst-Tirol.  Foto:  Julius Silver

Når snøen er borte, åpner fjellene opp for fantastiske fotturer. Det er bare å suge inn den friske fjelluften og jodle i vei. Turistsektoren i Tirol satser hardt på bærekraft siden det er naturen området lever av. Vil du bo luksuriøst i miljøvennlige omgivelser, så sjekk ut Naturhotel Waldklause i Ötztal som er bygget i tre og isolert med saue­ull. Vil du leie leilighet eller kommer med bobil, så anbefales økocampingen Natürlich Hell i Zillertal.

11 Stedsans, Sverige

Man kan jo blitt litt trett av alt dette pratet om bærekraft. Det oser lummer strikkelue og hamp. Noen ganger kan man mistenke at det kun brukes som et honnør­ord uten reelt innhold. Men i Hallands dype skoger har man tatt bærekraft på alvor. Der ligger ekorn-retretten Stedsans: syv arkitekt­tegnede hytter som ligger vakkert og fredelig til ved innsjøen Halla.

<b>SKOGENS RO:</b> Ifølge eierne av Stedsans er ikke mygg noe stort problem, annet enn innimellom ved solnedgang om sommeren.
SKOGENS RO: Ifølge eierne av Stedsans er ikke mygg noe stort problem, annet enn innimellom ved solnedgang om sommeren. Foto:  Stine Christiansen

Tanken bak Stedsans er man skal leve av naturen uten at det påvirker den negativt – og uten at man må gi avkall på luksus og komfort. Du kan selvsagt lage dine egne måltider, men hver lørdag dukes for en femretters middag i fine dining-kategorien. Stedet har også en badstue som flyter på Halla. Blir du lei av å nyte skogens ro, så ligger mega­kjøpesentret Gekås i Ullared kun en time unna.

12 Dominica, Karibia

Kullsvarte strender, øko-hytter og familiedrevne fiskerestauranter. Legg til ni aktive vulkaner, 365 elver, fossefall samt Karibias lengste tursti, og du har Dominica – vulkanøya som lenge har passert under masseturismens radar. Etter at orkanen Maria herjet øya i 2017 erklærte statsminister Roosevelt Skerrit at Dominica skulle bli det første klima­motstands­kraftige landet i verden. Siden den gang har naturen hentet seg inn og flere initiativ kommet til. Blant annet satsing på øko-turisme, grønn energi og forbud mot engangsplast.

<b>BASSENG:</b> Emerald Pool er kanskje Dominica største attraksjon. Den passeres på Waitukubuli-stien, men fossefallet er nok ikke alltid like imponerende som her. 
BASSENG: Emerald Pool er kanskje Dominica største attraksjon. Den passeres på Waitukubuli-stien, men fossefallet er nok ikke alltid like imponerende som her.  Foto: Unsplash

Du kan overnatte i såkalte øko-lodger, som Manicou River eller Jungle Bay, og utforske nasjonalparkene som omfatter store deler av regnskogen og deler av kysten. Er du glad i å gå, så sjekk ut den 20 mil lange turstien Waitukubuli National Trail, som snor seg over hele øya og forbinder avsidesliggende landsbyer med resten av øya. Stien ble anlagt som en hyllest av urbefolkningen, samtidig som den viser hele spekteret av den naturskjønne øya.

13 Procida, Italia

I Napolibukta ligger pastell­fargede Procida. En liten øy som napolitanerne oppsøker for frisk luft og dolce far niente (gleden ved å gjøre ingenting). Procida har et slagord, «la cultura non isola», kultur isolerer ikke, og dette førte til at øya ble Italias kulturhovedstad i 2022. Det innebar ikke å gjøre øya til et slags Disneyland.

<b>HOVEDSTAD:</b> Procida er den minste av øyene i Napolibukta og har ikke mer enn rundt 10 500 innbyggere. Likevel er den Italias kulturhovedstad i 2022. 
HOVEDSTAD: Procida er den minste av øyene i Napolibukta og har ikke mer enn rundt 10 500 innbyggere. Likevel er den Italias kulturhovedstad i 2022.  Foto: Getty images

I stedet ble det fokus på kultur og bærekraftig turisme. Sentralt i kulturarrangementene har Palazzo d'Avalos figurert, et tidligere renessansepalass som også har fungert som fengsel for noen av Italias verste kriminelle. Blir du sulten, bestill øyas spesialitet: sitronsalat. Mer lokalt blir det ikke. Båten ut til Procida fra Napoli tar cirka 40 minutter.

14 Juliana Trail, Slovenia

Samfunnene rundt De juliske alper i Slovenia valgte å bruke pandemien til omstrukturere sin egen reiselivsnæring. For noen år siden innså myndighetene at nasjonalparken sto i fare for å bli overbelastet, og at de utallige busslastene med turister på kortvarig besøk ga lite kroner i kassa til det lokale næringslivet.

<b>SLOVENIA:</b> Juliana Trail tar deg til Jasna-innsjøen i Kranjska Gora, det mest kjente vintersportsstedet i Slovenia. Her ligger blant annet Planica-hoppbakken.
SLOVENIA: Juliana Trail tar deg til Jasna-innsjøen i Kranjska Gora, det mest kjente vintersportsstedet i Slovenia. Her ligger blant annet Planica-hoppbakken. Foto:  Slovenian Tourist Board

Et nytt konsept tok form: En 16-dagers fottur, ikke bare i fjellene, men fra landsby til landsby. Turen tar deg langs elver og over fjelloverganger, men også forbi bonde­gårder og inn i tunneler fra første verdenskrig. Har du bare en uke? Ikke noe problem – ved hjelp av buss og tog kan du enkelt velge hvilke etapper som passer deg best. Her kan du også padle og prøve rafting, og hvis du ikke vil gå, så finnes det en sykkelrute på opptil syv dagsetapper i stedet. Alt du trenger å vite finner du på julian-alps.com.

15 Mosambik

Landet frigjorde seg fra Portugal i 1975 bare for å bli kastet ut i en utmattende borgerkrig som skulle vare i 16 år. Det sendte Mosambik godt under turistradaren. Det hjalp heller ikke at det eneste europeiske språket som ble talt var portugisisk og ikke engelsk. Økonomien tok seg opp etter at borgerkrigen opphørte, men Mosambik er fortsatt blant verdens fattigste land. Naturen er imidlertid alt annet enn fattig. Perfekte, hvite strender med krystallklart vann?

MOSAMBIK: Bazaruto er en øy utenfor kysten av Mosambik. Mesteparten av øya er en nasjonalpark.
MOSAMBIK: Bazaruto er en øy utenfor kysten av Mosambik. Mesteparten av øya er en nasjonalpark. Foto: Getty Images

Dra til nasjonal­parken Bazaruto. Dykke med hval eller bare se dem? Da er Tofu stedet. Heller elefanter, løver, underlige insekter og ville vekster? Da er nasjonalparken Gorongosa en drøm. I nyåpnede Chimanimani nasjonalpark, nær grensen til Zimbabwe, finnes ikke bare et utrolig biologisk mangfold, men også grottemalerier fra områdets første innbyggere sanfolket. Ifølge UDs reiseråd preges deler av Mosambik av voldelige angrep og konflikt, særlig i Cabo Delgado-provinsen helt nord i landet. Reiser dit frarådes. Til tross for at det ble undertegnet en fredsavtale i 2019, er det flere områder med ustabil sikkerhetssituasjon også i mer sentrale deler av Mosambik.

16 Usbekistan

Da Usbekistan ble uavhengig i 1991 grep Islam Karimov makten og styrte landet med jernhånd til sin død i 2016. Landet var lenge et av verdens mest lukkede land, men Karimovs ­etterfølger Shavkat Mirziyoyev har gradvis åpnet landet opp.

<b>USBEKISTAN:</b> Erobreren og herskeren Timur Lenk gjorde Registan-plassen i Samarkand til sentrum i Timuride-dynastiet.
USBEKISTAN: Erobreren og herskeren Timur Lenk gjorde Registan-plassen i Samarkand til sentrum i Timuride-dynastiet. Foto: getty images

I Usbekistan kan du reise i fotsporene til den myteomspunne Silkeveien: et nettverk av veier som fra før Kristus› tid var en viktig handelsvei mellom Europa og Kina. Før var det kamel og hest som gjaldt, nå kan du ta toget. Gjør et stopp i Samarkand og ta turen til det UNESCO-listede Registan-plassen som er omkranset av rikt utsmykkede moskeer og mausoleer. Erobreren Timur Lenk er begravd her.

På UNESCOs verdensarvliste er også det historiske sentrum i Bukhara som ligger 1,5 timer unna med hurtigtog. Hovedstaden Tasjkent er mer ungdommelig. Store deler av byen ble ødelagt i jordskjelv i 1996, men er siden bygget opp.

17 Cornwall, England

Lengst ut i Englands sørvestlige hjørne ligget det britiske grevskapet Cornwall. Stupbratte klippevegger, fantastiske strender og koselig byer i skjønn forening. I fjor åpnet sykkelstien West Kernow Way, en rundtur i distriktet på 14 eller 23 mil, begge med naturlig start i Penzance.

<b>GRUVE:</b> Bygningsrester etter Botallack-gruven langs den forrevne kysten i Cornwall.
GRUVE: Bygningsrester etter Botallack-gruven langs den forrevne kysten i Cornwall. Foto: Getty Images

Det er ikke til å legge skjul på at turene er krevende med mye stigning, men belønningen er indrefileten av Cornwall. Tar du 14-mils­runden passerer du blant annet Englands vestligste punkt på fastlandet, Lands End, og det sørligste, Lizard Point. Du sykler forbi øya St Michael's Mount, som kun kan nås ved lavvann, og forbi den dramatiske Tin Coast hvor restene av Botallack-gruvene klamrer seg fast til klippene.

18 Languedoc, Frankrike

Roligere, litt billigere og ikke så utvannet av tilreisende som den turiststinne naboen Provence. Languedoc-Roussillon er i dag blant de ledende i verden på naturviner, som er viner basert på økologisk jordbruk. Druene høstes for hånd og uten tilsetningsstoffer i prosessen. Billig jord har tiltrukket seg unge, kreative og miljøbevisste gründere som lager vin som skal være bra både for vinelskerne og naturen.

<b>VIN:</b> Languedoc-Roussillon, som nå er en del av Occitanie-regionen, står for nesten en tredjedel av den franske vinproduksjonen.
VIN: Languedoc-Roussillon, som nå er en del av Occitanie-regionen, står for nesten en tredjedel av den franske vinproduksjonen. Foto: Getty Images

Etter mye dragkamp har produsentene av naturvin lykkes med å få en egen klassifisering godkjent, noe som anses som et gjennombrudd i en konservativ bransje. Diskusjonene fortsetter garantert, men er du ute etter naturvin, så se etter stempelet «Vin méthode nature» på etiketten. To anbefalte gårder for vinsmaking er Abbaye de Valgane og Château l’Hospitalet.

19 Skottland

Gamle slott, heier, intime puber, forblåste øyer med karrig skjønnhet, og noen av Europas flotteste togstrekninger, som West Highland Line: det er Skottland. Å vandre rundt i Edinburgh er som en reise tilbake til middel­alderen. Strekket The Royal Mile, hvor nylig avdøde Dronning Elizabeth II ble fraktet med æresvakt på direktesendt tv, passerer mange hyggelig puber og restauranter på veien opp til det eventyrlige slottet Edinburgh Castle.

<b>SKOTTLAND:</b> Fantastisk natur og nesten like fantastiske togruter. 
SKOTTLAND: Fantastisk natur og nesten like fantastiske togruter.  Foto: Visitscotland

Er råere natur din greie, så dra til Hebridene eller Shetlandsøyene. Er du glad i vandring og sykling i værutsatte omgivelser, så har The Hebridean Way ett tips: En 252 km lang tursti (eller 298 km sykkelvei) som tar deg gjennom hele Ytre Hebridene, totalt ti øyer, fra Vatersay i sør til Lewis i nord. Skottland funker året rundt. Tunge regnskyer, havdis og kraftig vind er en del av eventyret, så allværsjakker og regntøy anbefales.

20 La Digue, Seychellene

De franske sjøfarerne som opp­daget den ubebodde øya i 1742 trodde de hadde funnet Edens hage. Det forhindret dem ikke fra å gjøre livet til et helvete for de afrikanske slavene som ble fraktet dit for å jobbe på plantasjene. For turistene som kommer er paradisfølelsen for lengst gjenopprettet. Øya er bare fem kilometer lang og tre kilometer bred.

<b>SEYCHELLENE:</b> Anse Source d'Argent-stranden er den meste kjente på den vesle øya La Digue. 
SEYCHELLENE: Anse Source d'Argent-stranden er den meste kjente på den vesle øya La Digue.  Foto: Getty Images

Mye av arealet utgjør naturreservatet Veuve Nature Reserve, som er hjemmet til den gigantiske aldabraskilpadden. Rundt korallrevet svømmer alt fra ørneskater til fargerik sommerfuglfisk og farvannet er svært snorklingsvennlig. Øya er bilfri og BBC har utropt La Digue til et tropisk sykkelparadis, men det finnes en elektrisk minibuss. Den største attraksjonen på øya er den postkortvakre stranden Anse Source d’Argent som danderer seg rundt de gråsvarte granitt­klippene som La Dique er så kjent for.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 62 2022

Denne saken ble første gang publisert 12/01 2023, og sist oppdatert 16/01 2023.

Les også