Det kommer nærmere hundre nye produkter på Polet i mars - 98 for å være helt eksakt. De fordeler seg slik: 70 rødviner, 15 hvitviner, 3 musserende viner, 8 brenneviner og 2 sterkøl. Alle produktene blir tilgjengelige i utsalgene førstkommende lørdag. Vi skal i det følgende konsentrere oss om vinene.

Polet har valgt «det nye Australia» som fokusområde i mars. Hva som akkurat er nytt i denne sammenheng, er ikke godt å vite, men det presenteres i hvert fall et bredt sammensatt utvalg av forskjellige druer, distrikter og produsenter fra «down under». Flere av de beste vinkjøpene nå i mars kommer faktisk fra Australia.

Alle vinene ble smakt blindt av Robert Lie. Han er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere og har sitt daglige virke som vinansvarlig på Bagatelle. Vinene er gitt poeng på en skala til 100 hvor 100 er best. Det er ikke tatt hensyn til pris ved poenggivningen.

Omkring en tredjedel av vinene er såkalte partivarer. Det betyr at de kun er tilgjengelige i meget små partier, og da bare i en håndfull utsalg i de største byene. Ikke var det noen gode kjøp blant partivarene heller, så vi bestemte oss like godt for å droppe anmeldelsene av disse vinene.

Anmeldelser av alle de øvrige vinene som scorer 75 poeng og høyere, finner du på linkene nederst i denne artikkelen, men først vil vi trekke fram de beste kjøpene, og vi begynner med tre rødviner, den første på Bag-in-Box og de to neste på flaske.

Botero, vnr 15419, kr 325, 81 poeng.
Fra produsenten CVT i Puglia i Italia. Dyp rød med bred, blålig kant. Dufter av plommer og kirsebær. Middels fyldig med frisk og syrlig frukt, bløte tanniner og grei lengde. Denne vinen er såpass rund og snill at den kan drikkes som kosevin uten mat. Går også bra til kylling og lettere kjøttretter.

Wollundry Road Single Vineyard Cabernet Sauvignon 2006, vnr 10256, kr 85, 83 poeng.
Fra produsenten Loom Wine i Victoria i Australia. Dyp og tett rød med smal, fiolett kant. Solbær på duft med innslag av vanilje, kaffe og sjokolade. God fylde med moden og søtlig frukt, middels syre og markerte tanniner. Fin balanse og røykpreget ettersmak. Dette er en god vin til lettere og middels kraftige retter av svin, kalv og okse.

Katnook Founder's Block Cabernet Sauvignon 2006, vnr 10259, kr 128, 85 poeng.
Fra produsenten Wingara i Coonawarra i Australia. Dyp og tett rød med smal, blålig kant. Dufter av mørke bær og vanilje. God fylde med rik og søtlig frukt, bra syre og markerte tanniner. Fin balanse og middels lang ettersmak. Dette er en utpreget kjøttvin. Drikk den til okse, lam og vilt.

Blant de hvite vinene var det ikke så mye å skrive hjem om denne gang. Den beste er denne rieslingen fra Australia.

Sevenhill Riesling 2006, vnr 10832, kr 117, 84 poeng
Fra produsenten Sevenhill Cellars i Clare Valley i Australia. Strågul på farge. Tropiske aromaer av pasjonsfrukt, fersken, mango, litchi og sitron. God fylde med søtlig frukt som balanseres av frisk og fin syre. Lang ettersmak. Skrukork. Denne vinen er en god allrounder til fisk og skalldyr, også mer asiatiskinspirerte wok-varianter. Kan også drikkes på egen hånd; den er en fin aperitiff.

Det beste vinkjøpet av dem alle nå i mars, er en musserende.

Freixenet XXI Rosado Brut, vnr 41728, kr 90, 85 poeng.
Fra produsenten Freixenet i Catalonia i Spania. Lys lakserosa på farge. Dufter av bringebær, jordbær og rips med innslag av mineraler. God fylde med syrlig og stram fruktighet. Bra lengde med fint mineralsk preg. Dette er en glimrende aperitiff, men den kan også drikkes til fisk og skalldyr, samt lettere kyllingretter. Hvorfor ikke prøve den til tapas?

Anmeldelser av alle vinene som scorer 75 poeng og høyere, finner du på linkene nedenfor.

Rødvin
Hvitvin
Musserende vin

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!