Fritid50-08=

SKUDDET SITTER. © Thor Olav Moen

=

=

KAFFE: Ventetiden i barhytta kortes med kaffe.

Peter Nagy, tekst og foto

Ande-mat på skjæret

Vi Menn er med Geir Skeie på andejakt - oppkjøring til jakten på gull i Bocuse d’Or, kokke-VM i januar 2009.

Audun Andersen er en skikkelig sjøulk; født og oppvokst i sjøkanten utenfor Tvedestrand, mangeårig maskinist i utenriksfart og nå "badegjest" med barndomshjemmet som hytte og base for båtliv om sommeren, fiske om våren og jakt om høsten og vinteren.

I desember er det andejakt det hvitmalte trehuset tjener som base for. Like sikkert som det lakker mot jul trekker kvinendene ut mot åpent sjøvann på jakt etter mat i form av sjøgress. På disse traktene pleier isen å legge seg på endenes sommerhabitat våtmarksområdene i innlandet i ukene før jul.

Barhytte

Sørlendingene har i alle år visst å benytte seg av denne muligheten for matauk og spennende jakt. Audun og den langløpede Kongsberg-hagla har atskillige sesonger bak seg i "barhytte". Det er nemlig satt opp små hytter på holmer og skjær ved kjente trekkruter ved grunnvannsområdene i fjorden. I hine hårde dager var hyttene enkle og laget av bar. Etter hvert er jegernes skjulesteder atskillig oppgradert, men fortsatt heter dette "barhytte-jakt" på lokal sjargong.

Sitt stille!

Jaktopplegget er ikke komplisert; et par mann med børse, ladet med grove hagl, et knippe lokkeender forsynt med line og søkke og en hurtiggående båt er det hele - og vilje til å stå opp tidlig, sitte stille og ikke være redd for vær og vind.

Etter at lokkeendene er satt ut venter vi. Fugler som fatter interesse for lokkeendene i den tro at det er artsfrender som har funnet mat går inn for landing i periferien av flokken med lokkeender. De kan enten skytes på i flukt eller når de har lagt seg. Jegeren må (selvsagt) se an situasjonen. Virker endene usikre kan det være fornuftig å fyre av i det de lander. Men er det flere ender og de roer seg og ser ut til å ville mot lokkeendene kan en tålmodig jeger få sjanse på mer enn en.

=

GOD MAT: Kvinand er godt spise.

=

UTBYTTET: Audun foran barndomshjemmet med utbyttet av to dagers adventsjakt etter and.

Bra jaktvær er dårlig vær

- Dårlig vær er bra jaktvær. Hvis det blåser, sludder eller snør og det er is i vikene, da kommer endene, forklarer Audun.

Det sier seg selv at temperaturen er moderat under slike forhold. Dermed er varme, vindtette klær, god lue og kaffe på termos obligatorisk.

Som kjent har fuglevilt godt syn - så det gjelder å dekke til ansikt og hender og sitte stille. Selv små trange skyteskår kan avsløre jegere.

Viktige timer

Vi jakter to dager. Et par morgentimer og et par kveldstimer. Midt på dagen er det liten vits i å sitte og fryse - endene er uansett ikke på vingene. Været var ifølge eksperten ikke dårlig nok til at vi fikk oppleve de virkelig store mengdene trekkende kvinender. Likevel har vi 16 ender etter jakta; 15 kvinender og en siland. I tillegg til gressender med kvinand i flertall og enkelte stokkender kan fiskender som siland og laksand komme flygende og fatte interesse for lokkeender.

At kvinand er god mat, kan vi skrive under på. Å nyte den tilberedt etter alle kunstens regler i en hvitmalt stue med sjøutsikt få timer etter jakta gjør ikke opplevelsen mindre, snarere tvert imot!

Etter jakta bærer det hjem igjen til juleforberedelser sammen med hardt prøvede familiemedlemmer som ikke har sett jegerne i familien alt for mye i løpet av høsten. Kanskje et måltid "andepupper" i romjulen er et lite plaster på såret?

=

ÅRVÅKENT BLIKK: En andejeger må ha øynene med seg.

Les hele saken
Les alt om:

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!