En lekker munnfull

Får du en ørret full av rogn på seinsommeren, så hiv for all del ikke rogna i søpla. Putt den i fryseren og ta den opp til en spesiell anledning – for eksempel i forbindelse med nyttårsfeiringen?

KAVIAR MED GODT FØLGE: Ørretrogn, blinis, rømme og løk – til sammen blir dette en lekker munnfull
KAVIAR MED GODT FØLGE: Ørretrogn, blinis, rømme og løk – til sammen blir dette en lekker munnfull
Sist oppdatert

Ørretrogn er ikke lett å få tak i, bortsett fra i spesielt velassorterte forretninger. Og i så fall koster et lite glass en formue. Dermed er det bryet verdt å ta vare på rogn fra ørreten du fisker, og tilberede den selv. Dette er nemlig en lekkerbisken som du kan servere til spesielle anledninger, helst med noe sprudlende drikke ved siden av.

Ikke helt enkelt...

Rognen må renses for hinner, og det er dette jobben består i. Rett skal være rett. Så helt enkelt var det ikke å angripe disse rognposene, uten verken forhåndskunnskaper eller trening. Det verste er at til tross for flere hyllemeter med kokebøker, hadde jeg ingen som tok for seg kunsten!

Faktisk måtte jeg helt tilbake til Iakob D.Sømmes klassiker " Ørretboka" for å finne en framgangsmåte: "Rogn, så moden som mulig, renses fra eggstokkene med to teskjeer, slik at hvert rognkorn blir fritt. Om nødvendig kan den skylles i en kopp vann. Så strør man den lett med bordsalt, drypper litt sitron over, og spiser den med en gang. Det er noe man bør prøve når man har anledning til det", anbefaler Sømme.

Teskjeene fungerte, de - men tidkrevende var det... I ettertid ville jeg kanskje foretrukket å salte rognen først, da blir den lettere å behandle. Noen foreslår forsiktig bruk av hjulvisp - men først etter at rognkornene har modnet og blitt faste i konsistensen.

Prøv deg fram!

I mangel av gode oppskrifter, må man bare prøve seg fram når det gjelder saltmengde og andre smakstilsetninger. Her ble det brukt salt, pepper, noen dråper sitronsaft, en liten dash konjakk og litt god olivenolje. Bland det forsiktig i rognkornene - de er svært skjøre før salting, og det må ikke gå hull på dem - og la det hele stå kaldt til servering.

Selv om Sømme anbefaler å spise den straks, blir nok smaken bedre og mer fremtredende om den får modnes litt. Rognen kan gjøres klar opp til en uke i forveien, men ett til to døgns modning går helt greit.

Russiske blinis

Ekte russiske blinis er godt følge til kaviar, og de er enkle å lage. Den russiske oppskriften inneholder mye bokhvetemel, og da får du blinis som er ganske grove. Vil du ha en finere versjon, kan du bytte ut litt av bokhvetemelet med vanlig hvetemel.

  • 375 gram bokhvetemel (evt 50/50 bokhvete og hvetemel)
  • 7,5 dl melk
  • 130 gram smør
  • 25 gram gjær
  • 3 egg
  • Litt salt

Oppløs gjæren i litt varm melk, og lag en deig med litt av melet. La deigen heve på et lunt sted en halvtimes tid. Tilsett resten av melet, eggene, saltet og resten av den varme melken. Bland godt, og la røren stå et par timer. Stek bliniene som små pannekaker. Dette bør gjøres rett før servering.

Ved servering: Legg en god klatt rogn på hver blini, samt en klatt rømme og litt løk. Server med musserende vin eller champagne - enten før eller rett etter at det nye året ringes inn?

Denne saken ble første gang publisert 04/09 2007, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også