Hare: Nå er etter alt å dømme ikke haren spesielt redd av seg, men den eneste muligheten den har til å overleve, er å flykte eller gjemme seg. Med toppfart på oppimot 70-75 km i timen er det ikke mange som holder følge med en hare.

Selv med en støver halsende på foten, har tilsynelatende alltid haren god tid, og full kontroll over begivenhetene. Det er slett ikke noe uvanlig syn at haren pusser litt på pelsen, beiter og vimser rundt, mens losen nærmer seg.

Normalt å flykte. - Det å flykte eller gjemme seg for fiendene er nærmest en normaltilstand for en hare. Haren er utsatt for et stort trykk av predatorer, og den overlever ved å være uhyre godt kjent i hjemområdet sitt. Haren lærer seg alle mulige fluktveier i området, forklarer seniorforsker Hans Christian Pedersen i NINA.

Men uansett hvor dyktig den er til å flykte, er haren viktig føde for mange rovdyr. Og den viktigste harepredatoren er etter alt å dømme rødreven.

En svensk undersøkelse fra 1970-tallet som ble utført på Grimsö forskningsstasjon, konkluderte med at harer som ble jaget av harehunder, tilsynelatende ikke tok skade eller nevneverdig anstøt av losene overhodet.

Det viste seg overraskende nok at harene beveget seg over et 200 hektar stort område. Det er et like stort territorium som et rådyr bruker! Under jakteksperimentet ble radiomerkede harer peilet og funnet, og deretter gitt noen minutters forsprang, før jakthunder ble satt på den ferske foten. Det ble brukt både lavbeinte og langbeinte harehunder, men uansett hunderase, hadde haren tid i massevis til å gjøre sine krumspring.

Hjemmekjær - selv i los! Riktignok ble lengden på jaget kortere med lavbeinte hunder, men samtlige loser gikk i harens hjemmeområde. Den haren som ble jaget mest, beveget seg til sammen 68,9 kilometer i løpet av ni loser. Det viste seg også at harene hadde et mønster, og hvis haren en gang hadde hatt suksess med eksempelvis å dra rett ut en kilometer før den begynte å vinkle, ja så gjentok den denne finten gang på gang. Haren er for øvrig svært hjemmekjær, og vandrer sjelden mer enn fem kilometer. Den lengste forflytningen en har registrert hos hare i Norge, er ifølge bokverket Norges Dyr hele 58 kilometer!

Visste du at haren...

-kan oppnå en fart på hele 75 km/timen!

-kan svømme for å unnslippe fiender

-etterlater seg rundt regnet 300 lortperler i døgnet!

-er født med en "ryggsekk" av brunt fett som er en viktig varmekilde for nyfødte hareunger

-spiser sin egen ufordøyde avføring

-selv ikke om vinteren blir helt hvit - ytterst på ørene er det alltid en svart flekk

Dette sto på trykk i Villmarksliv nr. 3/2005

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!