Dette skal du sørge for å gjøre i felten: Etter skudd skal blødninger stoppes hvis mulig. Stikk papir eller bomull i skuddsår, ører, nese og munn. Tørk forsiktig bort synlig blod. Hvis du har muligheter for det, bør du kjøle ned dyret, men heng det for all del ikke i galge, og la det ikke dingle utenpå sekken!

Hvis det er nødvendig å legge dyret i en sekk, bør det pakkes pent inn i papir eller et mykt klesplagg. Legg det horisontalt og sørg for at det ligger stødig.

Fjær - ikke minst stjerten - må behandles skånsomt. La ikke stjerten ligge i spenn, og stryk fjærene forsiktig i riktig retninger. På langhalsede fugler kan du gjerne legge hodet under fuglens vinge.

Når du har kommet vel hjem med byttet, bør du se over fuglen. Bytt gjerne papir i skuddsår, ører, nese og munn hvis det ikke er tørket fast. Pakk den forsiktig inn i nytt papir. Bruk ikke avispapir på hvite fugler! Pass på stjerten. Ikke bøy, og ikke brett. Legg det hele i en plastpose. Press forsiktig ut lufta og slå en god knute. Legg fuglen i fryseren, eller lever den omgående til preparant.

Merk: Skogsfugl anbefales ikke utstoppet hvis de er skutt tidlig i sesongen, da fjærdrakten ofte ikke er ferdig utviklet. Spesielt er dette synlig i fuglens nakke, der fjærposene framtrer som blodfylte. Ta en sjekk, og konsulter en preparant.

Hjortevilt/hodemontasje: Ikke stikk eller snitt i halsen. Tørk forsiktig bort blodsølet. Behandle dyret pent. Det sier seg selv at hunden ikke må få lov å buste pelsen! Og et dyr som er slept over stokk og stein, egner seg sjelden til utstopping.

Flå mer enn du umiddelbart tror er nødvendig. En gyllen regel er å flå halve forparten av dyret. Da har du nok skinn også til en pidestallmontasje. Du må gjerne rundflå og la preparanten finskjære seinere.

Hvis du ikke velger å rundflå, bør du snitte fra bak ørene og bakover - og alltid med hårene. Bruk skarp kniv, og hold en rett linje.

Snittet ved forbeina bør fortrinnsvis følge hårverven og opp til midt på dyret. Vinkelkuttet deretter rett bakover. Ikke snitt inn mot bogen, slik man vanligvis gjør når man flår.

Kapp ved siste nakkevirvel. La hodeskallen sitte på. Hvis du ikke har snarlig tilgang til kjøl/frys, må skinnet saltes. Bruk fint salt uten jod. Grovt salt er selvsagt bedre enn ikke noe salt, men det grove saltet løser seg ikke så godt opp, og beskytter dermed ikke like godt.

Overflødig kjøtt eller fett etter flåing skal fjernes. Hvis ikke, øker risikoen for surning. Salt videre i øre, nese og munn. La ikke skinnet ligge i sola!

Rull skinnet sammen, kjøttside mot kjøttside, og legg det i robust plastsekk.

Mange flotte trofeer er blitt ødelagt underveis til preparanten. Noter deg derfor disse huskereglene: Isoler sendingen godt med papir, og bruk en robust eske i tillegg. Pakk godt! Send pakken i begynnelsen av uka for å hindre helgeforsinkelse, og send på raskeste måte. Varsle preparanten før du sender pakken. Preparanter kan ha ferie, de også...

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!