FYLDIG SUPPE: Her er det tilsatt litt kremfløte på slutten for å få en kremet og fyldig konsistens på suppa. (Foto: Yngve Ask)

Det er så velsignet lett å lage god mat av blåskjell! Når du damper blåskjellene, får du en god, smakfull kraft som er kjempefin basis for supper og sauser. Det skal så lite til å lage verdens beste suppe, selv om du ikke har andre hjelpemidler enn sankthansbålet, en kjele, noen blåskjell og litt krydder.

Sjekk først at blåskjellene er giftfrie der du skal plukke dem (kjøp eventuelt blåskjell i butikken). Vask og skrubb dem godt, og kast skjell som ikke lukker seg når du banker litt på dem. Kast også skjell som er knust og ødelagt, og skjell som ikke åpner seg når du damper dem.

Hjemme på kjøkkenbenken kan du forberede en smakfull krydderblanding som er lett å ta med seg ut: Finhakk litt løk, rød eller grønn chili, hvitløk, persille eller andre krydderurter. Hvis du vil ha et litt mer eksotisk preg på suppa, kan du rive litt ingefær og koriander i tillegg og presse over noen limebåter. Ta også med litt god olivenolje på et lite glass.

Hell olje og krydder i kjelen og la det frese litt. Tilsett blåskjellene, og hell over litt vann, og gjerne også litt hvitvin eller sitronsaft; det setter en ekstra spiss på smaken.

Nå skal suppa stå og småputre over bålet til alle blåskjellene har åpnet seg. Om du ønsker en litt mer kremet og fyldig suppe, kan du gjerne tilsette et beger fløte.

Nyt den rykende varme suppa med noe godt i glasset mens sankthansbålet brenner ut i sommernatta.

Les hele saken
Les alt om:

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!