De beste fastelavnsbollene!

Deilige boller med krem

Vi feirer fastelavnssøndag med nybakte boller med krem og melis. Den beste oppskriften får du her!

MMMM: Nybakte boller med kremfyll og melis på toppen er bare himmelsk!
MMMM: Nybakte boller med kremfyll og melis på toppen er bare himmelsk! Foto: Kim Holthe
Sist oppdatert

Ingredienser:

3½ dl helmelk

100 g smør

50 g fersk gjær

100 g sukker

ca. 500 g hvetemel

½ ts kardemomme

½ ts salt

½ ts bakepulver

Pensling:

1 sammenvispet egg

Fyll:

3 dl kremfløte

2 ts vaniljesukker

Dryss:

1 dl melis

Smuldre smøret i mesteparten av melet. Tilsett gjæren rørt ut i lunken melk, og rør inn de øvrige tørre ingrediensene. Bland i mer mel dersom det trengs, og elt sammen til en passe fast deig. Dekk den til med plast, og la deigen heve til dobbelt størrelse på et lunt sted. Bak ut bollene, og legg dem på bakepapir eller smurt stekeplate. Etterhev under dekke i ca. 20 minutter. Pensle bollene med egg, og stek i ovnen på nederste rille ved 220 grader i ca. 15 minutter. Avkjøl bollene på rist. Pisk kremfløte stiv, og del bollene i to. Fyll krem mellom lagene, og strø melis på toppen.

Tips!

Ønsker du annet fyll, er det bare å bruke fantasien. Marsipan, makronfyll, vaniljekrem eller syltetøy egner seg også godt.

Gammel skikk

Til fastelavn knytter det seg mange, til dels eldgamle skikker, som opprinnelig hørte til en hedensk vårfest. Herfra stammer skikken med fastelavnsriset, som har holdt seg til våre dager. Denne dagen ble også kalt fleskesøndag og var dagen for fråtsing. Det at vi i dag spiser fastelavnsboller er rester av denne gamle skikken.

MUNNFULL: Du kan også bytte ut kremen med marsipan eller syltetøy.
MUNNFULL: Du kan også bytte ut kremen med marsipan eller syltetøy. Foto: Kim Holthe

Denne saken ble første gang publisert 13/02 2015, og sist oppdatert 20/02 2023.

Les også