Festkringle

Temperatur og steketid hadde falt ut i Hjemmet nr. 20. Her får du hele oppskriften på denne flotte festkringlen!

Foto: Anders Martinsen
Sist oppdatert

Ingen 17. mai uten en kringle! Denne skal stekes i nedre del av ovnen på 210 grader i ca. 30-40 minutter. Den kan gjerne bakes dagen før, avkjøles på rist og pakkes godt inn i plast. Om du vil, kan den lunes raskt i ovnen før servering. Ypperlig til frysing!

 

Festkringle

Ca. 20-24 biter

 

100 g smør



3,5 dl melk



50 g gjær



1 egg



100 g sukker



1 ts kardemomme



1/2 ts bakepulver



ca. 600 g hvetemel



 



FYLL:



200 g mandler, malte



150 g melis



1 eggehvite



1-2 ss vann



 



Eller: 1 pose ferdig makronfyll og 1/2 l ferdig vaniljekrem



 



PYNT:



1 egg til pensling



mandelspon



melisglasur



 

Smelt smøret og tilsett melken. Rør gjæren ut i lunken væske og rør i egget. Tilsett siktet mel, kardemomme, sukker og bakepulver. Elt deigen godt og la den heve til dobbel størrelse. Ha deigen på bakebordet og form den til kringle. Bland sammen alt fyllet. Kjevle deigen til en leiv ca. 75x20 cm. Bre mandelmassen utover leiven og deretter vaniljekremen. Rull sammen fra langsiden. Form en kringle eller krans på bakepapirkledd plate og la etterheve ca. 20 min. Pensle med sammenpisket egg, dryss på mandelspon og stek kringlen i nedre del av ovnen på 210 grader i 30-40 minutter.

Avkjøl på rist og pynt med melisglasur like før servering.

 

Denne saken ble første gang publisert 15/05 2012, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også