Nesten helt ytterst på Hitra ligger det tradisjonsrike handelsstedet Kvenvær lunt til, beskyttet av holmer og skjær mot det veldige storhavet som tidvis slår inn mot øyriket.

 

(Saken fortsetter under bildet.)

KORTREIST MAT: På restauranten Brygga på Kvenvær sørger daglig leder Arne Gabrielsen og kokken Adrian Løvold for kortreist mat. Det anbefales å bestille bord på forhånd.

 

Her ute, tett på havgapet, finner vi en rotekte kystkultur i sterk kontakt med naturen, hvor både fastboende og tilreisende kan høste av det havet har å gi.

 



På bølgene blå


På Kvenvær møter vi en vaskeekte væreier, som insisterer på å ta oss med ut i båt. Bjarne-Johan Faxvaag er femte generasjon som holder liv i etablerte gjestgivertradisjoner og butikkdrift på stedet som har vært handelssted siden midten av 1500-tallet.
-?Bylivet, vel¿ Her ute kan vi ta oss tid til å reflektere over livet. Alt har vi jo her, både naturen og tilgangen på det fantastiske matfatet som havet er, forteller han mens han stødig navigerer oss gjennom leia. -?Trondheim er jo bare et par timer unna med bil om behovet for en kaffe latte melder seg, ler han. Skjønt, det serveres jo på kaia i Kvenværet også.
For det er pustet nytt liv i det gamle fiskeværet. Bjarne-Johan er i god gang med å bygge ut kystlandsbyen, og leier ut hus og rorbuer til turister.
Så legger vi fra kai. Vi tøffer utover, og i løpet av turen kommer vi tett på både kystkulturen og det vakre øylandskapet.
 På gresskledde holmer ligger bebyggelse fra en svunnen tid; enslige hus, eller små fiskevær. Og det aller meste er svært velholdt, selv om det ble fraflyttet på 1960-tallet. Her ute har nemlig mange trøndere og langveisfarende sine hytteparadis, som brukes flittig store deler av året. Værbitte kirkegårder og fortidsminner forteller at det vært liv laga for folk her i flere tusen år.
-?I en hektisk hverdag kan det være en opplevelse for mange av oss å trekke ut i havgapet, smiler Bjarne-Johan.
Det er lett å være enig på en solskinnsdag som denne. Vi kjenner allerede at vinden i håret og den friske sjøluften gjør små underverker for oss.
Flere seilbåter har ankret opp i skjærgården, og folk koser seg i solskinnet. Her ute treffer vi på Bjarne-Johans niese Margrethe Faxvaag og kjæresten Stian Borgesen. Også Margrethe kjenner farvannet godt, som har vært her ute hver eneste sommer siden hun var liten. Kjæresteparet avbryter middagsjakten, og avslører mer enn gjerne de beste badestedene for oss.
I ungdommelig mot hiver Stian seg fryktløs ut fra berget i litt av et svalestup, og kjæresten følger med. «Hainn e flink, sjø!» klinger det på trøndersk fra Margrethe, før hun hopper etter. Oppe i båten igjen forteller hun oss om noen begeistrede dykkere de møtte dagen før. Aldri hadde de sett så klart vann.
Farvannet utenfor Hitra har ry på seg som litt av et dykkerparadis.
-?Når vi dykker, ser vi at kamskjellene klapper av gårde. Spesielt de minste skjellene forsøker å flykte, forteller de.
Men godbitene slipper sjelden unna, og kan nytes umiddelbart som sushi i strandkanten. Ferskere kan det ikke bli!

LES MER

i Hjemmet nr. 35/2013, i salg fra mandag. 26. august.

 

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!