Festkringle
Temperatur og steketid hadde falt ut i Hjemmet nr. 20. Her får du hele oppskriften på denne flotte festkringlen!
Ingen 17. mai uten en kringle! Denne skal stekes i nedre del av ovnen på 210 grader i ca. 30-40 minutter. Den kan gjerne bakes dagen før, avkjøles på rist og pakkes godt inn i plast. Om du vil, kan den lunes raskt i ovnen før servering. Ypperlig til frysing!
Festkringle
Ca. 20-24 biter
100 g smør
3,5 dl melk
50 g gjær
1 egg
100 g sukker
1 ts kardemomme
1/2 ts bakepulver
ca. 600 g hvetemel
FYLL:
200 g mandler, malte
150 g melis
1 eggehvite
1-2 ss vann
Eller: 1 pose ferdig makronfyll og 1/2 l ferdig vaniljekrem
PYNT:
1 egg til pensling
mandelspon
melisglasur
Smelt smøret og tilsett melken. Rør gjæren ut i lunken væske og rør i egget. Tilsett siktet mel, kardemomme, sukker og bakepulver. Elt deigen godt og la den heve til dobbel størrelse. Ha deigen på bakebordet og form den til kringle. Bland sammen alt fyllet. Kjevle deigen til en leiv ca. 75x20 cm. Bre mandelmassen utover leiven og deretter vaniljekremen. Rull sammen fra langsiden. Form en kringle eller krans på bakepapirkledd plate og la etterheve ca. 20 min. Pensle med sammenpisket egg, dryss på mandelspon og stek kringlen i nedre del av ovnen på 210 grader i 30-40 minutter.
Avkjøl på rist og pynt med melisglasur like før servering.
Denne saken ble første gang publisert 15/05 2012, og sist oppdatert 01/05 2017.