Sunt og velsmakende pitabrød fylt med laks.

Sunt og velsmakende pitabrød fylt med laks. © Foto: Svein Brimi

Tilbake til hovedsaken

For å komme tilbake til hovedsaken, kan du klikke på denne lenken her: Følg ukeplanen - finn formen

Frokost

En skive Ingers superrug eller en grov briks med pålegg, for eksempel magert kjøtt, makrell i tomat, ost med mindre fett eller mager smøreost. Pynt med frukt og grønt.

Lunsj

Ingers briks med pålegg, eller lakseburger i pitabrød.

Lakseburger i grov pita

4 porsjoner

400 gram renset laksefilet

200 gram rensede reker

1 ts salt

1 løk

1 egg

1 ts grønn pepper

Litt olje til steking

Skjær laksen i biter og kjør den, rekene og saltet med stavmikser eller en kraftig kjøkkenmaskin.

Rens og finhakk løk. Rør inn egg, løk og grovhakket pepper. Form flate burgere og stek dem i olje i tre minutter på hver side.

DRESSING

2 dl lettrømme

3 ss søt chilisaus

1 ss hakkede urter (dill, persille, timian)

Salt og pepper

Anrett burgerne i grove pitabrød med frisk salat til. Topp det hele med litt dressing.

Kyllingfileter smaker godt når de fylles med godsaker.

Kyllingfileter smaker godt når de fylles med godsaker. © Foto: Svein Brimi

Mellom-måltider

Frukt, mager yoghurt med kli, grønnsaker, cottage cheese med bær.

Middager

Fylt kyllingfilet

Beregn 1-2 kyllingfileter per person, avhengig av størrelse. Snitt fileten nesten igjennom og fyll lommen med for eksempel spekeskinke og soltørket tomat. Lukk lommen med en tannpirker uten smak. Brun dem i pannen i rapsolje før filetene etterstekes i ovnen på 200 grader i ca 10 minutter. Server med fullkornris og salat.

Røkelaks med mettende omelett

Beregn 2 egg pr. person. Pisk egg med 1 ss melk og 1 ss vann pr. egg. Stek vårløk og små brokkolibunter i 1 ss olje i høy stekepanne. Når det er litt mørt, hell over eggeblandingen. La steke under lokk på svak varme til eggemassen stivner. Server med røklaks, salat og litt lettrømme.

(Saken fortsetter under bildet.)

Røkelaks smaker godt med en liten omelett til.

Røkelaks smaker godt med en liten omelett til. © Foto: Svein Brimi

Karbonadekaker med kli og ertepuré

4 porsjoner

500 g karbonadedeig eller kjøttdeig

1 hakket løk

1 dl kruskakli

1 egg

1 ts potetmel

Ca 1 ½ dl blå farris eller vann

1 ts salt, litt pepper og revet muskat

Velsmakende karbonadekaker med en liten vri.=

Velsmakende karbonadekaker med en liten vri. © Foto: Svein Brimi

Bland ingrediensene, spe forsiktig med Farris til en ganske løs deig. La den trekke i 5 minutter. Form til passe kaker, stek dem pent brune i pannen, gjerne på teflon-ark. Server med kokte poteter og grønnsaker.

La karbonadekakene trekke 10-15 minutter i sjysaus:

5 dl kraft (fra kakene)

1 buljongterning

1 finhakket løk

3 ss hvetemel

Rør ut melet i litt av kraften, og smaksett med salt, pepper og sukkerkulør.

Du kan også bruke pose-saus.

Ertepuré

1 pose selskapserter trekkes etter anvisningen på posen. Tilsett en liten klatt lettmargarin og ca. 1 ts salt . Bruk stavmikser, og kjør det til en puré.

Simens stroganoff

- Jeg fikk en smaksprøve fra en gryte i en dagligvarebutikk, og den ga inspirasjon, forteller Inger. - Så prøvde jeg meg litt frem, og kom frem til denne gryten, som begge barna mine elsker. Sønnen min, Simen (27), er så glad i den at jeg måtte kalle den opp etter ham. Aller best er den når den har stått fra dagen før, sier hun.

4 porsjoner

Kjøtt av en kokt høne eller en ferdiggrillet kylling (minus skinnet)

1 gul løk

250 g sjampinjong

En hønsebuljongterning rørt ut i hønsekraft eller kraft fra sjampinjongboksen og vann (tilsammen 3 dl væske)

1/2 ts salt

1/4 ts pepper

1 liten boks tomatpuré

1/2 beger lettrømme

persilledryss

Skjær løken i biter og stek den blank. Stek sjampinjongen og tilsett hønse/kyllingkjøtt i biter. Ha på kraften og smak til med salt og pepper, tilsett tomatpuré og rømme, og la det koke ca. 10 minutter. Dryss over persille, og server gryten med naturris og kokt brokkoli. Retten smaker minst like godt dagen etter.

Skinkepai

6-8 porsjoner

250 g fin sammalt hvete

½ ts salt

½ pk. gjær

1½-2 dl vann

1 ss olje

Skinkepai etter Inger Kløkstads oppskrift.

Skinkepai etter Inger Kløkstads oppskrift. © Foto: Svein Brimi

FYLL:

1 liten purre

1 boks kalkunskinke eller annen skinke

12 små sjampinjonger

3 egg

1 ½ dl lettmelk

100 g revet lett gulost

Sett gjærdeigen og la den heve til dobbelt størrelse, ca. tre kvarter. Stek sjampinjongene i en panne. Skjær skinken i terninger og finsnitt purren.

Deigen trykkes ut i en paiform, eller en liten langpanne. Brukes en langpanne, bør du bruke 1-2 flere egg og øke melkemengden med 1-2 dl. Mulig også at du må doble mengden paideig, men prøv deg frem, for deigen skal ikke være for tykk.

Legg i biter med purre, kalkun og de stekte sjampinjongene. Pisk eggene sammen med lettmelken og hell over. Strø over revet ost.

Stekes i ovnen på nederste rille ved 225º i ca. 30 min.

Serveres gjerne sammen med en god salat.

Pasta med reker og grønnsaker

4 porsjoner

400 g pastaskruer eller spaghetti

1 stor tomat

1 gul paprika

2-3 vårløk

1 pk. sukkererter

1 gl. rød pesto

400 g rensede reker

Deilig pastarett.=

Deilig pastarett. © Foto: Svein Brimi

Kok pastaen etter anvisning på pakken. Skjær tomaten i tynne skiver, paprikaen i strimler, sukkerertene i passe små biter og finsnitt vårløkene. Kok grønnsakene med pastaen de siste minuttene.

Sil kokevannet fra, og rør inn pesto og reker. Varm retten i et par min. til den blir gjennomvarm. Serveres med Ingers brød.

Ingers grove rundstykker/briks

200 gr hvetemel

200 g sammalt hvete - fin eller grov

200 gr havregryn

50 gr kruskakli

2 ss olje

1 ts salt

1/2 dl linfrø

1/2 dl solsikkekjerner

50 gr fersk gjær

5-6 dl lunkent vann

GODE BRØD: Inger Kløkstad (t.v.) og Hege Hopstad, som er daglig leder i Ingers Fibermat, byr på flere varianter sunn brødbakst.

GODE BRØD: Inger Kløkstad (t.v.) og Hege Hopstad, som er daglig leder i Ingers Fibermat, byr på flere varianter sunn brødbakst. © Foto: Svein Brimi

Bland alt det tørre. Løs opp gjæren i litt av væsken, som er varmet opp til 37 grader, og arbeid deigen godt. Forhev til dobbelt størrelse, etterheves ca. 20 minutter og stekes på midterste rille på 200 grader i ca. 10-15 minutter. Disse kan du også lage som briks/brytebrød, da brer du deigen ut i en langpanne og "rifler" deigemnet opp i passe store biter med en pizzarulle.

Ingers Rugbrød

3 brød i 2-litersformer

1,3 kg fin sammalt hvete

200 g fin sammalt rug

200 g helkorn hvete

75 g gjær

2 strøkne ts salt

9 dl kruskakli

1,8-2 l vann

1 dl linfrø

1 dl solsikkekjerner

Bland alt det tørre, løs gjær opp i litt av væsken og arbeid så deigen godt sammen. Deigen skal være løs! Forhev deigen i 1 time, slå deigen ned igjen og la den heve ytterligere 30 min. Deigen slås med igjen og helles/spas opp i smurte former. Skal ikke etterheves i formene, men settes rett inn i varm ovn. Stekes i ovnen på nederste rille ved 220º i 50-60 min (200º i varmluft).

Tilbake til hovedsaken: Følg ukeplanen - finn formen

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!