Test av brød til barn

Det klart beste brødet for barn

Kompisbrødet er best i Foreldre & Barns test av barnebrød. Men alle brødene er sunne nok til å spises i hverdagen.

TEST AV BARNEBRØD: Angelica (5) og Isabella (6) "bader" i brød. Morsomt!
TEST AV BARNEBRØD: Angelica (5) og Isabella (6) "bader" i brød. Morsomt! Foto: Foto: Tore Fjeld
Sist oppdatert
PØBELBRØD: Isabella er ingen pøbel, men dette brødet er kanskje for rampejenter også?
PØBELBRØD: Isabella er ingen pøbel, men dette brødet er kanskje for rampejenter også? Foto: Foto: Tore Fjeld
TESTVINNEREN: Kompis grovbrød er både sunt og godt, mener jentene.
TESTVINNEREN: Kompis grovbrød er både sunt og godt, mener jentene. Foto: Foto: Tore Fjeld

Om testen

Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas har testet ti ulike barnebrød for Foreldre og barn, ut fra hvor sunt valg det er for barn.

I testen har hun rangert produktene i forhold til hverandre, og gitt poeng ut fra fettsyresammensetning, saltinnhold, grovhet og fiberinnhold.

Brødene skiller seg svært lite fra hverandre i næringsinnhold. De fleste ligger rundt 50 prosent i sammalt mel og hele korn, rundt 5 gram fiber per 100 gram brød og mellom 0,3 og 0,5 i saltinnhold.

Produktene er vurdert ut fra innholdsdeklarasjonen, smak er ikke et kriterium i testen.

Brød er en stor del av kostholdet til de fleste barnefamilier.

Så hvordan står det til med barnebrødene som ligger i butikkhyllene og frister med morsomme brødposer med bilder av Kaptein Sabeltann, Simpsons eller Istid-figurer? Holder de mål ernæringsmessig?

Klinisk ernæringsfysiolog og høyskolelektor ved Atlantis medisinske høgskole, Anette Skarpaas, har testet 10 ulike brød som er å få kjøpt i dagligvarebutikker.

Klar vinner

Testens klare vinner, med karakteren 6, ble brødet Kompis, som skilte seg ut fra de andre på grunn av at det har testens høyeste innhold av fiber, høyest grovhetsprosent og lavest andel mettet fett i forhold til den totale fettmengden.

- Kompisbrødet har også testens høyeste andel sammalt mel, eller hele korn. Dermed har det mest sannsynlig høyest andel av vitaminer og mineraler, fordi det er i det ytterste laget på kornet at mange næringsstoffer ligger. Det er over dobbelt så mye fiber og jern i sammalt mel sammenliknet med siktet hvetemel, forklarer Skarpaas.

- Det er også et godt brød å velge dersom du har et barn som er småspist. Kompisbrødet har testens nest høyeste innhold av fett, og fettsyresammensetningen er fin med lavt innhold av mettet fett. Det viktigste er likevel å finne et brød barnet liker.

På grensen til halvgrove

- Alle disse såkalte barnebrødene skiller seg svært lite fra hverandre. De er ganske like når det gjelder næringsinnhold, men jeg skulle nok gjerne sett at de var enda grovere. De fleste av dem ligger slik at de kommer over 50 prosent grovhet, og dermed akkurat kvalifiserer til å være grovt brød. Men de er på grensen til halvgrove, sier Skarpaas til Foreldre & Barn.

Hun mener de burde ha vært opp mot 75 prosent på Brødskalaen, for å kvalifisere som et godt brødalternativ til barn.

- Jo grovere brød, dess bedre er det i forhold til fiberinnhold og mengde vitaminer og mineraler vi får i oss ved å spise det, sier hun.

Gi barna grovt brød

Det kan være vanskelig å se om et brød er grovt bare ved å se hvordan det ser ut. Det er ikke sikkert at brødet er grovt selv om det er mørkt. Mørk farge kan skyldes farge eller sirup. Det kan også være hele korn i brødet, selv om mesteparten av brødets mel er fint. Motsatt kan et brød som ser lyst og fint ut være grovt.

- Grovheten i brødet bestemmes i stor grad av om melet er malt av hele kornet, eller bare kimen (det innerste). Dersom hele kornet blir malt følger fiber, vitaminer og mineraler med og brødet blir sunnere. Men det synes ikke alltid på brødet, sier Skarpaas.

Rådet er derfor å følge med på grovhetsskalaen. Dersom brødet har over 50 prosent sammalt mel (der hele kornet brukes), hele korn eller kli, så regnes brødet som grovt. Dette gjelder de aller fleste barnebrødene som er med i testen. Over 75 prosent på grovhetsskalaen regnes som ekstra grovt, noe ingen av brødene i testen oppfylte.

- Det er ingenting i veien for å gi barn ekstra grovt brød. Det er selvfølgelig individuelle forskjeller på smak og preferanser, men merker ikke barnet ditt forskjell, velg så grovt brød som mulig. Barn har et stort behov for jern fordi de er i vekst og altfor mange barn får i seg for lite jern. Grovt brød er en god kilde til jern, sier ernæringsfysiologen. Vanligvis bør vi smake 15 ganger på maten før vi kan si at vi ikke liker den. Dersom grovhetsskalaen ikke finnes på brødet, undersøk varedeklarasjonen. Ingrediensene er listet opp i synkende rekkefølge.

Selv velger hun ikke barnebrød når hun handler brød til sitt barn, men hun innrømmer at hun finner "barnevennlige" brød som har lite hele korn.

- Jeg ville nok valgt enda grovere brød enn barnebrødene, men om det var et sterkt ønske om Istid-brød fra barnet, kunne jeg kjøpt det med god samvittighet. Det kunne jeg gjort med alle brødene i testen, ettersom de er ganske sunne alle sammen, sier hun.

Tenk helhet og balanse

Knut Hammeren er coach for Bakerlandslaget, og heller ikke han mener det er stor forskjell på barnebrød og voksenbrød.

- Ernæringsmessig er det ikke stor forskjell. Det viktigste er å tenke helhet, balanse og at brødet er sunt. En annen sak er jo hva barnet foretrekker, sier han.

Hva som gjør et brød godt, er det like mange meninger om som det er mennesker, mener Hammeren.

- Jeg mener et godt brød skal ha en rik brødsmak, sprø skorpe og en krumme som ikke smuler.

Det finnes også mye informasjon om hva som gjør et brød sunt, blant annet har de ulike kornslagene ulike egenskaper.

- Det man er enige om er at kornet er en av våre beste enkeltkilder til mineraler og sporelementer. Korn inneholder også de fleste B-vitaminer, i tillegg til E-vitamin. Vitaminer, mineraler og fibre er det mest av i ytredelen av kornet, så jo grovere korn, dess sunnere, sier Hammeren.

Om kornet er finformalt eller grovformalt spiller ifølge Hammeren liten rolle ettersom kroppen tar til seg næringen likevel.

- Det som er forskjellen er at grovere korn gir mer trim til tarmen, slik at den blir topptrent til å ta til seg den næringen som blir servert, forklarer han.

FERDIG TESTA: 10 ulike typer barnebrød var med i testen. Og de kan godt spises av voksne også.
FERDIG TESTA: 10 ulike typer barnebrød var med i testen. Og de kan godt spises av voksne også. Foto: Foto: Tore Fjeld
HELE BRØDFJØLA: Alle brødene i testen er relativt sunne, Kompis grovbrød er best i test.
HELE BRØDFJØLA: Alle brødene i testen er relativt sunne, Kompis grovbrød er best i test. Foto: Foto: Tore Fjeld

Denne saken ble første gang publisert 25/02 2013, og sist oppdatert 10/11 2017.

Les også