Bak saftige matbrød!

Brød blir ekstra godt når det får følge av tørket frukt og nøtter. Du kan variere i det uendelige, og ikke minst tilsette dine egne favoritter.

Foto: Fotograf Olof Abrahamsson
Sist oppdatert

I Familien nummer 18/2014 har vi oppskrifter på noen saftige og velsmakende matbrød. Her får du en liten smakebit.

brød1

Landbrød med nøtter og frukt

2 stykker:

2 dl kruskakli

2 l vann

Tilsett:

50 g gjær

1/2 l vann, kaldt

1 ss salt

2 ss rapsolje

1 ss honning

10 dl siktet rugmel

6 dl hvetemel

6 tørkede fiken

10 ferske dadler

50 g valnøtter

Ovn: 200°

Slik gjør du:

1. Kok opp 5 dl vann og tilsett kruskaklien. Rør rundt og la det stå i minst 3 timer, gjerne over natten.

2. Smuldre gjæren i en skål. Rør den ut i litt vann. Tilsett resten av vannet, kruskaklien, salt, olje, honning, siktet rugmel og mesteparten av melet.

3. Elt deigen i en kjøkkenmaskin i minst 5 minutter. La deigen heve tildekket i en time.

4. Hakk fiken og dadler (fjern steinen) grovt. Ha deigen ut på en bakeflate og elt inn frukt og valnøtter.

5. Del deigen i to emner og form to runde brød. Legg dem i to smurte brødformer og etterhev dem i 45 minutter.

6. Stek brødene i 10 minutter, senk så varmen til 180° og stek dem i ytterligere 45 minutter.

brød2

Müsliboller

Melmengden kan variere alt etter som hvilken müsli du baker med. Prøv deg frem og start med en mindre mengde mel.

25 stykker:

25 g gjær

2 ts salt

1 ss honning

1 ss rapsolje

6 dl vann 37°

5 dl müsli med tørket frukt

12 dl hvetemel

Pensling:

Vann, sesamfrø

Ovn: 250°

Slik gjør du:

1. Smuldre gjæren i en skål. Tilsett litt av vannet og rør rundt til gjæren har løst seg opp.

2. Tilsett resten av vannet, salt, honning, müsli og mesteparten av melet. Elt deigen i en kjøkkenmaskin i minst 5 minutter.

3. La deigen heve tildekket i 1 time. Strø mel på benken og del deigen i 25 emner.

4. Rull boller og legg dem på en stekeplate dekt med bakepapir. La de etterheve tildekket i 30 minutter. Pensle bollen med vann, strø på sesamfrø og stek dem midt i ovnen i cirka 10 minutter.

Du finner flere oppskrifter i Familien nummer 18.

Av Kerstin Svensson. Foto: Olof Abrahamsson

PS: Ønsker du å abonnere på Familien? Kontakt abonnementservice, (00 47) 22 58 57 70, e-post Klikk her, eller sjekk det flotte tilbudet her.

Denne saken ble første gang publisert 29/08 2014, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også