Ny app gjør det enda lettere enn før å lagre hemmelige meldinger som er sendt med Snapchat.

Snapchat brukes ofte til å ta bilde av en stygg grimase, eller kanskje sende et nakenbilde. Bildene skal slette seg selv. Hvis du tror at bildene kun har en levetid på noen få sekunder, tar du feil.

Bilde-applikasjonen for iPhone og Android har eksplodert det siste året, og er nå ledende foran Instagram i AppStore og Google Play. Noen Stanford University-studenter fant opp ideen, og det sendes over 30 millioner bilder daglig.

Snapchat går ut på å ta videosnutt eller et bilde som slettes automatisk etter maksimalt 10 sekunder etter at vennen din har mottatt meldingen.

Tidligere har det ikke vært mulig å lagre materialet som blir sendt, men appen PicArchiver gjør det mulig å lagre bildene.

PASS PÅ: Tenk deg godt om før du sender bilde og video av deg selv, mener eier av SmartFix Joel Christensen og rådgiver hos NetLife Ida Aalen.

Snapchat

Snapchat er et bildedelingsprogram for iOS og Android. Programmet lar brukere ta bilder, legge til tekst og tegninger, og sende det til venner. Brukerne kan sette en tidsgrense for hvor lenge mottakerne kan se bildet de har sendt, inntil 10 sekunder, før bildet forsvinner. Det deles over 30 millioner bilder daglig. Utviklet i september 2011 av studenter på Stanford University. Nettside: Snapchat.

Kilde: Wikipedia

Slik lagrer du bildet

Joel Christensen, mobilreparatør og eier av SmartFix i Oslo, forklarer hvordan.

Bildene som sendes til Snapchat blir lagret et sted i filsystemet til iPhonen din. Før du holder inne fingeren på bildet, vil det være mulig å hente ut bildet eller videoen du har fått sendt.

- Filutforskningsverktøy til iPhone som iExplorer kan gi tilgang til filsystemet, og dermed gi deg mulighet for å lagre bildet som er sendt.

Alternativt kan du jailbreake telefonen og legge inn en tweak som kalles Cydia. En kodesnutt som er ment å endre eller forbedre funksjonalitet i iOS, i tredjeparts AppStore.

Kodesnutten heter PicArchiver og er gratis. Den gir deg mulighet til å velge om bildet på Snapchat skal merkes som "lest", "lagre bilde", og "fjerne tidsbegrensningen".

Link til PicArchiver.

Jailbreaking

Jailbreak eller iOS jailbreaking er en prosedyre som gir enheter som kjører Apples iOS` operativsystem full tilgang til å låse opp alle egenskaper ved operativsystemet. Dermed kan du fjerne begrensninger bestemt av Apple.

Når enheten er låst opp (jailbroken), kan du via Cydia laste ned programmer, utvidelser og annet som ikke er tilgjengelig gjennom den offisielle Apple App Store, via installerere som f.eks. Cydia. En opplåst iPad, iPhone eller iPod Touch som kjører iOS kan fremdeles bruke App Store og iTunes og andre vanlige funksjoner. Jailbreaking tilsvarer delvis det som kalles Rooting på Android-enheter.

Kilde: Wikipedia

Låser opp telefonen

- Å jailbreake en telefon innebærer å oppheve restriksjonene som Apple har pålagt sitt operativsystem. Dette gjør at man har mulighet til å endre hvordan operativsystemet oppfører seg.

Dette kan være å legge til funksjoner du savner, endre funksjoner som Apple har laget for å passe seg selv, eller fjerne ting man finner irriterende.

Det er helt lovlig å jailbreake, men Apple vil ikke reparere en telefon som er jailbroken. Du kan gjenopprette telefonen i iTunes slik at alle spor etter en jailbreak fjernes, og telefonen har igjen sin opprinnelige garanti.

Christensen mener at med store muligheter, kommer det farer.

- Med fri tilgang til iPhone sitt filsystem, er det potensiale for å ødelegge viktige systemfiler, foruten å snakke om sikkerhetsaspektet.

- Tredjeparts programvare kan inneholde bakdører og virus, sier han.

- Ikke bruk tre sekunders-regelen

Christensen tror at de fleste burde tenke seg om når de sender sensitive bilder.

- Å stole på personen man kommuniserer med er viktig, og ikke bruke "tre sekunders-regelen" som en unnskyldning for å spre pikante bilder av seg selv til alle.

- Tenk over hvem du sender bilder til, selv om det ikke er sikkert at alle vil lagre de bare fordi det er mulig, sier han.

Han mener litt av spenningen er at man kun har noen sekunder på å få med seg et bilde.

TRYKK ""SAVE"": Slik er det mulig å lagre bildet på Snapchat. FOTO: Joel Christensen.

Finnes også et lettere triks

Du kan bruke trykkekombinasjon på iPhonen din for å lagre bildet. Ved å ta en skjermdump på telefonen lagres det i bildebiblioteket ditt. Dette blir avsenderen varslet om på sin Snapchat-konto. Å ta bilde av skjermen med et annet kamera er også en mulighet.

Det er også mulig å finne fram til alt fra Snapchat-kontoendin på PC-en.

Dette gjøres ved å la være å åpne filene du har mottatt på Snapchat. Når du åpner filen ved å trykke på den, begynner nedtellingen til den slettes.

Når du da har uåpnede bildefiler og kobler til iPhonen din, kan du enkelt spore opp filene. Under iPhone-symbolet, går du til applikasjoner, finner appen Snapchat, og der har du tilgang til de uåpnede bildene dine.

Nytt bildeprogram fra Facebook

Nå er også appen "Facebook Poke" fra Facebook kommet. Her kan du sende bilder, videoer eller Facebook-meldinger til vennene dine. Disse forsvinner også etter bare noen sekunder.

=

LAGRER BILDENE DINE: Denne appen gjør det mulig å lagre Snapchat-bildene. © FOTO: yfrog.com

Ida Aalens nettvett-tips:

Alt handler om tillit.

  • Hva ville du syntes om dette bildet havnet åpent ute på nett?
  • Stoler du på personen du kommuniserer med?
  • Kan mottakeren bruke bildet du sender på en annen måte enn du ønsker?

Ida Aalens blogg

Tenk deg om før du sender

Ida Aalen er rådgiver hos NetLife Research. Hun har utgitt boka «En kort bok om sosiale medier» som er en introduksjon til forskning på sosiale medier. Aalen har mastergrad i medier, kommunikasjon og IT.

At bilder aldri slettes når de publiseres på Internett er ingen hemmelighet. Ute i det store datauniverset har bildene ubegrenset levetid.

Aalen mener derfor at du bør tenke deg ekstra nøye om før du sender avgårde dristige bilder.

- Sosiale medier, og verktøy som Snapchat, gjør ofte at folk ikke tenker over hvor lett det er at noe faktisk blir sendt til andre enn du ønsker, sier hun.

- Vi tenker ofte at vi er i en mer privat og intim setting enn det vi faktisk er. Om du sender et lettkledd bilde til en av det annet kjønn, kan du ikke vite at han eller hun ikke sitter og viser frem bildet til noen andre, sier Aalen.

Men hun fraråder ikke å bruke appen.

- Det er helt greit å bruke Snapchat så lenge du ikke tenker at du er helt anonym.

- Om du har et stort behov for å vise frem noe veldig privat, så er nok det beste å gjøre det når dere treffes ansikt til ansikt, sier hun.

Les også:

Spar tusenlapper på riktig mobilabbonement

10 supre triks i iOS6

Appene alle studenter bør ha

Slik får du mobilbatteriet til å vare lenger

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!