De beste studentappene

Appene alle studenter bør ha

Disse nettbrett-appene er helt uunværlige.

Sist oppdatert
NYTTIG: Evernote er kansje den mest nyttige notatappen på markedet. Du kan også koble til bilder og lydopptak. Bør prøves!
NYTTIG: Evernote er kansje den mest nyttige notatappen på markedet. Du kan også koble til bilder og lydopptak. Bør prøves! Foto: HjemmePC

Etter noen herlige sommermåneder er hverdagen i full anmarsj for tusenvis av studenter. Det er på tide å forberede seg - sett av noen minutter til å bli oppdatert på hva som er essensielt om du skal kjøpe ny PC.

Du har også veldig mye igjen for å å installere noen nyttige apper på nettbrettet.

De fleste med smartmobil har alt stappet mobilen fulle av mer eller mindre nyttige apper. Som student kan et nettbrett være et nyttig verktøy.

Her har vi samlet et knippe apper som kan gjøre livet litt lettere for deg som har iPad eller et Android-nettbrett.

Evernote

En flittig student tar massevis av notater. Det finnes et vell av notat-apper for både Android-nettbrett og iPad.

Evernote er etter vår mening er den desidert beste notat-appen i dag. Her får du god oversikt, bra redigeringsmuligheter og ellers alt du trenger for å lage skikkelige notater.

Det som hever denne appen et hakk over konkurrentene er at den kan brukes på tvers av alle plattformer, og byr på særdeles sømløs synkronisering. Her er det bare å opprette et notat på nettbrettet ditt, så ligger det klart og venter når du starter programvaren på PC-en hjemme - og vice versa. Genialt.

Dropbox

Med Dropbox kan du lagre filer på nettet istedenfor lokalt på nettbrettet, mobiltelefonen eller PC-en. Fordelen er at du da kan få tilgang til filene dine hvor som helst der det er internettmuligheter. Dropbox har også støtte for de fleste mobil-operativsystemer.

For å komme i gang installerer du enkelt og greit programvaren på nettbrettet og datamaskinen, så er det bare å logge på og hente ut bilder, dokumenter og annet når du trenger det.

Mindjet

Det er ikke alltid like lett å lage oversiktlige notater, spesielt ikke dersom foreleseren din har en tendens til å hoppe fram og tilbake i pensum. Da er tankekart en flott løsning. Her er det bare å lage bobler og streker og sy det hele sammen til et sammensurium av informasjon - som sannsynligvis også vil sette seg i hukommelsen langt lettere enn med tradisjonelle notater.

Mindjet har selvsagt andre bruksområder enn å knekke sammen pensum på en komprimert og effektiv måte - her er det bare å legge opp treningsplaner, gjøremålslister og annet du skal holde styr på.

Wikipedia Mobile

Wikipedia stiller selvsagt med apper for både iPad og Android-nettbrett. Her får du kjapp og enkel tilgang til den samme, enorme databasen som i den vanlige nettutgaven på det språket du ønsker deg. Men prøv å holde deg unna når du er på quiz.

TANKEKLART: Et tankekart kan være nyttig når man skal strukturerer mengder med ustrukturert informasjon som man mottar i løpet av et møte eller en forelesning.
TANKEKLART: Et tankekart kan være nyttig når man skal strukturerer mengder med ustrukturert informasjon som man mottar i løpet av et møte eller en forelesning. Foto: HjemmePC

Dictionary.com

FULL KONTROLL: Har du stramt budsjett er det ekstra viktig å sørge for at penger rekker til neste studielønning.
FULL KONTROLL: Har du stramt budsjett er det ekstra viktig å sørge for at penger rekker til neste studielønning. Foto: HjemmePC

Vi tipper at du som for eksempel studerer medisin med jevne mellomrom treffer på ord og uttrykk du aldri har hørt om, og da er Dictionary.com en strålende app å ha. Her får du synonymer, ordforklaringer og andre verktøy for å bli klokere.

Expense Register (Android)

Når man skal leve på studielån og kanskje en liten deltidsjobb er det begrenset hva man kan bruke penger på, og da er det viktig å ha oversikten. Og oversikt, det får du med Expense Register.

Dette er en budsjett-app som lar deg føre opp alle inntekter, utgifter og overføringer, slik at du hele tiden kan se nøyaktig hvor mye penger du har igjen til låvedansen. Et must for alle som lever på stramt budsjett.

Det finnes for øvrig et hav av budsjett-apper der ute, så dersom du synes Expense Register blir for lite omfattende har du mange alternativer å velge mellom.

Ace Budget (iPad)

Denne appen gjør det samme som Expense Register pluss litt til. Den er ikke gratis, men de sju kronene du må ut med på App Store sparer du fort inn igjen.

Finn Torget Annonseinnlegging

Av og til skjer det hendelige uhell, som at man våkner opp på søndagen og har brukt opp pengene man egentlig skulle betale strømregningen med. Og da blir det plutselig aktuelt å selge ting du er glad i.

Og selv om det er kjipt når Xbox-en ryker er det i det minste greit at Finn.no har laget en dedikert app for å legge ut ting for salg. Knips bildet, last opp annonsen og betal via SMS - enklere blir det ikke.

Wimp/Spotify

Når det bråker rundt deg mens du prøver å få fatt på pensum kan det være greit å blokkere ut ulydene med litt skikkelig musikk.

Spotify og Wimp er to gode streamingtjenester med tilhørende apper som gir deg tilgang til flere låter enn du noensinne greier høre gjennom.

For å få tilgang til nettbrettversjonen må du betale en fast sum i måneden. Dette koster i utgangspunktet 99 kroner hos begge to, men siden du er på studenbudsjett kan det være greit å vite at Canal Digital-kunder får halv pris på Wimp, mens du som er kunde hos selskaper tilknyttet TeliaSonera (Chess, NetCom, NextGenTel) får halv pris på Spotify.

iDisplay (Android)

Det er ikke alltid like gøy å veksle mellom forskjellige dokumenter, nettleser og andre oppgaver på en liten laptopskjerm, og på studenbudsjett er det heller ikke gitt at man kan ta seg råd til å kjøpe en ekstra skjerm i tillegg.

KONSENTRASJON: Musikk på øret kan være nyttig når man sitter på en lesesal som knitrer, gnager, hoster og harker. Wimp/Spotify er også perfekte kompanjonger på joggeturer, fester og når man trenger litt rolig bakgrunnsmusikk på hybelen.
KONSENTRASJON: Musikk på øret kan være nyttig når man sitter på en lesesal som knitrer, gnager, hoster og harker. Wimp/Spotify er også perfekte kompanjonger på joggeturer, fester og når man trenger litt rolig bakgrunnsmusikk på hybelen. Foto: Produsent

Slikt finnes det heldigvis apper for. iDisplay koster 27,99 kroner på Google Play Butikk, og gjør Android-tableten din om til en ekstra PC-skjerm. Etter å ha installert programvaren på både nettbrettet og PC-en du bruker er det bare å følge anvisningene for å få dobbelt så god oversikt over det du holder på med.

Studentapper
Studentapper Foto: HjemmePC

PS: Appen funker også på iPad, men vi anbefaler heller den neste på listen:

DisplayLink (iPad)

Displaylink gjør det samme som iDisplay, men vi synes den er hakket mer brukervennlig, og at den i tillegg er gratis gjør dette til et bedre valg for deg som har iPad. Noen Android-versjon finnes foreløpig ikke.

Gigantisk utvalg

Hvilke behov man har vil selvsagt variere stort fra student til student. Er det historie som står på pensumet, vil du for eksempel ha lite nytte av en avansert kalkulator-app.

Da er det greit å vite at både Google Play Butikk og Apple App Store renner over av nyttige apper for alle tenkelige formål. Her er det altså bare å bruke søkefunksjonen når du blir tildelt vanskelige oppgaver, så skal du ikke se bort fra at du finner det perfekte verktøyet.

Les også:

10 ting du må vite før du kjøper ny Pc

Slik barnesikrer du PC-en

Spar tusenlapper på mobilregningen

21 tips du bør kunne på Android

12 kule funksjoner på Samsung Galaxy S III

Test av Samsung Galaxy S III

Denne saken ble første gang publisert 07/08 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også