Trondheim

Byen ved Nid

Verdens nordligste trikkelinje, verdens første sykkelheis, Nordens største trepalé, rettersted som ble kloster, nazibunker og Norges flotteste katedral – med spøkelse. Trondheim kan by på langt mer enn barter og skinnvest.  

 

<b><P CLASS=MSONORMAL>NIDELVEN:</b> Du kjenner kanskje sangen Nidelven stille og vakker du er? Den er hovedpulsåren gjennom trønderhovedstaden. 

NIDELVEN: Du kjenner kanskje sangen Nidelven stille og vakker du er? Den er hovedpulsåren gjennom trønderhovedstaden.  Foto: Visit Norway

Sist oppdatert

Her kommer et lokalt turisttips som ikke koster mer enn en vanlig bussbillett, men er opplevelsesrik så det holder: Verdens nordligste trikkelinje kjent som Gråkallbanen. Den 8,8 kilometer lange eventyrferden tar drøyt 40 minutter tur-retur fra St. Olavs gate i midtbyen opp gjennom hele Byåsen til endestasjonen Lian i Bymarka. Den stopper ved enkle, små stoppesteder med navn som Breidablikk, Munkvoll og Ugla. I tillegg til å være en turistattraksjon, er den også en del av kollektivtilbudet i Trondheim og frakter rundt én million passasjerer i året.

Verdens nordligste trikkelinje er så eksotisk at du fra tid til annen ser tilreisende sporvognfans – såkalte tram spotters – stå langs de smale skinnene og ta bilder av banen når den kommer skranglende i lett bedagelig fart. Amerikanere som har opplevd Gråkallbanen, har uttrykt at man må til San Francisco for å oppleve noe så eksotisk hjemme i USA. Turen ned, hele ferden er en eneste lang skråning, er sightseeing-vennlig. Sitter du langt fremme i sporvognen, ser du ut over Trondheim under hele nedturen.

<b>ATTRAKSJON:</b> Gråkallbanen ble åpnet i juli 1924 og betjenes i dag av moderne trikker og eldre trikker som kan chartres.
ATTRAKSJON: Gråkallbanen ble åpnet i juli 1924 og betjenes i dag av moderne trikker og eldre trikker som kan chartres. Foto: Tom Gustavsen
<b>KLENODIET:</b> Man ser jo av dette interiørbildet at verdens nordligste trikkelinje, Gråkallbanen, har historie og sjel. Ikke rart trondhjemmerne verner om trikken sin.
KLENODIET: Man ser jo av dette interiørbildet at verdens nordligste trikkelinje, Gråkallbanen, har historie og sjel. Ikke rart trondhjemmerne verner om trikken sin. Foto: Gråkallbanen

Kikker du til venstre, ser du mot Sverresborg med sitt utendørsmuseum og festival-plass. Ser du mot høyre, ser du verdenscup- og VM-skianlegget Granåsen. Og ikke ta første banen tilbake til byen når du kommer til Lian. Fra endestasjonen ser du en stor bygning trone oppe i lia. Det er Lian restaurant. Turister som oppdager denne billige og eksentriske sightseeing-muligheten, legger gjerne inn en kaffe- eller lunsjpause på restauranten.

Fra balkongen eller vinduene har du utsikt til Lianvatnet, Byåsen og nesten hele resten av byen. Du kan også ta en fottur inn i Bymarka på en av de mange merkede løypene som starter på Lian før du returnerer med Gråkallbanen tilbake til sentrum.

<b>FINNES HAN?:</b> Munken er kanskje Norges mest kjente spøkelse og holder til i Nidarosdomen. 
FINNES HAN?: Munken er kanskje Norges mest kjente spøkelse og holder til i Nidarosdomen.  Foto: Sven-Erik Knoff
<b><P CLASS=MSONORMAL>MONUMENTAL:</b> Nidarosdomen er en av Nordens største middelalderkirker. 

MONUMENTAL: Nidarosdomen er en av Nordens største middelalderkirker.  Foto: Sven-Erik Knoff/Visit Norway

Topptur og øyhopping

Du skal være i rimelig god fysisk form og ikke lide for sterkt av klaustrofobi for å være med på toppturen inne i Nidarosdomen. Ferden går først til fots gjennom mørke, trange ganger, deretter opp 172 trappetrinn til tårnet. Under den dunkle spaserturen vil tankene om Munken, Norges kanskje mest kjente spøkelse, dukke opp. Hvis det er noe sted et munkespøkelse hører hjemme, så er det i irrgangene mellom de over 1000 år gamle steinveggene i Nidarosdomen.

Noen av de ganske mange som hevder å ha sett spøkelset, forteller at det er hannkjønn, høy av vekst, med glødende øyne og blod dryppende fra et kutt på halsen. Andre hevder derimot at han er en vakker, høyreist mann. Uansett, turen opp er verdt slitet. Fra tårnet har du nemlig panorama-
utsikt over midtbyen og helt ut til den lille festningsøya Munkholmen to kilometer ut i Trondheimsfjorden.

Når du kommer ut hoveddøren på Nidarosdomen, er det derfor helt naturlig å spasere rett frem forbi Katedralskolen, over torget med sine boder, og videre ned Munkegaten til fiske- og sjømat-
utsalget Ravnkloa. Derfra tar du en av de små passasjerbåtene som går i skytteltrafikk fram og tilbake mellom Munkholmen og byen hele sommerhalvåret. Båtturen koster 95 kroner tur-retur for voksne.

<b>ØYA MED STOR Ø:</b> Munkholmen ble tidligere kalt Nidarholm, og ble i vikingetiden brukt som rettersted. Her ble også hodene til Kark og Håkon Jarl Sigurdsson plassert på staker til spott og spe, etter at de hadde falt i kamp med Olav Tryggvasons menn.
ØYA MED STOR Ø: Munkholmen ble tidligere kalt Nidarholm, og ble i vikingetiden brukt som rettersted. Her ble også hodene til Kark og Håkon Jarl Sigurdsson plassert på staker til spott og spe, etter at de hadde falt i kamp med Olav Tryggvasons menn. Foto: Grim Berge

Øya er et populært utfartssted både for byens egne innbyggere og turister. Her er både badeplasser, kafé, restaurant med uteservering og mulighet for omvisning med guide én gang i timen i turistsesongen. Omvisningen er vel verdt å få med seg. Du vil bli lettere sjokkert over hvor mye som har skjedd på den 13 mål lille øya. Munkholmen har vært klosterøy, derav navnet, rettersted, festning og fengsel.

Den mest kjente fangen satt her i 22 år. Han het Peder Schumacher Griffenfeld (1635-1699) og var unionen Danmark-Norges rikskansler frem til han i 1676 falt i unåde hos kongen og ble kastet i fengsel. Den enda mer kjente franske forfatteren Victor Hugo skrev romanen «Fangen på Munkholmen» om nevnte Griffenfeld og tiden hans som soningsfange.

<b>SJØMAT:</b> Fiske- og sjømatutsalget Ravnkloa.
SJØMAT: Fiske- og sjømatutsalget Ravnkloa. Foto: Tom Gustavsen

Fra rock til sykkelheis

Nå har du testet ut verdens nordligste trikkelinje, vært i tårnet på Skandinavias mest berømte katedral, tatt en båttur på Trondheimsfjorden og besøkt en øy som er så rik på historie at den er verdt flere bøker alene. Og alt dette har kostet i underkant av 400 kroner i billetter og inngangspenger. Du har fått med deg så mye at du kan reise hjem og si at du har hatt en opplevelsesrik ferie. Om det ikke var for at det er så mye mer å se og gjøre i trøndernes hovedstad.

<b>MUSIKKENS STORSTUE:</b> Er du pluss minus 77 år og interessert i musikk, må du besøke Rockheim og dets norske Hall of Fame. 
MUSIKKENS STORSTUE: Er du pluss minus 77 år og interessert i musikk, må du besøke Rockheim og dets norske Hall of Fame.  Foto: Visit Norway

Kanskje er du nysgjerrig på hvem som var Norges første rockemusiker eller om a-ha har fått den plassen i norsk musikk som bandet fortjener? Eller om Vømmøl, Jahn Teigen eller Ole Paus er å finne i norsk musikks Hall of Fame? Svarene er alle å finne i Trondheim, nærmere bestemt på Rockheim, norsk populærmusikks storstue. I praktbygget på Brattørkaia kan du bokstavelig talt spasere deg fra tiår til tiår gjennom musikken og artistene fra 1950-årene fram til i dag, lytte, lese og se.

<b>TRAMPE:</b> Ikke bare har Trondheim verdens nordligste trikkelinje, byen har også verdens første heis spesialkonstruert for syklister.
TRAMPE: Ikke bare har Trondheim verdens nordligste trikkelinje, byen har også verdens første heis spesialkonstruert for syklister. Foto: Tom Gustavsen

Ikke bare har trønderhovedstaden verdens nordligste trikkelinje, byen er også den første i hele verden som har laget en heis spesialkonstruert for syklister. Sykkelheisen med navnet «Trampe» går opp den bratte Brubakken ved Gamle Bybro og nesten helt opp til Kristiansten Festning som du ser uansett hvor du er i byen.

Heisen er åpen fra syv om morgenen til åtte om kvelden hele sommeren. Lei deg en bysykkel og prøv ut sjeldenheten. Du setter en fot på en skinne, den andre på pedalen og så blir du trukket opp. I tillegg til sykkel, trenger du et nøkkelkort som du får låne på Turistinformasjonen på torget eller på Dromedar Kaffebar nær heisen. Brubakken er ganske bratt, så folk som bor oppi bakken setter pris på verdens første sykkelheis.

Ytterligere 7 tips

BRYGGERIBESØK: For den som setter pris på ølsmaking og lystige historiefortellinger fra alkoholens verden, er tradisjonsbæreren og den trønderske bastionen E. C. Dahls bryggeri stedet. Spesialitetene er Dahls Pils og Lysholmer Spesialøl. Det er også restaurant på bryggeriet. Sjekk ecdahls.no for åpningstider.

<b>LANDEMERKET:</b> Du ser Tyholttårnet fra uansett hvor du er. Derfra ser du både hele Trondheim og mye av Trondheimsfjorden og Trøndelag. Men det er et flott skue i seg selv også.
LANDEMERKET: Du ser Tyholttårnet fra uansett hvor du er. Derfra ser du både hele Trondheim og mye av Trondheimsfjorden og Trøndelag. Men det er et flott skue i seg selv også. Foto: Getty Images

TYHOLTTÅRNET: Kan Trondheims aller beste utsikt være fra Tyholt-tårnets utsiktspunkt 70 meter over bakken (184 moh)? Herfra ser man i hvert fall det meste av Trondheim by, store deler av Trondheimsfjorden og resten av Trøndelag. I etasjen over utsiktspunktet ligger spisestedet Egon. Her kan du meske deg med mat og drikke mens restauranten sakte roterer 360 grader i løpet av hver time. Det hører med til historien at Tyholttårnet egentlig er et telekommunikasjons- og radiotårn som er blitt en turistattraksjon.

<b>LANDEMERKE:</b> Gamle Bybro er et av Trondheim mest kjente landemerker. 
LANDEMERKE: Gamle Bybro er et av Trondheim mest kjente landemerker.  Foto: Visit Norway

SE BYEN FRA ELVEN: Trondheim by Boat er en av flere aktører som tilbyr forskjellige typer sightseeingturer med båt både på Nidelven og på Trondheimsfjorden hver dag året rundt. Dette er en behagelig og bedagelig måte å se Trondheim og havneområdene på. Sjekk trondheimbyboat.com for mer informasjon om valgmuligheter, tider og priser etc.

SOMMERHOPP: Hit til Granåsen kan du dra og sitte like ved bjørnemamma og hennes unger, drikke kaffe, spise nystekte vafler og se skihoppere hoppe 140 meter på plast.
SOMMERHOPP: Hit til Granåsen kan du dra og sitte like ved bjørnemamma og hennes unger, drikke kaffe, spise nystekte vafler og se skihoppere hoppe 140 meter på plast. Foto: VisitNorway

SOMMER-HOPP: Det er tre sentra for ski i nordiske grener i Norge, Holmenkollen, Lillehammer og Trondheim. I Granåsen, i den sørlige enden av Byåsen, ligger Trondheims verdenscuparena for hopp, langrenn og kombinert. Veldig ofte trener elitehopperne som sogner til Midt-Norge på plast i bakken sommeren gjennom. Da kan du sitte på kaféen i enden av sletten og se imponerende, luftige svev uten å betale fem øre for det. Bortsett fra kaffen og de varme, nystekte vaflene med brunost. Kafeen er vanligvis åpen mellom 10 og 15.

LERKENDAL: Du må ikke være Rosenborgfan (men det hjelper) for å bli litt imponert over anlegget og fasilitetene til RBK.
LERKENDAL: Du må ikke være Rosenborgfan (men det hjelper) for å bli litt imponert over anlegget og fasilitetene til RBK. Foto: Visit Trondheim

CHAMPIONS LEAGUE-ARENAEN: Hvis du er fotballinteressert, er en tur til Rosenborgs høyborg Lerkendal Stadion en opplevelse. Dit er det gangavstand fra midtbyen. På stadion kan du gå rundt og se spillerne du kjenner fra TV trene på treningsbanene rundt hovedbanen. Du kan besøke den berømte Brakka som regnes som klubbens hjerte og sjel, stikke innom butikken RBK Shop og avslutte med en øl i baren på Scandic Lerkendal som ligger i komplekset. På kampdager er også Supporterpuben i tribuneanlegget åpen.

<b>PRAKTBYGG:</b> Stiftsgården i Trondheim er Nordens største trepalé.
PRAKTBYGG: Stiftsgården i Trondheim er Nordens største trepalé. Foto: Statsbygg

KONGENS RESIDENS: Stiftsgården er Nordens største trepalé, bygget for adelskvinnen Cecilie Christine Schøller i årene 1774-1778. Fra 1906 har paleet vært kongens residens i Trondheim. Den imponerende trebygningen har ca. 140 værelser fordelt på 4000 kvadratmeter. Omvisninger hver hele time i sommersesongen. Det er kun mulig å besøke kongeboligen med guide.

UBÅTBUNKEREN DORA: Er du interessert i krigshistorie og nazistenes byggverk, kan bunkeren Dora I være interessant. Den er eneste gjenværende ubåtbunker i opprinnelig stand i Norge. Dora-bunkeren var en del av Kriegsmarinewerft Drontheim som tyskerne formelt opprettet i august 1940 i Nyhavna. Tyskerne ble av havnevesenet advart mot de dårlige grunnforholdene på grunn av mye kvikkleire. Hvorfor tyskerne likevel valgte akkurat Nyhavna som sted for verft og bunkere, forblir et mysterium. Dora I sto ferdig i 1943 og ble til slutt 105 x 153 meter stor. Betongveggene er 2,5 meter tykke, taket er nesten fem meter tykt. Det ble brukt 57 kilo armeringsjern per kubikk betong. Dora I står fremdeles intakt og brukes i dag blant annet som kommune- og statsarkiv. Dora II ble aldri ferdigstilt.

<b>TYSKERBUNKER:</b> Dora I står fremdeles intakt og brukes i dag blant annet som kommune- og statsarkiv. 
TYSKERBUNKER: Dora I står fremdeles intakt og brukes i dag blant annet som kommune- og statsarkiv.  Foto: Wikipedia

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 29 2020

<b>STUDENTER:</b> Samfundet i Trondheim er Norges mest kjente studentersamfunn. 
STUDENTER: Samfundet i Trondheim er Norges mest kjente studentersamfunn.  Foto: Tom Gustavsen

Kjappe fakta om Trondheim

*Trondheim er den største byen i Trøndelag fylke – den nye fylkesinndelingen. Administrasjonssenteret er Steinkjer. Ifølge Statistisk Sentralbyrå hadde Trondheim 190 039 innbyggere i fjerde kvartal 2019.

*De rundt 30 000 studentene i byen, setter sitt preg på Trondheim både ved å arrangere mye selv og ved å delta i byens varierte kultur- og aktivitetstilbud.

*Ingen som er fra Trondheim kaller byen for det. Byen heter Trondhjem. Den kalles også Bartebyen på folkemunne, men da gjerne av ikke-trøndere.

*Trondheim ble grunnlagt av Olav Tryggvason i år 997 og var Norges hovedstad 1030–1217. Byen var først kjent under navnet Nidaros, som betyr byen ved oset (utløpet) av Nid, det vil si Nidelva. Midtbyen er det eldste byområdet.

*Byen har vært herjet av brann flere ganger. Antakelig er Hornemansbrannen 19. april 1681 den mest kjente. Etter denne brannen ble Johan Caspar de Cicignon tilkalt for å lage en ny plan over byen. Trondheims byplan regnes som det fremste eksempelet på barokke byplanidealer i Norge. Mellom de brede gatene fra 1600-tallet ligger fortsatt mange av de gamle middelalderske gateløpene i form av veiter (grøfter).

Kilde: SSB og Bysiden.no

Denne saken ble første gang publisert 25/07 2020, og sist oppdatert 10/11 2020.

Les også